SPORT 2023-03-22 KL. 22:20

Rögle knep den fjärde SM-kvartsfinalen

Av Roger Bengtsson

För Rögle var det ”måstematch-karaktär” över kvartsfinal 4 mot Skellefteå på onsdagskvällen. Och ängelholmarna tog chansen att fortsätta stöka med skyhöga favoriten från Västerbotten. Rögle vann matchen med klara 5-2 efter en genuint genomförd match. Därmed kvitterade RBK matchserien till 2-2 och tvingar Skellefteå att trycka in sig i ett flygplan och göra en ny skåneresa på söndag. Det hade säkert vice SM-guldfavoriten sluppit.

Rögle knep den fjärde SM-kvartsfinalen
Rögles Marco Kasper och hans kedja fick äntligen islossning i slutspelet. Hela österrikarens anfallsformation bidrog till Rögle seger i SM-kvartsfinal 4. Foto: Bildbyrån

Bakom 5-2 gömmer sig mer dramatik än vad siffrorna först antyder. Onsdagskvällens holmgång i Ängelholm var länge målmässigt jämn och utgången oviss. Men när Linus Sandin satte 3-2 till Rögle knappa 6 minuter in i tredje perioden visade sig, kanske något oväntat, uppförsbacken bli alltför brant för gästerna. Detta i en match som återigen visade att Rögle i SM-slutspel är något helt annat än det grön-vita lag som oftast syntes under SHL.s grundserie.

Det var jämnt spelmässigt i första perioden men där Skellefteå drog nytta av att man klarar av att spela i ett något högre pucktempo än vad som är fallet för Rögle. Gästerna fick ett powerplay drygt halvvägs in i perioden men Rifalk och lite tur höll hemmakassen fri från påhälsning. Där fick hemmalaget energi och tryckte sakta men säkert tillbaka Skellefteå längre och längre ner i egen zon. När unge backen Adam Engström med ett välriktat dragskott á la Kenny Jönsson hittade krysset fram till 1-0 efter 14:11, bågnade is-ladans väggar utåt av tryckvågen från hemmapublikens vrål. Nu bekymrar ju inte insläppta mål ett lag som Skellefteå utan gästerna kunde kvittera bara 90 sekunder senare efter en rörig försvarsinsats av Rögle. Känslan var att Skellefteåmonstret fått ut ena framtassen genom burdörren.

Därför var det aningen oväntat att den andra perioden inleddes mest och bäst av Rögle. Tempot var högre, instinkten att gå på mål tydligare. Skellefteå gick ner i tempo, krånglade till det när Rögle fick ner gästernas fart igenom mittzon. Strax före att halva mittperioden passerat åkte Skellefteås anfallsnestor Jocke Lindström på två raka slashingutvisningar. Dåligt humör, jetlag, vårkänslor hos 40-åringen? Ingen vet. Det vi däremot vet är att tilltaget blev kostsamt för västerbottningarna. Tidigare poänglösa anfallstrion Stål-Lyrenäs, Larsson och Kasper snickrade ihop 2-1-målet i powerplay där den förstnämnde lyfte upp en retur från nära håll i nättaket. Tid 10:28.
– Vi fick längre anfall på Skellefteå än vad vi fått under de två senaste matcherna, konstaterade forwarden Marco Kasper efter matchen. Vi var det bättre laget idag och när vår forechecking funkar som idag märker man ganska fort att Skellefteå får problem, konstaterade Rögles österrikare.

Men historien upprepade sig när Skellefteå än en gång kunde kvittera ganska omgående. Drygt fyra minuter efter Rögles ledningspuck i samband med en spelvändning där de flesta i ishallen trodde på offside kom 2-2.

Tredje inleddes som den andra med ett Rögle som kämpade, krigade, slet och styrde spelet i långa sekvenser. När båda lagen hade varsin man på botbänken passade Linus Sandin på att prickskjuta in en ny rögleledning. 3-2 kom efter att Rögle fick bra snurr på Skellefteås lilla box i gästernas zon. Sandin kunde ostört trampa in rättvänd mot gästernas målbur. Framför densamma stod planens minste spelare i form av backen Valtteri Viljanen och skymde målvakten medan Sandin pricksköt i ena klykan. Hemmalaget i ny ledning. Rögle bibehöll god kontroll och spelade på ledningen. Minuterna tickade ner på matchuret och ett alltmer frustrerat Skellefteå försökte trycka framåt. Gästerna skapade också lägen, men Rifalk spelade med stort självförtroende och räddade de lägen som dök upp. Med mindre än två minuter kvar var Skellefteå tvungna att chansa och plocka ut sin målvakt. Knappt hade den gulsvarta keepern Tuohimaa hunnit av isen innan Adam Edström snodde åt sig en snål skelleftepassning och enkelt åkt in med 4-2 i tom kasse. Halvminuten senare och med dryga minuten kvar på uret kunde Ludvig Larsson sätta 5-2. även det i tom kasse. Pucken snyggt framjobbad av Marco Kasper från ett läge bakom offensiv kasse.
– Även om det är så kallade lätta mål var det väldigt skönt att även vår formation kunde vara med och bidra, menade Marco Kasper. Hans formation med Larsson och Stål-Lyrenäs var fram till onsdagskvällens kvartsfinal helt poänglösa i slutspelet.
– Nu är det 2-2, det tror jag stör Skellefteå, log Kasper några minuter efter slutsignalen.

Kvartsfinal 5 spelas på fredag kväll i Skellefteå och de gul-svarta vet att dom ska släpa sig till Skåne ännu en gång. Laget hade garanterat sluppit den mödan. Västerbottningarna trodde rätt säkert inför kvartsfinalserien att det skulle räcka med två besök i Ängelholm innan laget skulle dansa vidare i slutspelet. Rögle har vunnit två matcher mot storfavoriten. Varför sluta där?

Till sist: Sprang på Tre Kronors assisterande förbundskapten Stefan Klockare i Catena Arena. Tidigare tränare i Skellefteå, Örebro med mera. – Så härligt att vara här, menade Klockare. Det här var favoritresmålet varje säsong. Trycket, publiken, känslorna. Det kan jag sakna i jobbet med Tre Kronor, att man inte får åka till Ängelholm ett par gånger per säsong, resonerade Klockare.
Röglepubliken kan bara ta åt sig av berömmet. Det är inte bara i sin egen stad man är läktarprofeter.