Klik venligst
SPORT 2018-01-27 KL. 10:08

Laholms Voltigeklubbar laddar för mästerskap

Laholms Voltigeklubbar laddar för mästerskap

Två mästerskap under en och samma septemberhelg 2018, gör att voltigeklubbarna i Våxtorp och Laholm laddar för ett riktigt hästår (förlåt). När både NM och SM ska avgöras i ridhuset vid Ahla väntar mycket jobb för både Caprifolens voltigeklubb och voltigesektionen i Laholmsortens ryttarförening, som arrangerar mästerskapen tillsammans.

En nollgradig januarikväll i Ahla utanför Laholm ger ridhusets insida ett stillsamt och ombonat intryck. Fibersanden på marken dämpar ljud och kyla, träinteriören ger imaginär värme. I ena halvan av ridhuset är det dags för ännu ett träningspass för juniorvoltigörerna Ida Dessezar och Mika Potocki. Linföraren Pia Kittä värmer upp hästen Hugo som denna afton i vanlig ordning stillsamt ska galoppera i moturs cirklar medan Ida och Mika utför hisnande akrobatik och gymnastiska övningar på hästryggen.
– Nu blir han ställd lite inåt, mana honom framåt, ropar voltigetränare Angelika Jönsson åt Pia och Hugo. Angelika är själv före detta tävlande i voltige som nu ägnar sig åt att vara tränare och lagledare för voltigesektionens juniorlag. Hon förklarar sin fascination för den lilla, ofta undanskymda, ridsporten voltige.
– Att hitta hästar med rätt psyke, som pallar bli utsatta för denna ständiga träning och fysiska belastning och som gör det en voltigehäst ska göra, trots att ingen sitter på ryggen och styr varje moment, det är en häftig utmaning med den här sporten, menar Angelika.
Sen är det så klart som i alla annan ridsport, att få jobba i samklang med ett stort djur, få känna dess närvaro, att samarbeta, som gör det värt allt slit, alla träningspass, konstaterar Angelika.

2018 blir ett riktigt märkesår för voltigeverksamheten i Laholms kommun. Hästen Quincy och linförare Jenny Bergman från Laholmsortens ryttarförening ska tävla i världscupen i voltige med Sandra Anderberg från Örestads voltige på ryggen. Det betyder premiär för ett svenskt ekipage på den allra högsta nivån av internationell voltige. Och häst och linförare är från Laholm. Stort! Och den 7-9 september kommer hela Nordens samlade voltigeelit till ridhuset i Ahla. Både SM och Nordiska Mästerskapen i voltige avgörs den helgen. Bortåt 150 deltagare och hästar väntas delta när det ska delas ut mästerskapsmedaljer i alla upptänkliga voltigeklasser för både juniorer och seniorer.
– Vi fick en förfrågan från Svenska Ridsportförbundets voltigekommiteé om att arrangera båda mästerskapen, berättar Angelika Jönsson. Vi ville naturligtvis ta chansen, men arrangemanget kändes för stort för vår enskilda klubb så vi tog genast kontakt med Caprifolens voltigeklubb i Stackarp utanför Våxtorp. När dom sa ja, så var det bara att köra, berättar Angelika.
– Vårt samarbete mellan klubbarna är redan väl etablerat och det fanns inget att tveka på när vi fick möjligheten att arrangera två stora mästerskap, berättar Minna Slottheden i Caprifolens voltigeklubb utanför Våxtorp. Vi är redan igång med mycket av planeringen och har bildat arbetsgrupper för alla delar av mästerskapsarrangemanget där det ingår folk från båda föreningar, fortsätter Minna.



Ida Dessezar och Mika Potocki är två av voltigeklubbens utövare.

När mästerskapshelgen går av stapeln i början på september krävs det drygt 50 funktionärer för att få hela arrangemanget att fungera. Alla moment i stallet och inne på tävlingsbanan i ridhuset måste fungera, en rad internationella tävlingsdomare ska tas om hand och publiken hanteras. Biljetter, mat, programblad och sidoevent, allt ska fixas. Angelika Jönsson ler vid tanken.
– Jo, det är mycket jobb och mycket som ska fixas, men det ska bara bli så himla roligt, konstaterar hon. Och naturligtvis är det en möjlighet för voltigesporten att synas och få lite uppmärksamhet. Vi lever i en väldigt undanskymd del av idrottsvärlden, vissa inom hästsporten vill inte ens att vi klassas som en ridsport, så vi är vana vid att alltid slå ur underläge. Det är kämpigt men oftast mest inspirerande, menar Angelika Jönsson.

Precis som många andra inom breddidrotten upplever voltigesektionen i Laholm svårigheter att rekrytera nya unga utövare.
– Konkurrensen om dagens barn och ungdomar är stenhård, konstaterar Angelika. Det finns många barriärer för en ung person att börja med voltige 2018, det är en liten okänd sport, det inbegriper en häst, det är en bit att ta sig till ridhuset, på vintern är det kallt, det krävs mycket träning, man får inte vara rädd. Men det gör å andra sidan att dom som väl börjar med voltige oftast är väldigt hängivna och målmedvetna, resonerar Angelika Jönsson.

Ute på fibersanden galopperar Hugo i runda cirklar. På Hugos rygg gör Ida Dessezar och Mika Potocki noga inövade gymnastiska övningar, synkroniserade och med blixtsnabba byten mellan olika positioner. Angelika Jönsson granskar det hela med vana ögon och påpekar än en fotvinkel, än hästen Hugos huvudföring. Varv efter varv. Ett fascinerande vackert skådespel av människa och häst i samklang. Inför tomma läktare i ett kyligt ridhus intill Lagan, långt från miljonlöner och medias strålkastarljus men med mästerskap runt hörnet.

KORT OM VOLTIGE



• Ridsporten voltige härstammar från det militära kavalleriet

• Namnet voltige kommer från franskans ”la voltige” som betyder luftsprång.

• Individuellt, i par eller i lag om 6 personer utförs en rad gymnastiska övningar på eller vid sidan av hästen. Voltige utförs alltid på en häst som galopperar i en moturs cirkel.

• Först 1983 fick voltigen ett internationellt regelverk och det första världsmästerskapet hölls i Schweiz 1986.

• Både Caprifolens voltigeklubb och voltigesektionen i Laholm är framgångsrika föreningar med många SM- medaljer på meritlistan.


TEXT & BILD: Roger Bentsson