Klik venligst
SPORT 2023-09-11 KL. 13:18

Ränneslövssonen återvänder till Frankrike

Av Johan W Jönsson

Efter fyra år i den danska storklubben FC Köpenhamn väntar nu ett nytt äventyr på sydligare breddgrader för fotbollsmålvakten Kalle Johnson och hans familj. Kontraktet med Ligue 2-klubben Bordeaux sträcker sig över 2025.
– När jag fick höra att Bordeaux var intresserade var det mitt förstaval, säger Kalle till LT

Ränneslövssonen återvänder till Frankrike
Kalle Johnsson tycker att det ska bli "sjukt kul" att spela fotboll och bo i Frankrike igen. Denna gången för Bordeaux. Foto: Quentin Salinier

Karl-Johan ”Kalle” Johnsson är uppväxt i Ränneslöv och har Giffen som moderklubb. Han gjorde succé i Halmstads BK, har varit utlandsproffs i tio år och har nio landskamper på meritlistan.

Mellan 2016 och 2019 tillhörde han franska Guingamp där det blev knappt hundra framträdanden. Nu återvänder han till Frankrike för att ansluta till anrika Bordeaux.

När LT når Kalle har han precis suttit i ett isbad i åtta minuter på träningsanläggningen i Bordeaux. Han tar samtalet från jacuzzin, där det är lite behagligare temperatur.

– Jag har hunnit med två pass med laget och och tre målvaktsträningspass. Så jag börjar komma igång nu. Det känns väldigt bra!, säger han.

Kalle Johnsson tillsammans hustrun Kristin och agenten/rådgivaren Carl Fhager. Bild: Quentin Salinier

Hur har passen varit?

– Jo, de har varit bra. Vi är lite reducerad grupp då några är på landslagsuppdrag. Jag och målvaktstränaren har börjat långsamt men det målvaktsmässiga känns bra.

Det har blivit en lång semester för Kalle. Han har varit klubblös sedan kontraktet med Köpenhamn gick ut efter att säsongen tog slut i juni. Under tiden har han hållit igång på egen hand.

– Utöver en vecka i Zyvota i Grekland där vi firade att morsan och farsan fyllt 60 så har vi spenderat i princip all tid i sommarhuset i Ränneslöv, säger Kalle och fortsätter:

– Jag har kunnat vara med på mycket saker som jag alltid annars har missat under sommaren. Jag har aldrig haft så här lång semester innan och tror aldrig att jag vill ha det igen, ler han.

Han har tränat mycket på egen hand. Det har både blivit ett gäng löp- och styrkepass samt målvaktsträningar med såväl Dennis Nilsson i HBK men främst med Joakim Wulff i Laholm.

Football Club des Girondins de Bordeaux är ett gammalt storlag i Frankrike. Klubben har vunnit sex ligatitlar. Den senaste 2008/2009. På grund av ekonomiska problem spelar man nu i Ligue 2.

– Klubben är på rätt väg. De hade mycket skulder men den nya ägaren och sportchefen har fått ner skulden mycket och försöker att bygga upp förtroendet igen för att öka intresset ytterligare.

Vad har du för intryck av klubben hittills?

– Bara positivt! Fantastiskt! Det är både familjärt och proffsigt. Fina faciliteter, jättefin arena, bra människor i klubben och en härlig trupp med en bra mix av spelare.

Kalles kontrakt sträcker sig över 2025. Foto: Quentin Salinier

Kalle berättar att han aldrig var orolig över att inte hitta en ny klubb. Han hade flera alternativ, bland annat så hörde hans gamla klubb Halmstads BK av sig.

– Jag och familjen trivdes väldigt bra i Frankrike sist, därför kände jag att det hade varit sjukt kul att komma tillbaka. Med tanke på det var det väldigt intressant när Bordeaux hörde av sig.

Det var aldrig aktuellt med HBK?

– Nej, inte riktigt. Vi vill gärna bo utomlands ett tag till. Hade det blivit HBK nu så hade jag nog inte kommit ut igen. Då hade vi stannat hemma med tanke på barnen och skola och så.

Kalle är i första hand värvad som erfaren back up till den polske förstakeepern Rafal Straczek. Men han kommer så klart att göra vad han kan för att få stå själv.

– Jag ska vara med och stötta med min rutin och vara beredd att steppa in om de skulle behöva mig. Jag kommer som andravalet men jag ska visa upp mig och försöka tugga mig in.

Kalle, hustrun Kristin och deras två barn flyttar in i en lägenhet en bit utanför centrala Bordeaux inom några veckor. Familjen ser fram emot att lära känna staden.

– Staden verkar helt magisk! Det blir inga konstigheter att bo här. Vår lägenhet ligger precis vid en park med en massa lekplatser och det är nära till centrum.

Något särskilt du ser fram emot?

– Bordeaux är ju känt för sina viner. Så någon vinprovning får man nog testa på trots att jag inte är mycket för alkohol annars. Men det känns nästan som ett måste, ler Kalle.

Kalle är 33 år gammal, ingen ålder för en målvakt, och ännu ser han inte slutet på fotbollskarriären.

– Absolut inte! Jag är äldst i laget här men jag känner mig i bra form och kan nog hålla på i flera år till. Sedan får man se hur det känns med kroppen och det mentala, hur länge det blir.

Efter den egna karriären vill Kalle gärna fortsätta med fotbollen som målvaktstränare eller i annan roll i någon klubb. Att sätta sig bakom ett skrivbord lockar inte i nuläget.

– Jag har varit i lag under hela mitt arbetsliv och jag trivs väldigt bra med det. Jag vill vara med andra människor och bidra med min positivitet och ge av mig själv till ett lag.

Fakta:

Kalle Johnssons karriär

Ränneslövs GIF: 1996-2004

Halmstads BK: 2005-2012

NEC Nijmegen (Holland): 2013-2014

Randers (Danmark): 2014-2016

Guingamp (Frankrike): 2016-2019

FC Köpenhamn (Danmark): 2019-2023

Girondins Bordeaux (Frankrike) 2023-

Johan W Jönsson