Klik venligst
SPORT 2022-12-25 KL. 06:00

Nivåhöjning och viss stabilitet efter en vinglig höst

Av Roger Bengtsson

Nivåhöjning och viss stabilitet efter en vinglig höst
Roger Bengtsson tänker till om Rögle. Foto: Peter Jakobsson. I bakgrunden Rögles Vojtech Mozik Vojtech och Brady Ferguson mot Frölundas Mats Rosseli Olsen under SHL-matchen mellan Rögle och Frölunda den 18 december 2022 i Ängelholm. Foto: Bildbyrån.

Det har suckats, stönats, gråtits och gapats i frustration. Rögle BK i SHL hösten 2022, stod under långa perioder inte att känna igen. Stundtals funkade spelet ungefär lika bra som Båstads kommuns snöröjning, det vill säga inte alls, trots de bästa intentioner.

Grundspelet hos Rögle, som kommit att känneteckna de senaste säsongernas framgångar var som bortblåst. Vad hade hänt under sommaren, frågade sig många Röglesupportrar efter de första 15 omgångarna av SHL.
Faktum är att det spelmässigt inte hänt särskilt mycket under sommaren. Rögles förändring sågs redan i SM-slutspelet under våren. Den vältrimmade maskinen från Ängelholm som satt sig i respekt i många hockeynästen, hade plötsligt väldiga svårigheter att ta sig förbi IK Oskarshamn i kvartsfinalserien. Kvarten gick till sju matcher där Rögle med nöd och näppe till slut stod som vinnare.

Uppspelen från egen zon hackade. Istället för rörlighet med flera passningsalternativ på forwards med fart på offensiv blå spelade Rögles backar ofta fast sig djupt ner i egen zon. Detta när man plötsligt skulle starta uppspelen på felvända forwards strax utanför egen zon. Pucken förpassades istället ofta ur egen zon på chans och ofta sarg ut. Rakt i gapet på motståndarna som kunde anfalla i våg efter våg. Till sist hängde ett defensivt och tröttkört Rögle mot repen och förlusterna inkasserades en efter en. Bristerna sminkades i säsongsstarten över av fina resultat i CHL, där motståndarlagen i gruppspelet går att besegra trots en i grunden felmodellerad spelidé.

Men varför denna förändring? Från ett grundspel som tagit den 90-åriga klubben till de högsta höjderna i historien, till detta? Förmodligen handlade det om en förändrad grundtro på spelarmaterielet och dess förmågor från tränarhåll. Förmodligen för att tränartrojkan med Cam Abbott i spetsen ville våga prova något nytt. Anpassa sitt grundspel till nya förutsättningar både i det egna laget och hos motståndarna. Utvecklas och ändå behålla slagstyrkan. Det blev inte bra, kan vi konstatera med facit i hand.

Efter en poängmässigt svag höst med ett spel som stora delar av spelartruppen, enligt mina uppgifter, misstrodde, såg vi en förändring med början i slutet på november. Färre panikpuckar från egen zon, längre anfall där Rögles höga press allt oftare fick fast motståndet i egen kortsarg. Fler linor än den med Larsson, Kasper och Ståhl Lyrenäs började kontinuerligt producera poäng. Men förändringen kom, om inte under galgen, så på väg uppför backen. De starka delarna av spelartruppen har pressat på för att få till stånd en förändrad spelmodell hos tränartrojkan, (läs Abbott). Samtidigt har klubbens styrelse nogsamt stirrat med minst ett gripöga på resultaten och truppens harmoni. Och man har stått redo att agera. Min uppfattning är att Rögles styrelse varit beredd på omfattande åtgärder för att inte hamna i ett negativt SHL-kval. Konkret har sannolikt tränarstaben, efter vad jag lyckats snappa upp i korridorerna, under framför allt november månad, stundtals varit en, max två matcher från att avskiljas från sitt uppdrag. Men så har laget lyckats prestera, bärgat några poäng, hängt med i tabellens mittenskikt, tagit sig till kvartsfinal i CHL. Ett visst lugn har infunnit sig.
I och med december månad har Rögles spel börjat hitta hyggligt stabila former. Förutom förlust mot de två lag som sannolikt gör upp om SM-guldet i april, Skellefteå och Växjö HC, har Rögle bärgat trepoängare mot Färjestad, Timrå och Frölunda. Plumpen mot HV71 glömmer vi. Jönköpingslaget hade en kväll när till och med kantorn hos den intilliggande pingstförsamlingen kunde gjort mål.

Rögle avslutar 2022 med Färjestad borta, Frölunda borta och Brynäs hemma. Tre till fem poäng vore klart godkänt på dom matcherna. Och med tanke på hur jämn denna upplaga av SHL är kommer det förmodligen inte att skilja jättemånga poäng mellan den sista kvartsfinalplatsen och en elfte plats. Eller mellan en elfte plats och en trettonde plats. En trettonde plats som kan bära rätt ner i den hockeymässiga märgelgraven. Så dramat fortsätter, var så säker.
I december 2018 låg Rögle på tionde plats efter 26 omgångar med 38 inspelade poäng. En väldigt bra höst, tyckte många. Då!

Mer om det i nästa nummer när vi summerar ett makalöst 2022 för Rögle BKs del.