Klik venligst
SPORT 2024-04-04 KL. 15:00

Rifalk i nyckelroll när Rögle spelar SM-semifinal

Av Roger Bengtsson

Med en räddningsprocent några tiondelar från monstruösa 96 % går Christoffer Rifalk in i sitt livs andra SM-semifinalserie. Röglemålvakten har, sedan han uttalat blev Rögles förstaval i kassen strax efter tränarbytet i december, tillsammans med lagets defensiv, växt ut till en stadig jätte.

Rifalk i nyckelroll när Rögle spelar SM-semifinal
Med en räddningsprocent på nästan 96 % går Christoffer Rifalk in i sitt livs andra SM-semifinalserie med Rögle. | Foto: Bildbyrån

En ögonblicksbild från katakomberna i Catena Arena minuterna efter den sensationella ”kvartsfinalsvepningen” av Färjestad. Bland tv- och radiointervjuer som görs på löpande band, inte sällan direktsänt, log och skrattade alla Röglelirare och svarade otvunget på alla intervjufrågor. Samtidigt var det en samlad glädje med tydligt bibehållet fokus på uppgiften, SM-guld.

– Jo, men så var det, medger Christoffer Rifalk. Vi har bara tagit ett steg och vill inte fira något för vi vill mera. Det var starkt att slå ut seriesegraren, men inte någon bragd på något sätt. Vi har en otroligt stark tro på oss själva och visste att vi hade alla möjligheter att ta oss vidare i SM-slutspelet. När vi nu nådde den nivå som den här gruppen besitter känns det som om vi blev ännu mer fokuserade på att prestera och ville bibehålla den känslan för att kunna fortsätta bygga vidare i slutspelet, förklarar Rifalk.

Efter 6 spelade ”slutspelsmatcher” har Rögles målvakt räddat 189 av de 197 skott som avlossats. Det ger finfina 95,94 i räddningsprocent.

– Formen känns bra, precis som vår defensiv som helhet, menar Christoffer Rifalk. Det där går ju hand i hand. När vi skruvade på vårt försvarsupplägg där i december blev också mitt målvaktsarbete lättare och tydligare. Nu i slutspelet ändrar man inget, man har fokus på att göra sin insats så bra och exakt som möjligt. Sen finns det matchspecifika situationer där man agerar lite olika beroende på vilka man möter, förklarar Rifalk.

– Jag försöker vara lagets ögon där ute förklarar Christoffer Rifalk. Man ser lagets struktur, följsamhet och vilka beslut mina medspelare tar. Det där återkopplar jag ofta. | Foto: Bildbyrån

Om man tror att en professionell ishockeymålvakts uppgift bara går ut på att stoppa puckar, tror man fel. – Nä, riktigt så enkelt är det väl inte, ler Christoffer Rifalk när ämnet kommer på tal. Jag försöker vara lagets ögon där ute. Man ser ju lagets struktur, följsamhet och vilka beslut mina medspelare tar. Det där återkopplar jag ofta, både till enskilda spelare men också till hela gruppen eller tränarna. Jag försöker vara aktiv även i den delen för det skapar ännu större delaktighet för mig men kan också påverka hur det går i en match. Vi har så bra sammanhållning och känsla i gruppen att alla kan ta både positiv och negativ feedback, menar Christoffer Rifalk. Jag har aldrig backat för att påtala någonting som är bra eller dåligt, oavsett vem i vårt lag det handlat om.

Nu väntar Växjö i en SM-semifinalserie som av många förutspås bli ett möte som går till sex eller sju matcher. Kanske inte så märkligt, för alla man frågar om nyckeln till att betvinga kronobergarna svarar: Tålamod.

– Det gav bra betalt mot Färjestad och vi har ingen anledning att ändra på alltför mycket i vårt upplägg, menar Christoffer Rifalk. Vi kommer inte att stressa, kasta iväg puckarna eller köra huvudlöst framåt. Hittills i slutspelet har vi känts väldigt trygga även om vi legat under eller hamnat under press. Vi har litat på processen och trott på vårt sätt att spela och det känns som om alla i laget hittat det sättet att förhålla sig till matcherna.

– Sen är Växjö också väldigt bra på att spela med tålamod, det är väl grunden till deras framgångar, säger Christoffer Rifalk. Dom är väldigt skickliga på att vänta ut motståndaren och ta de chanser som förr eller senare uppstår. Det är inte de absolut roligaste matcherna för en målvakt att spela men jag har lärt mig att hantera även den typen av matchbilder.

Under semifinalmötet med Växjö kommer Christoffer Rifalk att mest sannolikt passera 40 spelade slutspelsmatcher för Rögle. En väldigt nyttig erfarenhetsbank att ha med sig när det blir jämnt och tufft med täta matcher.

– Det jag har störst nytta av efter en rad SM-slutspel med Rögle är det där med anspänningen. Vilken nivå är rätt för en specifik match eller omständighet, att inte vara övertänd men samtidigt behålla fokus. Att inte dras med när media, publik och hela cirkusen runt ett slutspel varvar upp. förklarar Rifalk.

– Ha tålamod, ler röglemålvakten.

SM-semifinalserien mot Växjö

Match 1: Fre 5/4 kl. 19:00 VHC-RBK – Växjö

Match 2: Sön 7/4 kl. 15:00 VHC-RBK – Växjö

Match 3: Tis 9/4 kl. 19:00 RBK-VHC – Ängelholm

Match 4: Tor 11/4 kl. 19:30 RBK-VHC – Ängelholm

Ev. Match 5: Lör 13/4 kl. 15:15 VHC-RBK – Växjö

Ev. Match 6: Mån 15/4 kl. 19:30 RBK-VHC – Ängelholm

Ev. Match 7: Ons 17/4 kl. 19:30 VHC-RBK – Växjö