SPORT 2023-04-15 KL. 07:02

Kollen: Inför division 2 dam västra

Av Johan W Jönsson & Per Lindström

"Nya" division 2 ser ut att bli spännande och jämn. Efter serieomgörningen har serien spetsats till. Det lokala hoppet ställs till Västra Karup IF. Bland favoriterna märks Göteborgs DFF som kommer från division 1 samt hårdsatsande Helsingborgs IF. Häng med på en koll i samtliga tolv gäng gäng.

Kollen: Inför division 2 dam västra
Västra Karups damer firar. Återstår att se hur mycket firande det blir den här säsongen när division 2 spetsats till. VK hoppas och tror att man ska kunna hävda sig i konkurrensen. Foto: Annika Lindström/VKIF

Göteborgslagen:

Göteborgs FF

Göteborgs DFF slutade trea i division 2 förra säsongen. De har spetsat truppen med flera nyförvärv från högre divisioner. Göteborgs FF:s ordförande Stig Wejstål är positiv inför säsongen:

– Vi har förstärkt vår trupp från förra året rejält. Flera av de nya spelarna kommer med erfarenhet från högre divisioner. Så farten har skruvats upp ordentligt på våra träningar. Samtidigt så har vi behållit våra främsta spelare från förra året.

Wejstål tycker att det ska bli spännande att få stifta ny bekantskap med flera nya lag i serien. Han menar att det är svårt att veta vilka lag som blir starkast men han tycker att Helsingborg ser bra ut på pappret.

– Övriga lag från Skåne och Halland vet vi inte så mycket om. Eftersom det varit stor rotation mellan lagen i Göteborg sista tiden så är osäkerheten stor här. Kanske är det vi själva som kommer vara med och slåss om topplaceringarna, hoppas han.

Askims IK

Askim är nykomling från division 3. Den vann sin serie men fick ändå ta sig igenom ett tufft kval. Klubben har en stor flickverksamhet och tränaren samt fotbollsutvecklaren Erika Fath är förväntansfull inför säsongen.

– Det blir ett spännande år med många nya lag och helt nya förutsättningar. Vi har fått behålla en stor del av truppen samtidigt som vi kryddat till det med lite nya ansikten utifrån. Vi fortsätter att bygga vidare på fjolårets lagbygge, säger Erika.

– Det är jättesvårt att tippa topp tre, men tror det kommer vara ganska väl fördelat mellan något Göteborgslag, något Hallandslag och något Helsingborgslag, fortsätter Faith.

IK Zenith

Zenith har precis som Västra Karup ett lag i division 2 och ett i division 4. De har cirka 30 lag igång och även herrarna spelar i division 2. Maria Andrén är tränare för damerna:

– Det känns som en spännande säsong och vi ser fram emot att möta många lag vi aldrig mött förut. Känslan är att det kommer bli tuffa matcher mot bra lag. Vi är ju några lag från Göteborg men en skillnad från förra året blir att det är betydligt fler långa bortamatcher.

Truppen är 27 spelare stor. Två spelare har anslutit inför årets säsong medan några valt att sluta. Att tippa serien tycker Andrén är svårt.
?– Det är inte lätt att tippa vilka lag som kommer tampas i toppen av tabellen. Vår känsla är att lagen från Halland och Skåne håller en hög nivå och att vi kommer få uppleva många ganska tajta matcher under året, säger hon.

Göteborgs DFF

Trots upprepade försök har det inte gått att få någon att uttala sig om ”hemliga” Göteborgs DFF. Att det elitsatsande laget är lite hemlighetsfullt är en bild som förstärks av övriga göteborgsgäng. Valhalla IP där laget spelar sina hemmamatcher på konstgräs, har en läktare med plats för 1 200 personer. Föreningen har inga ungdomslag men har ett samarbete med anrika GAIS på g. Laget blev sexa i division 1 i fjol och var på vippen att klara sig kvar i serien. Laget har tappat några spelare efter degraderingen. Segern med 10-1 mot i träningsmatchen mot Valinge/Derome inger respekt.

Qviding FIF

Qviding är östra Göteborgs lag. De är också ett av stadens större klubbar med mängder med lag i spel. Precis som Göteborgs DFF spelar man sina hemmamatcher på Valhalla IP. Tränare för damerna är Torbjörn Sträng:

– Vi ser fram emot att spela en ”vanlig” säsong efter serieomläggningen. Förhoppningsvis kan vi ta nya kliv i vår utveckling som lag, säger Torbjörn

Som topp-tre i serien tippar han Helsingborgs IF, Göteborgs DFF och Västra Karups IF.

– Vår trupp ser bra ut. Vi har fått in fem nya spelare. Vår bästa målskytt, Alma Söderström, åkte dock på en korsbandsskada i sista seriematchen förra året, säger Sträng.

Även lagets näst bästa målskytt från i fjol, Stella Andersson, har varit frånvarande med en knäskada på försäsongen. Stella är dotter till en viss Kennet Andersson med ett VM-brons på meritlistan.

Hallandslagen:

BK Astrio

BK Astrio från Halmstad har spelat i allsvenskan vid två tillfällen. En ”normal” säsong hade man stannat kvar i ettan men på grund av serieomgörningen åkte man ner till tvåan och tappade spelare till division 1-lagen Halmstads BK och IS Halmia. Aki Gouliaveras är kvar som tränare men har ett till stora delar nytt och ungt lag att förfoga över.

– Vi har många talangfulla tjejer som nu får chansen. Det kommer ta lite tid och säkert blir det tufft men i sinom tid ska vi vara på banan igen, säger Gouliaveras.

Astriotränaren har inte någon superkoll på övriga lag i serien men han tippar ändå topp-tre i Göteborgs DFF, Helsingborgs IF och Qviding.

– Göteborg blev sexa i ettan i fjol och bör ha ett bra lag. HIF har jag inte sett men de satsar och har själva sagt att de går för serieseger. Qviding har vi mött och de var bra, säger Aki.

Valinge-Derome DFF

Valinge-Derome är en fusion mellan Valinge IF och Derome BK. Matcherna delas upp mellan de olika idrottsplatserna. Ebba Lundberg som öste in 27 mål är kvar men andra spelare har lämnat och nya har kommit in. Omar Mohammed är huvudtränare i Valter, som laget kallas.

– Jag tycker att säsongen 2023 ska bli spännande med tanke på serieomläggningen som innebär tuffare matcher. För vår del handlar det om att etablera oss i division 2 för att ta nästa steg, säger han. 

Mohammed har Qviding, Göteborgs DFF och sitt egna lag som favoriter i serien. Det kanske kan uppfattas som kaxigt men det är där laget legat de senaste åren, motiverar Omar.

Stafsinge IF

Landslagspelare Olivia Schougs systrar Lydia och Lovisa Schough spelar i Stafsinge och mycket kretsar kring de spexiga systrarna. Lovisa är spelande tränare och Lydia anfallare i laget. Tillsammans har systrarna gjort både VM- och EM-låtar som ”Vi står enade” och ”Dansa fotboll”. Lovisa tror att det blir en tuff säsong:

– Nivån bör ha höjts betydligt jämfört med förra året eftersom att serierna gjorts om. Men det blir kul och spännande att möta många lag som vi aldrig mött tidigare.

Truppen är ungefär densamma som i fjol men laget har haft otur med skador på sina målvakter och när kontakt togs jobbade föreningen på en lösning.

Lovisa berättar att hon har ganska dålig koll på lagen i serien men att Göteborgs DFF och Helsingborgs IF bör vara med i toppen efter vad hon hört.

Laget har haft en stökig försäsong med bland annat två inställda matcher. Det har blivit idel vinster i försäsongsmatcherna men uteslutande mot lägre rankade lag.
 
– Vi har inte fått chansen till en så bra försäsong som vi velat. Vi är taggade på att få revansch på stöket när serien väl drar igång, avslutar Lovisa.

Skånelagen:

Hittarps IK

Hittarps IK från norra Helsingborg slutade på tredje plats i division 2 förra säsongen. Huvudtränaren Sandra Wuopio tycker att det ska bli en intressant säsong:

– En spännande säsong med många nya bekantskaper. Det blir förmodligen bra och tuffa matcher. Det kommer krävas en bred trupp med några spetsspelare för att lyckas sett till hela säsongen, säger hon.

Hittarp har en stor trupp. Totalt har det flyttats upp sex spelare underifrån och utifrån har det kommit in fyra spelare. Några spelare har lämnat men centrallinjen från i fjol är kvar.

– Vi har kvar Nicoline Zevassus Svensson som förra året gjorde flest mål. Hon är åter i träning efter skadefrånvaro under större delen av försäsongen, säger Wuopio.

Hittarps tränare tror att Göteborgslagen blir farliga tillsammans med Helsingborgs IF. Västra Karup ihop med det egna laget hoppas hon ska kunna blanda sig i toppen som jokrar.

Eskilsminne FF

Eskilsminne ledde länge division 2 i fjol men blev till slut tvåa i serien. Jimmi Kiander är tränare för det unga och talangfulla akademilaget som flyttat upp nio spelare från F17-laget.

– Vi är nyfikna på nya utmaningar gällande lag som vi aldrig spelat mot förut. Samtidigt är vi i en process, som alltid inför ett nytt år, med unga spelare. Det tar tid att sätta sina roller och gruppdynamiken, säger Kiander.

Några bärande spelare har försvunnit upp till damlaget i division 1. Några andra har tagit paus på grund av barnafödande eller slutat. Men tillskoten underifrån är som skrivet många.

Jimmi Kiander tror att Göteborgs DFF från division 1, Göteborgs FF och Västra Karup kommer att hamna i toppen av tabellen den här säsongen.

Helsingborgs IF

Elitföreningen Helsingborgs IF startade sin damsatsning så sent som 2020. Laget har avancerat två divisioner sedan dess. Är inte Olympia upptaget av herrarna spelar damerna matcherna där.

Christoffer Schönbeck är tränare för Helsingborgs IF. Han förfogar bland annat över rutinerade spelare som Josefine Wiksell och Emma Krantz samt en mängd talanger från området.

– Det ska bli kul med en ny och tuff serie. Vi har som målsättning att ta klivet upp till division 1. Göteborgs FF och Göteborgs DFF känns som luriga motståndare, säger Schönbeck.

Han tror även på tuffa matcher i mötena med lagen i närområdet. Det blir derbykaraktär i fajterna mot Hittarp, Eskilsminne och Västra Karups, menar Christoffer.

Västra Karups IF

Västra Karup med 500 invånare har haft damlag i 50 år. I laget finns spelare från Västra Karup och närområdet som Förslöv, Båstad, Torekov, Ängelholm, Skottorp och Laholm. Laget har tappat några bärande spelare men har fått in minst lika duktiga lirare. Bland annat har fyra spelare kommit tillbaka från Laholms FK sedan förra sommaren. Dessutom tillskott från både Ängelholm och Helsingborgs IF.

– Spelarmaterialet ser spännande ut och även om serien är utmanande så känns den rolig på förhand, säger nye tränaren Marco Pettersson som har allsvensk rutin från Stattena.

Till sin hjälp får Pettersson Mikael Nilsson som tidigare tränat Ängelholms damer. Bland nyförvärven finns Alma Åkerborg och Agnes Ebbesson från LFK, Megan Koch från Ängelholm och Ina Turesson direkt från New York. Målvakten Amanda Bäckström är ny från HIF.

– Vi tror och hoppas att vi har en trupp som ska klara att hänga kvar i den tuffa serien. HIF får gälla som favorit tillsammans med Göteborgslagen FF och DFF. Rutinerade Stafsinge kommer nog också att vara med där uppe, tror sportchef Per Lindström.