Klik venligst
SPORT 2023-01-09 KL. 14:02

Rekordmånga lag när Bjäre cup var tillbaka

Av Johan W Jönsson

För första gången sedan 2020 kunde Bjäre cup genomföras. Arrangörsklubben Västra Karups IF kunde glädjas både åt rekordmånga anmälda lag och seger på såväl dam- som herrsidan. ”Det var väldigt skönt att vi kunde genomföra cupen igen”, säger ordförande Jens Nygren.

Rekordmånga lag när Bjäre cup var tillbaka
Västra Karups båda lag möttes i finalen i damklassen. Där drog lag två det längsta strået och vann med 1-0. Foto: Johan W Jönsson

Såväl 2021 som 2022 var alla förberedelser inför cupen gjorda men i sista stund fick man båda gångerna blåsa av i sista stund på grund av pandemirestriktioner.

Nu kunde dock äntligen upplaga 48 av Bjäre cup genomföras och det med rekordmånga anmälningar. Hela 98 lag deltog i cupen som spelades över dagarna tre.
– Det hänger ihop med att futsalsverige har nya spelformer som är anpassade för spelarnas ålder. Matcherna spelas på mindre planer med sarg för de yngsta, berättar Jens.

Det nya konceptet gjorde att fler lag anmälde sig. Med mindre planer kan också flera matcher spelas parallellt. Konceptet var väldigt lyckat.
– Det blev bra! Det var kanon för de yngsta då det blev bra tempo och bra fotboll. Det var första gången vi gjorde det här i alla steg och formatet var väldigt uppskattat.

Bjäre Cup
är för alla åldrar. Från de yngsta födda 2017 upp till seniorer både på dam- och herrsidan. Vinnare utses i klasserna F/P13 och uppåt.

Det gick bra för arrangörsklubben. Västra Karups båda lag möttes i damfinalen och även på herrsidan liksom i F15-klassen blev det guld.
– Det var så klart lite grädde på moset för oss. Men både på herr- och damsidan så var vi det lag som spelar högst upp i divisionerna (fyran respektive tvåan).

De flesta deltagande lagen kommer från Båstad kommun och angränsande kommer. Men även lag från Hässleholm och Helsingborg var med och spelade.
– Vi har alltid några långväga gäster men tyngdpunkten ligger på de lokala lagen. De som har hyfsat nära till Strangängsskolans idrottshall, säger Nygren.

Cupen kommer tillbaka nästa år. Då för 49:e gången. Målet är ett minst lika bra arrangemang som i år och 50:årsjubileet hägrar.
– 50 år hade varit lite kronan på verket för Bjäre cup. Så det siktar vi på. Innan pandemin hade vi som mest 60-70 lag. Så det är en rejäl ökning. Cupen är viktig för vår verksamhet.


Förslövs och Västra Karups knattar kämpar mot varandra på Bjäre cup. Spel på mindre plan med sarg testades för första gången och var lyckat. Foto: Peter Jacobsson


Favoriterna höll som skrivet både bland herrarna och damerna. På damsidan släppte inte Västra Karup in ett enda mål fram till finalen som spelades mellan lag ett och lag två.

Det blev en jämn match som lag två vann med 1-0 efter mål av Alma Åkerborg. Tredjeplatsen tog Kullabygden hem efter seger med 2-0 mot Bjärelaget.

Nya tränaren Marco Pettersson fick en bra start i Västra Karup:
– Det var andra gången jag träffade spelarna. Så det var bra och roligt för båda lagen att gå till final. Jag tycker att vi hade ett bra passningsspel och laget som vann höll nollan hela vägen.

Hur var resan fram mot final?
– Finalen var den tuffaste matchen. Vi släppte inte in några mål i gruppspelet och hade rätt bra kontroll. Men sedan är det små marginaler i inomhusfotboll, säger Pettersson.

Marco lyfter fram målvakten Johanna Borgströms insats i finalen. Även Malin Forsell stack ut med sin teknik och speluppfattning.

Också på herrsidan övertygade Västra Karup och gick obesegrade genom cupen. I semifinalen mot Hasslöv vit fick man dock kämpa. Till slut blev det seger med 2-0.

Finalen blev rafflande. Västra Karup gick upp till 2-0 och såg ut att ha full koll. Strövelstorp tog sig dock tillbaka in i matchen via mål på två ”långstraffar”. 2-2 kom i sista sekunden.

Matchen fick avgöras på straffar och där vann arrangörsklubben med 3-2 sedan Strövelstorp dundrat en boll över. Lagkapten Oscar Svensson slog in den avgörande straffen.

Tony Andersson tränar Västra Karup ihop med huvudtränaren Sven-Bertil Bergström:
– Vi kladdade till det lite i finalen och blev för bekväma. Annars tycker jag att vi har ganska bra koll i övriga matcher även om Hasslöv pressade oss lite i början i semin, säger Tony.
– Som helhet tycker jag absolut att vårt unga gäng vinner välförtjänt. Vi har flera lovande spelare i det här laget som gjorde det bra, fortsätter han.

Någon som stack ut extra?

– I finalen tog vår lagkapten Oscar (Svensson) ett jätteansvar. Det var mycket som stämde för honom idag. Sedan är de yngre spelarna väldigt duktiga och visar mognad.

Hasslövs IS hade också en lyckad cup med två lag i semifinal. I bronsmatchen drog det mer rutinerade blåa laget det längsta strået och vann med 1-0.


Västra Karups herrar vann en rafflande final mot Stövelstorp. Lagkapten Oscar Svensson (med pokalen i hand) avgjorde straffsparksläggningen. Foto: Johan W JönssonFakta:

Resultat Silver Bjäre cup

F13:

1. DFK HaSko röd
2. Västra Karup IF
3. Vejby IF

F15:

1. Västra Karup IF
2. Ekeby GIF
3. DFK HaSko

P14:

1. Förslövs IF 1
2. Förslövs IF 2
3. Hjärnarps GIF

P16:

1. Perstorp Bälinge IK
2. Vejby IF 1
3. Vejby IF 2

Dam:

1. Västra Karup IF 2
2. Västra Karup IF 1
3. Kullabygdens DFF

Herr:

1. Västra Karup IF
2. Strövelstorps GoIF
3. Hasslövs IS blå