SPORT 2022-10-29 KL. 08:00

Linus Sandin tillbaka i Rögle BK

Av Roger Bengtsson

Linus Sandin återvänder till ett Rögle helt olikt det han lämnade för tre och ett halvt år sen. Då, en turbulent lindansare med en snabbt snurrande tränarkarusell. Nu, ett stabilt topplag i SHL med slutspelsrutin och en CHL-titel. Och i likhet med Rögle har Sandin också genomgått en tydlig förvandling sen vägarna skildes åt på våren 2019.

Linus Sandin tillbaka i Rögle BK
Rögles Linus Sandin jublar efter gjort 3-1 under ishockeymatchen i SHL mellan Rögle och Leksand den 25 oktober 2022 i Ängelholm. Foto: Bildbyrån

En och en halv säsong i HV 71 och lika länge i Philadelphia Flyers NHL-organisation har gett Linus Sandin chansen att växa som hockeyspelare.
– Men jag har nog utvecklats ännu mer som människa, konstaterar Sandin lätt hängande över ett ståbord i foajén till Catena Arena. – I NHL får du lösa allt utanför hockeyn själv. Bostad, bil, resor. Man växer socialt, man blir vuxen. I Sverige är livet som professionell hockeyspelare välordnat, strukturerat och enkelt utanför rinken, klubbarna tar hand om och fixar allt. På gott och ont, reflekterar Linus Sandin.

Sandin gnetade på i Flyers organisation, mestadels i Lehigh Valley Phantoms i AHL. En NHL-match med Flyers blev det när han summerar äventyret i ”världens bästa liga”. När spel i NHL med Flyers kändes alltmer avlägset var beslutet att landa i Ängelholm inte svårt att ta för Sandin. Rögles sportchef Chris Abbott har varit i kontinuerlig kontakt med Linus och även sett honom i några AHL-matcher.
– Jag har känt Chris och Rögles stöd och intresse längs hela vägen, förklarar Sandin. När jag tog beslutet att lämna Nordamerika för den här gången funderade jag inte en sekund på att gå till någon annan klubb än Rögle, även om en rad andra klubbar också hörde av sig.
– Jag har ju följt Rögle under åren jag varit borta och sett vilken fantastisk utveckling man har haft. Det känns otroligt kul att vara tillbaka och få vara med på den fortsatta resan med den här klubben och alla fans.

Uppsalabördige Sandin var ny i Rögle från Almtuna säsongen 2017-2018. Säsongen inleddes mer än lovligt knackigt och en bit in på hösten fick dåvarande tränaren Anders Eldebrink lämna klubben. In kom tvillingarna Chris och Cam Abbott som sportchef respektive tränare. Ett uppseendeväckande vägval av Ängelholmsklubben som fick många att tvivla. Mitt i turbulensen stod en 21-årig Linus Sandin.
– Det hände saker direkt när Abbotts tog över, minns Sandin. Vi började träna hårdare, kravställningen var väldigt mycket tydligare. Det märktes att tvillingarna själv varit spelare i närtid, dom visste vad som krävdes. Säsongen efter tog Sandin stora hockeykliv i Rögle och belönades med spel i Tre Kronor. Det blev sen en avstickare till HV 71 där Sandin fick en större roll innan äventyret i Nordamerika tog vid.
– Jag har utan tvivel mognat även som hockeyspelare under de senaste åren, konstaterar Linus Sandin. Jag har fått större självförtroende och har blivit bättre på att lita på mina egna förmågor. Nu för tiden vet jag vilka mina styrkor som hockeyspelare är och försöker förvalta dom på ett bättre sätt snarare än att se vad andra gör bra och försöka likna dom. I Rögle vill jag bidra med hårt jobb, motståndarna får gärna tycka att jag är sjukt jobbig, snudd på grisig, förklarar Sandin med ett illmarigt leende.

När Linus Sandin smått brådstörtat återvände till Rögle och Ängelholm i mitten på oktober noterade han också vilken annorlunda klubb han återvände till.
– Ja, alltså mycket i klubben är som vanligt. Stämningen, småklubbskänslan, närheten, fansen. Men jag märker skillnaden i attityden och självkänslan i omklädningsrummet, i arenan, på stan. Nu är Rögle en klubb med betydligt större självförtroende. Man vet att man kan utmana och vara bland de bästa i Sverige och Europa. Förändringen är tydlig och anmärkningsvärd, konstaterar Sandin.
– Och att komma in i spelartruppen har varit lätt och roligt. Gruppen är väldigt sammansvetsad men med en öppen och välkomnande attityd. Sen känner jag ju några sen min förra period i klubben. Samuel Jonsson, Daniel Zaar och Ted Brithén är kvar. Erlend Lesund och Oscar Ståhl Lyrenäs känner jag sen tiden i Mora. Anton Bengtsson har jag spelat mot mängder av gånger. Nä, det har bara varit glädje att komma in i det här gänget.

För Sandin blir det nu att hitta sin plats i hierarkin och i en forwardsuppställning. Han avslöjar ingenting kring vilka han helst skulle vilja bilda kedja.
– Det där bestämmer tränarstaben, jag spelar där dom säger åt mig att spela. På den här nivån är alla så skickliga att man alltid måste leverera på topp för att hänga med.
– Jag lovar att göra allt som står min makt för att Rögle ska nå framgång. Jag har aldrig spelat CHL-hockey, det ser jag väldigt mycket fram emot. Och att få åka in med Rögles tröja i ett fullsatt Catena Arena i ett SM-slutspel vore en dröm. Sånt kan motivera mig de allra gråaste dagar, förklarar Sandin.

FAKTA
Namn: Linus Sandin
Född: 19 maj, 1996
Spelar: Högerforward

Moderklubb Gimo IF
2012-15 MoDo Hockey
2015-16 Mora IK
2016-17 Almtuna
2017-19 Rögle BK
2019-21 HV 71
2021-22 Philadeplphia Flyers – NHL
Lehigh Valley Phamtoms - AHL
2022 - Rögle BK


Rögles matcher kommande vecka:
Lördag 29 oktober kl. 18:00 Rögle BK – IK Oskarshamn
Torsdag 3 november kl. 19:00 Leksands IF - Rögle BK
Lördag 5 november kl. 15:15 Brynäs IF – Rögle BK