SPORT 2022-01-30 KL. 20:21

Längdarenan på Vallåsen stängd på grund av läcka

Av Johan W Jönsson

Vallåsen har tvingats stänga sin längdarena. Eller åtminstone pausa verksamheten där. En vattenläcka gjorde att man tvingades ta bort snön och nu måste det bli kallare väder för att ny snö ska kunna läggas. ”Det är givetvis tråkigt men vi hoppas på ihållande kyla så att vi kan öppna igen”, säger platschef Jesper Malmquist.

Längdarenan på Vallåsen stängd på grund av läcka
Längdarenan är stängd på grund av en vattenläcka. Vallåsens platschef Jesper Malmquist hoppas dock kunna öppna igen när det blir kallare väder. Arkivbild

Att det blir vattenläckor är i sig inget ovanligt. Det händer att rören rostar och att delar måste bytas ut. Den här gången satt dock det trasiga röret illa till.
– Läckan var precis under själva längdarenan så vi var tvungna att ta bort snön för att komma åt och gräva, säger Malmquist.

Vattenläckan är åtgärdad och lagad men i och med att snön är borta så är det svårt att ersätta den innan det blir kallt igen.
– Vi har fått stänga längdarenan och kan tyvärr inte öppna för längdåkning igen förrän det blir kallare väder och vi har möjlighet att lägga ny snö.

Vad beror läckan på?

– Det händer att snörören går sönder och att det blir läckor. Det är inte helt ovanligt. Den exakta orsaken vet vi inte men det var en större läcka och den satt tyvärr lite illa till.

Det kan handla om rost och då hålet satt mitt på ett rör är det mycket vatten som läcker ut då trycket är högt i Vallåsens ledningar.

Vad krävs för att ni ska kunna öppna igen?
– Vi behöver kallare väder. Gärna under en lite längre period. Det är svårt att säga. Vi hoppas så snart som möjligt men som det är nu så är det bara kortare stråk med kyla.

Men ni har förhoppningar om att kunna öppna igen?
– Det har vi alltid. Vi vill öppna igen innan vi stänger för säsongen. Men det beror helt på väder och vind.

Att längdarenan inte är öppen nu när Vasaloppet ligger en månad bort är inte optimalt men inte heller avgörande, menar Malmquist.
– Visst är det tråkigt men många av de som laddar just för Vasaloppet brukar åka uppåt i landet för att träna när det närmar sig. Vår viktigaste period är den tidiga, säger Malmquist.

– Men det är ändå tråkigt att inte kunna erbjuda längdåkning, fortsätter han.

Vallåsen är öppet för utförsåkning. Snön ligger vit i backen och kanske kan ytterligare någon nerfart öppnas snart.
– Än så länge har vi snö i backen och det hoppas vi ha ett bra tag framåt. Regn och blåst är inte bra. Men vi hoppas på mer kyla så att vi kan lägga mer snö.

– Vi öppnar gärna fler skidbackar. Vi är väldigt nära att öppna en backe till men innan det blir kallt under en längre period så kommer vi nog inte att lyckas.

Säsongen hittills har varit bra för Vallåsen. Anläggningen kunde öppna tidigt i fjol och Jesper Malmquist beskriver jullovet som väldigt bra.
– Vi har fått en jättebra start på säsongen och vi hoppas att det ska bli en riktigt bra säsong även som helhet med fina sportlovsveckor och några fina veckor i mars, avslutar han.

Johan W Jönsson