Klik venligst
SPORT 2022-12-30 KL. 22:33

Rögle avslutade året med en ny seger

Av Roger Bengtsson

I ett stundtals kokande Catena Arena avslutade Rögle BK sitt 2022 med en seger, 8-5 mot gästande Brynäs. I en lätt galen match med 13!! mål, en kokande arena och med flera videogranskade situationer kunde Rögle ta poäng i sin sjätte raka match, varav fem slutat med seger.
Hela tre tvåmålsskyttar klev fram i Rögle varav backen Vojtech Mozik nog får sägas vara den mest otippade av de tre.

Rögles Vojtech Mozik jublar efter 5-3 målet under ishockeymatchen i SHL mellan Rögle och Brynäs den 30 december 2022 i Ängelholm. Foto: Bildbyrån

Rögle kom ut piggt och påslaget och tog direkt tag i händelserna. Utan att briljera malde man stadigt på mot Brynäs kasse medan man ganska enkelt kunde avstyra de flesta ansatser till offensiv från motståndarna. Adam Tambellini kunde ge Rögle ledningen redan efter 3.44 sedan ett passivt Brynäs gett honom tre!! möjligheter att avsluta till vänster om Almtunalånet Oliver Håkansson. Tredje gången gillt smet pucken in vid främre stolpen. Rögles dominans fortsatte och efter en snygg soloprestation signerad Riley Sheen kunde Daniel Zaar prickskjuta in 2-0 från favoritläget ute till vänster. Matchuret stod på 12:31. Dryga tre minuter senare var det ridå för brynäsmålvakten Håkansson. Röglebacken Tony Sund drog i väg ett välriktat men ack så löst dragskott från blålinjen. När pucken smet in till 3-0 tackade Oliver Håkansson för sig och ersattes av Karhonen. Möjligen fick gästrikarna lite energi av målvaktsbytet då man lyckades överlista Calle Clang i röglemålet dryga minuten före paus.

I inledningen av andra perioden märktes att Brynäs genuint trodde på möjligheten att komma ikapp och vända. Bättre fart, bättre fokus fick Rögle att gång på gång hamna i trångmål framför och runt egen kasse. En utvisning för fasthållning på röglebacken Tony Sund blev också gästernas biljett in i matchen. 3-2-reduceringen kom som ett spammejl en fredagskväll när Kevin Roy hittade nätet efter knappa fem minuters spel. Rögle var skakat. Inte heller gladde Rögles spel i numerärt överläge några minuter senare, laget lyckades över två minuter inte ens etablera något uppställt spel i offensiv zon. Motgångarna fortsatte när Rögles hade en 4-2-puck inne efter , ett mål som dock dömdes bort då Adam Edström ansågs ha styrt in pucken med insidan av benet på ett regelvidrigt sätt.

Rögles tjeckiske back Vojtech Mozik suckar när han får frågan om viodebedömningarna i matchen generellt och situationen med Adam Engströms bortdömda mål speciellt.
– Det blir svårt att helt förstå hur domarna resonerar när de ska titta på så många situationer. Jag har spelat i många ligor men aldrig varit med om att domarna måste videogranska så många målsituationer. Ibland känns det som om det drabbar oss i Rögle särskilt ofta och sällan till vår fördel. Vi försöker skaka det av oss men det är inte alltid helt lätt, konstaterar Mozik.
Hallen kokade av nyårsilska och frustrationen över Rögles motgångar blev inte mindre när gästerna slapp undan en utvisning för att anfallet efter sätta 3-3 genom en riktig häxpipa i krysset signerad Oula Palve.

Efter en genomkorkad dubbelutvisning från Brynäs sida fick Rögle spela 5 mot 3 i två minuter. 33 sekunder senare kunde Adam Tambellini trycka in 4-3, klockan stod på 17.18, när amerikanen satte sitt andra för kvällen. Rögle fick fortsätta i spel 5 mot 4 och med dryga 50 sekunder kvar av andra perioden strax efter att Brynäs blivit fulltaliga så bombade röglebacken Vojtech Mozik in 5-3. Paus efter två perioder och välbehövlig syrepaus för en fullsatt och elektrisk ishall i Ängelholm.
– En av de galnaste matcherna jag spelat på länge, ler Vojtech Mozik. Publiken i Ängelholm är fantastisk. Stämningen dom kan piska upp får en att satsa ännu hårdare. Idag var det tokigt, extra skönt att vi kunde ge fansen en seger.

Rögles målvakt Calle Clang under ishockeymatchen i SHL mellan Rögle och Brynäs den 30 december 2022 i Ängelholm. Foto: Bildbyrån

För seger blev det för Rögle. När matchuret tickat förbi mindre än 5 minuter kvar och arenan var spänd som en felstämd fiolsträng, så kom förlossningen för flertalet av de församlade. Oskar Ståhl Lyrenäs tryckte in 6-4 på en spelvändning förnämligt framspelad av Adam Tambellini. Tiden 15.18. Av bara farten och som en konsekvens av Brynäs desperata jakt på en reducering fick Rögle fast Brynäs djupt ner i deras egen zon och efter en rad halvchanser tryckte Daniel Zaar in mål nummer sju för Rögle och sitt andra för kvällen. Brynäs, som ska ha heder för att man aldrig gav upp fick se slaget förlorat. En gävlereducering i numerärt överläge med 14 sekunder kvar kunde inte förändra utgången utan Rögle tog poäng för sjätte matchen i rad, varav fem varit segrar. Slutresultatet 8-5, fastställdes av Mozik, som därmed också blev tvåmålsskytt för Rögle, på ett skott bakom egen förlängd mållinje i tom kasse med 0.6 sekunder kvar.
– Ha ha, jag kollade på matchklockan och såg att det i princip var slut. Jag fick inte helt perfekt träff och trodde att tiden skulle ta slut innan pucken gick över mållinjen i Brynäs tomma mål. Sen hörde jag jublet och såg klockan stanna med 6 tiondelar av en sekund kvar. Galet, jag kan inte hitta nåt bättre ord, förklarade Mozik efter slutsignalen.
– Nu har vi tagit poäng i sex raka matcher, vi börjar hitta rätt, menar den tjeckiske backen. Men vi behöver bli jämnare i våra prestationer, det går fortfarande lite för mycket upp och ner. Fast idag blev det ju underhållande skrattar Vojtech Mozik.

För Rögles del väntar nu Växjö borta innan laget vänder hem för två raka hemmamatcher mot Örebro och HV 71. SHL-tabellen är jämnare än på många år. Dom enda som börjar sladda på allvar är Malmö. I övrigt känns platserna 5-12 i tabellen som en helt öppen affär.

Rögle stängde ett mycket framgångsrikt 2022 på bästa sätt och ligger sjua i SHL när 2023 står för dörren.