SPORT 2022-10-13 KL. 22:01

Roger Bengtssons Röglereflektioner

Av Roger Bengtsson

En ny tveksam insats i sina stunder men till slut två bärgade poäng som möjligen ger litenandningsutrymme tills på lördag. Rögles insats på torsdagskvällen hemma mot HV 71 pekade i samma riktning som tidigare denna höst. För bakom poängfernissan syns fortfarande bucklorna och skavankerna.

Roger Bengtssons Röglereflektioner

Det såg ut som det mestadels gjort under september och oktober för Rögles del. Ibland ser man linjerna men mestadels kuggar inte spelarnas prestationer i varandra. Det spretar. Enkla individuella misstag i uppspelsfasen tvingade det gröna laget att börja om. Och börja om, igen.

Tony Sunds massiva stroke sekunderna före HV.s kvittering symboliserar det jag pekar på. Nuräckte det ändå till poängskörd tack vare Marco Kaspers begåvning. Detta mot ett på förhand topptippat HV 71 som nog får betraktas som ett ännu större mysterium än Ängelholms representant i SHL.

Poängen ger några timmars arbetsro innan ett nytt skift i fabriken börjar på lördag.

För det första ska man vara på det klara med att det än så länge inte är någon anledning till panik. Tiden talar för Rögle. Men allt eftersom omgångarna i SHL betas av med ett poängsamlande på tomgång så krymper också utrymmet för senare perioder av skadebekymmer eller sviktande form.
Och ska Rögle sätta sig i en bra position inför SM-slutspelet till våren måste poängsnittet ökas från och med nu. Inte i november, inte i mellandagarna. Utan nu.

Poängen som delas ut i omgång 8 eller 15 är lika mycket värda som i omgång 49.

Det som är bekymmersamt är att man kunnat skönja tydliga strukturbrister hos Rögle ända sedan i somras. När många andra SHL-lag tog in tunga etablerade spelare, inte minst i efterdyningarna av ett imploderande KHL vidhöll bröderna Abbott sin utmejslade linje att satsa ungt, talangfullt och
därmed hyggligt billigt. Blandat med tungt rutinerade pjäser med hjärta för Rögle en synnerligen framgångsrik modell. Men det där har förändrats över bara en sommar.
Grovt resonerat har flera lag i SHL höjt sin nivå medan Rögle i bästa fall antogs ha tappat lite av sin slagkraft. Efter åtta omgångar konstaterar vi att nedgraderingen snarare är ganska stort. Spelare som antagits ta nästa kliv har inte gjort det. Och att glappet till de lag som valt en annan väg i
själva verket för stunden är ganska stort. När en stukad återkomling från Jönköping står på andra sidan så sminkas skillnaderna över. HV 71 är för tillfället ett alltför tamt, spretigt och famlande lagbygge för att störa särskilt många lag i SHL.

Men Rögles problem går att komma till rätta med. Truppen besitter kvalitet och förmåga, den ska ”bara” trimmas och samköras. Då kan det här gänget landa tryggt i tabellens mittenskikt och därifrån ta sats mot slutspelet.

Fast där reser sig några frågetecken. Hur går snacket i Rögles omklädningsrum? På daglig basis och under matcher? Det är omvittnat vad förre kaptenen Mattias Sjögren, som avslutade karriären i somras, betydde för tydlighet, linjer i spelet, sammanhållning och laganda. Som en länk mellan
tränartrojkan och ner till den enskilda spelaren. Långtidssjuka Ted Brithén ska inte heller glömmas. Som grön-vit kulturbärare. Uppvuxen i hallen med generationer av rögleprofiler i släkten.

LeoncBristedt med sitt intellekt, sin verbala förmåga, sin förmåga att på egen hand kunna vända en match med aggressivt spel, ibland över gränsen. Men så välgörande för ett lag som tvekar, stampar, frustar. Samtliga tre var lojala med klubben och tränarna, men med förmåga att tolka, anpassa och kommunicera linjer och spelupplägg till övriga i lagbygget. Ingen av dessa tre finns nu i omklädningsrummet före och efter träningar, efter värmningar eller i periodpauser.

Vem plockar ner Cam Abbotts intensiva taktik, strategi och förändringar till den enskilda spelaren nu?
Har Cam Abbott omklädningsrummet i sin hand eller försöker varje spelare göra sin egen tolkning av vad tränaren vill ha ut? Är det därför det i utdragna stunder ser ut som det gör i denna upplaga av Rögle? Lägg där till att två av nyss nämnda spelare gick som centrar och ingen uttalad centertyp
har kommit in i deras ställe.

Min gissning är att det på sportchefen Chris Abbotts kontor just nu sonderas vilka spelare som finns på marknaden och som kan bringa lite stabilitet i detta Röglebygge. Någon back. Någon centertyp. Linus Sandin? Simon Ryfors? Och vem är spelaren i årets rögletrupp som tar upp flaggan, ställer sig främst, pekar ut riktningen och tar övriga med sig?

På lördag väntar Örebro hemma i Catena Arena. Den här klubben har stått vid så många vägskäl att fansen tappat räkningen. På lördag är det dags för ett nytt. Och det absolut viktigaste. Just nu.


Rogers Röglereflektioner

Daniel Zaar. Skridskoåkningen, handlederna, förmågan att göra saker i hög fart.
Ungdomar! Se och lär.

Brady Ferguson. Det händer absolut ingenting. Ingenting.

Gnälliga hockeykrönikörer. Rögle har spelat två matcher denna vecka. Vunnit båda. Vad klagar jag på?

Helgens tidning som kommer i din brevlåda innehåller ett fylligt snack med tränare Cam Abbott
om starten på årets SHL-säsong. Missa inte.