Klik venligst
SPORT 2023-03-11 KL. 18:58

Rögle i svårt läge i slutspelet

Av Roger Bengtsson

Drygt 14 minuter in i förlängning hade man kunnat höra en elbil starta i Catena Arena. Leksand gjorde då 2-1, tystade de dryga 5500 i hemmapubliken och stängde den första ”åttondelen” mot Rögle. 1-1 efter full tid tog denna nagelbitare till sudden death som alltid i någon mån är ett lotteri. Men summerar man matchen i Ängelholm vägde det lite över till Leksand. Rögle är i brygga och måste nu vinna två matcher i ”kurbitsmetropolen” för att hålla liv i säsongen.

Rögle i svårt läge i slutspelet
Prekärt läge för Rögle i SM.-slutspelet. Två raka vinster i Dalarna krävs nu för att säsongen ska leva vidare. Foto: Bildbyrån

Rögle kom undan med ett mål i baken efter den första perioden som dominerades av Leksand. Detta trots hela tre numerära överlägen för Rögle och en heltänd publik i Catena Arena som gjorde sitt för att elda på sitt lag. Men det var gästerna som var det mer intensiva och påkopplade laget från start. Efter dryga tre minuter kunde Leksand ta ledningen genom Caito som skarpsköt från den högra tekningscirkeln utan chans för Rifalk i hemmakassen. Kända och grundläggande brister försvinner inte för att det helt plötsligt är slutspel, något Rögle fick erfara genom pucktapp och en pucktittande defensiv. Tack, sa Leksand och satte 1-0. Hemmagänget fick två powerplay utan att övertyga i spelformen. Dalkarlarna var maximalt fokuserade och Rögles spelidé kändes totalt sönderläst av Björn Hellqvist och hans tränarteam i Leksandsbåset.


Adam Tambellini assisterade till Rögles mål mot Leksand. Dalalaget kunde till sist ändå avgöra i sudden. Foto: Bildbyrån


Andra akten innebar en rejäl scenförändring. Rögle steppade upp, hittade fokus och förstod stundens allvar. Hemmalaget fick sitt fjärde powerplay efter 4:51 och det tog bara drygt 30 sekunder innan Dennis Everberg styrde in kvitteringspucken på millimeterpassning från Adam Tambellini. Rögle fick medvind, hemmapubliken hittade luft. Plötsligt fanns det två lag på isen som var beredda på att ta kostnaden i ett SM-slutspel. Lagen bytte chanser med varandra men ingen lyckades hitta rätt innan perioden var över. 1-1 på tavlan. En olycklig skada på Daniel Zaar strax före pausvilan blev ett ovälkommet avbräck för Rögle. Farhågor finns om att Zaar kan vara borta en längre tid.

I inledningen på tredje hamnade Rögle åter på hälarna i egen zon och Leksand kunde rada upp målmöjligheter när Rögles defensiv blev passiv, osynkad och valhänt. Efter några byten hittade hemmalaget åter tillbaka i prestation och Marco Kasper var bara ett stolpskott från att ge Rögle ledningen efter knappa fyra minuter. Rögle gick nu allt rakare in på Leksands mål och skapade också allt fler chanser. Halvvägs in i tredje fick Rögle sitt femte powerplay efter en tripping på Ludvig Larsson. Frånsett en jättechans för Tambellini präglades spelet av påtaglig nervositet hos de grön-vita. Lagen fortsatte att byta chanser med varandra med viss övervikt för Rögle sista tio minuterna. Det fanns verkligen möjligheter för hemmagänget att avgöra men Leksand hade också kunnat trycka in en sannolik vinstpuck. 1-1 efter full tid. Förlängningsspel fick avgöra första mötet.

Rögle fortsatte pressa på och var det spelförande laget i hela sudden-perioden. Viss obeslutsamhet, viss tveksamhet i avgörande situationer bedrog dock Rögle på en segerpuck. Efter dryga 14 minuter kunde Leksand avgöra med ett lågt skott utom räckhåll för Rifalk. Seger för Leksand med 2-1 och 1-0 i matchserien.

Nu måste Rögle vinna två raka matcher i Leksand för att alltjämt hålla liv i säsongen. Precis allt talar emot att Rögle lyckas med det. Statistiken ger vid handen att det lag som vunnit den första play in-matchen alltid också vinner hela matchserien. Snacka om odds att besegra för grön-vitt.
En jämn match mellan två jämna lag. Otroligt starkt av Leksand att vinna trots fem numerära underlägen. Den som trodde att Rögle skulle genomgå en plötslig metamorfos när slutspelet drog i gång får tänka om. Det finns kvaliteér och det finns individer med otroligt hög prestationsnivå i Rögle. Men bristerna går inte att sminka över. Går inte att runda. Defensiven är i vissa stunder riktigt svag. Offensiven är långa stunder påtagligt trubbig. Rögle känns genomskådat. Man överraskar ingen längre. En tabell ljuger aldrig efter 52 omgångar. Laget hamnade på nionde plats av en anledning.

Men! Inget är klart. På måndag klockan 19:00 spelas match två. I Leksand. Det är ”do or die” för ängelholmarna.