SPORT 2023-01-19 KL. 06:25

Populärt traillopp blev snabbt fullbokat

Av Peter Jakobsson

Terrängloppet HOKA Torekov-Båstad har snabbt blivit ett populärt lopp för traillöpare. I år blir det tredje gången loppet går av stapeln och ryktet om dess fina naturupplevelse verkar spridit sig då alla 1500 startplatserna snabbt blev fullbokade.

Populärt traillopp blev snabbt fullbokat
1500 löpare är anmälda till årets upplaga av Hoka Torekov-Båstad. Foto: Alexander Neimert/Fjällfoto

Terrängloppet HOKA Torekov-Båstad kan beskrivas som 21 kilometer underbar naturupplevelse. Loppet går från Torekov längs kusten till Hovs Hallar, upp till Troentorp och sedan vidare till Båstad med målgång nedanför Hotell Skansen. Den 25 mars går det hela av stapeln och redan nu, två månader innan, är alla 1500 startplatserna bokade.
– Vi är inte så förvånade över detta, förklarar Elisabeth Hansson kommunikationsansvarig på Trailrunning Sweden som arrangerar loppet.

Är i linje med tidigare deltagarantal.
– De tidigare åren har vi haft 1300-1400 anmälda till start och deltagarna uppskattar loppet väldigt mycket. Vi hör alltid de som säger att de vill ta med sig kompisar och familj till nästa lopp, säger Elisabeth.


Elisabeth Hansson hoppas på bra väder och en folkfest på dagen för loppet. Foto: Trialrunning Sweden


Till loppet är det både motionärer och yppersta elit som är anmälda. Tidigare segrare och välkända namn inom traillöpning finns på startlistan men de flesta är glada amatörer.

Att loppet är begränsat till 1500 startande beror på tillståndet loppet har för att arrangeras.
– Det är länsstyrelsen som sätter begränsningen. Vi har bara tillstånd för 1500 då vi springer genom naturreservat. Vi tycker även att det känns ganska lagom men till nästa år hoppas vi kunna få tillstånd för 2000 startade så vi kan emot fler som vill springa, förklarar Elisabeth.

För att mildra naturpåverkan släpps löparna i väg i grupper om 300 personer.
– På så sätt minskar vi risken för att löparna springer utanför bansträckningen för att springa om eller att det blir klungor.

Runt loppet blir det lite av en folkfest då det är många utöver löparna som kommer vara på plats. Eventet har blivit ett av de största utanför sommarsäsongen på Bjäre.
– Det är jättekul att kunna bidra till att Bjäre lever hela året. Vi hör på deltagare som inte är lokala att de tycker det är en häftig plats och överraskande natur. Bra reklam för Bjäre, konstaterar Elisabeth.

Vid starten kommer Bjäre musikkår att spela, vid målet kommer det finnas diverse utställare och på Badkrukan och Peppes blir det After Run.


Loppet startar i Torekov och målgången är i Båstad.


Är man sugen på att springa loppet men inte hann med att anmäla sig finns en möjlighet att köpa någons bokning.
– På loppets webbsida (torekovbastad.se) finns länkar till grupper där man kan sälja och köpa redan bokade platser, berättar Elisabeth.