Klik venligst
SPORT 2023-03-09 KL. 22:16

Rögle förlorade serieavslutningen mot Timrå

Av Roger Bengtsson

Rögle kunde i bästa fall skaffa sig hemmaplansfördel i play in. Timrå hade en direktplats till kvartsfinalspelet att kämpa för. Sannolikt avgjorde den något högre belöningen för gästerna utgången av torsdagskvällens avslutande grundseriematch i Ängelholm, som slutade 2-1 till Timrå. Rögle avrundade därmed grundserien i SHL med två raka förluster, laget slutade på nionde plats och nu väntar tabellåttan Leksand i ett ovisst play in.

Rögle förlorade serieavslutningen mot Timrå
Christoffer Rifalk kunde konstatera att Rögle avrundade grundserien i SHL med två raka förluster, laget slutade på nionde plats. Foto: Bildbyrån

Timrås 2-1- seger var väl i någon mån logisk även om västernorrlänningarna i stora stycken praktiserar en ishockey som i underhållningsvärde trumfar torkande målarfärg med blott en hårsmån. Men Rögles oförmåga och möjligen ovilja att verkligen slåss om poängen straffade laget.
Timrå kunde ta ledningen drygt halvvägs in i första perioden, en droppuck som damp ner framför en fri Timråspelare som kunde peta in 1-0 för gästerna.
Rögle verkade inte alltför nedslagna av underläget men hade samtidigt svårt att komma in på motståndarnas mål. Andra perioden blev ett sömnpiller där Rögle fick ett powerplay i slutfasen av perioden men utan att kunna hitta rätt.

Matchen fick aningen av energi i början på tredje. När Timrå satte 2-0 dryga fem minuter in gled också matchen ur händerna på Rögle. Det känns märkligt att skriva men det verkade inte helt och hållet som om Rögle hade energin och motivationen för att försöka vända på skutan. Det spelade förmodligen in att rapporterna från Leksands match gav vid handen att dalkarlarna hade ett ointagligt försprång på den åttonde tabellplatsen och att en forcering från Rögle inte skulle förändra något av slutspelsvikt.
Likafullt tändes hoppet och underhållningsvärdet för de 5912 i arenan när Samuel Jonsson satte reduceringspucken till 1-2 med tre och en halv minut kvar. Rögle gav det en chans, tog ut Rifalk ur kassen, kom nära några gånger men Timrå kunde hålla undan och vinna.


Deppiga Röglespelare efter matchen mot Timrå Foto: Bildbyrån


En match att glömma fortare än lösenordet till AliExpress och istället fokusera på det slutspel som tar sin början redan på lördag. Rögle ställs mot tabellåttan Leksand i bästa av tre matcher. Vinnaren får spela kvartsfinal mot antingen Växjö eller Skellefteå.
Leksand med ängelholmaren Björn Hellqvist i tränarrollen. Med Lucas Elvenes i truppen. Ett Leksand som betvingades i en episk match på våren 1992 när Rögle för första gången tog klivet upp i Elitserien. Ett Leksand som genom segern över Linköping i sista omgången bröt en längre förlusttrend.
Hur det slutar? Förmodligen kommer det visa sig att den hemmaplansfördel Leksand har i en tredje och helt avgörande match på tisdag, tack vare sin åttondeplats, blir avgörande.

Till sist en lätt utgjutelse över Timrå IK. Klubben gick upp i SHL våren 2021. Ifjol kvalade laget sig kvar i högsta serien. Nu slutar man på femte plats i grundserien. En resa som imponerar för ett lag med massor av talang, erfarenhet och kompetens. Dessvärre är spelet som tränare Anders Karlsson och hans manskap bjuder på ofta snålt, riskminimerande och endimensionellt. Timrå IK har växt ut till hockeysveriges motsvarighet till en dålig mellanchef. Färglöst, destruktivt och som får alla i närheten att tröttna på sitt jobb.

Lördag klockan 15:15 i Ängelholm. Rögle mot Leksand, slutspelet börjar.