SPORT 2021-05-02 KL. 08:00

Långloppseliten på rullskidor kommer till Bjäre i sommar

Av Peter Jakobsson

I sommar blir det premiär för ett nytt långlopp på rullskidor i Skåne. I början av juni är det dags för den första upplagan av Båstad-Mölle, en 57 kilometer lång bana på och vid Hallandsåsen.

Långloppseliten på rullskidor kommer till Bjäre i sommar
Team Ramuddens åkare trivs på vägarna på Hallandsåsen.

Enligt längd.se så är det redan klart är att världens just nu bästa långloppsteam, Team Ramudden med Lina Korsgren i spetsen, kommer till tävlingen som är ett Visma Ski Classics Challengers event. Målsättningen med arrangemanget är att utveckla det till ett lopp över 100 kilometer med start i Båstad och mål i Mölle. Första året blir dock banan 57 kilometer med start i Östra Karup och mål upp på Hallandsåsen.
– Vi känner stor entusiasm att starta upp det första Visma Ski Classics Challengers eventet i Skåne. Att vara en del av Visma Ski Classics familj betyder mycket för oss. Det ger oss en unik möjlighet att växa, förklarade tävlingschefen Lennart Klingberg till längd.se.

På grund av Covid-19-restriktioner så begränsas startfältet till åkare med FIS-licens första året. Det blir dock möjligt att åka Båstad-Mölle Åket på 40 eller 20 kilometer utan tidtagning för övriga.

Flera av de svenska långloppsteamen har visat stort intresse för att åka loppet och helt klart är redan att Team Ramudden ställer upp med hela sitt vassa team som vann Visma Ski Classics lagtävling i vintras. I det teamet ingår: Lina Korsgren, Ida Dahl, Jenny Larsson, Johannes Eklöf, Max Novak och Herman Paus.

Båstad-Mölle går av stapeln 5 juni och kommer att köras på långrullskidor med rullmotstånd 3.

Text: Peter Jakobsson
Foto: Johan Trygg/Längd.se