Klik venligst
SPORT 2023-08-12 KL. 13:00

Krönika: Det som saknats är på plats

Av Roger Bengtsson

Krönika: Det som saknats är på plats

Föreställ dig att du är tränare för Timrå eller MoDo. Matchen mot Rögle har precis börjat och i ditt första byte har du skjutsat in det absolut bästa du kan uppbringa på isen för att neutralisera ängelholmarnas toppkedja. I bytet har du lyckats hålla kedjan med Daniel Zaar, Simon Ryfors och Dennis Everberg från målprotokollet. Din målvakt har blockerat pucken och nu väntar tekning till höger i egen zon. Dina bästa måste vila, du tar din näst bästa uppställning och hoppas få lite lugn. Rögle ställer Adam Tambellini, Rodrigo Abols och Anton Bengtsson i offensiv zon. I båset frustar Riley Sheen, Brady Ferguson och Linus Sandin i väntan på sitt första byte.

Jag antar att det kommer finnas lättare dagar som ishockeytränare än de tillfällen då du ställs mot Rögle BK.

Saker har fallit på plats sedan förra säsongen. Sportchefen Chris Abbott såg tidigt under säsongen 22-23 vad som fattades. Centrar och ett par spelskickliga, kraftfulla backar. Förra säsongen blev i många avseenden full av nödlösningar. Att tvingas spela Tambellini och Bengtsson som centrar var både fel och slöseri med forwardsresurser, men tränare Cam Abbott hade inte mycket val.

Med Simon Ryfors och Rodrigo Abols i denna säsongs uppställning får Rögle kraft, snabbhet, spelskicklighet, rutin OCH kommer kunna plussa på mängder av poäng från bekväma ytterforwards vid namn Bengtsson och Tambellini. Lägg därtill en Dennis Everberg som kan vara med under hela säsongen och inte missa fyra månader. Det är nästan att betrakta som åtminstone ett halvt nyförvärv av anmärkningsvärt hög kvalitet.

Backsidan under förra säsongen var också den svagaste på många år i grön-vitt. Uppgraderingen är påtaglig även där. Thomas Grégoire kommer göra skillnad, precis som nygamle Ludvig Claesson. Spelskickliga backar som Michael Kapla och Adam Engström kommer inte behöva bära lika mycket speltid över 52 omgångar, ett klart lyft om man ska leva länge i ett SM-slutspel.

På målvaktssidan har unge Calle Clang åkt västerut och ersatts av tjeckiske Petr Kvaca. Vad han går för kommer att visa sig. Rögle kan tryggt vila i att Christoffer Rifalk är en väletablerad SHL-målvakt med hög kapacitet, vilket han visade i SM-slutspelet mot både Leksand och Skellefteå.

Att peka åt det ena eller andra hållet för årets Rögleupplaga är på tok för tidigt. Säsongen är snudd på kriminellt lång och oförutsägbar. Inte minst med hänsyn taget till att transferfönstret stänger först i februari. Dom 14 lagbyggen som SHL innehåller i augusti kommer i mångt och mycket att vara något helt annat om ett halvår.

Men så här långt, vid den här tiden på året, givet förutsättningarna, så ser Rögle BK mer spännande ut än på bra länge.

Roger Bengtsson