SPORT 2023-03-13 KL. 22:01

Rögle och Rifalk krigade ner Leksand

Av Roger Bengtsson

Rögle lyckades på måndagskvällen besegra Leksand på bortais i den andra play in-matchen lagen emellan. 3-2 till Rögle speglade inte matchbilden som till största delen tillhörde hemmalaget. En het Röglemålvakt i Christoffer Rifalk snuvade dock dalalaget. Rögle var piskat att vinna för att hålla liv i matchserien och tvingade i och med segern fram en avgörande match redan på tisdagskvällen.

Rögle och Rifalk krigade ner Leksand
Röglespelarna jublar efter segern mot Leksand på måndagskvällen Foto: Bildbyrån

Rögle, som saknade både Daniel Zaar och Erlend Lesund, fick en mardrömsstart när Leksands Rohoma satte 1-0 redan efter 1:36 på ett lågt snabbt skott när samtliga röglespelare samlats på 10 kvadratmeter snett till höger om Rifalks kasse. Rögle inledde dock mer påslaget än vad som var fallet i match 1 hemma i Ängelholm i lördags. Men, det hjälpte uppenbarligen inte. Ett tidigt powerplay för Rögle följde, laget åstadkom två skott på mål utan att riktigt testa Armalis.


Christoffer Rifalk var en gigant i bortamatchen mot Leksand på måndagskvällen. Rögles seger tvingade fram en avgörande match som spelas redan på tisdagskvällen. Foto: Biuldbyrån


Drygt 8 minuter in visade Ludvig Larsson dåligt omdöme när han kom åt Leksandsmålvakten Armalis i samband med en undanrensing bakom Leksands kasse. Armalis föll som en klubbad oxe och fick Larsson utvisad för resten av matchen. Helt enligt regelboken. Fem minuters spel i numerärt överläge för Leksand blev i stort sett ingenting för hemmalaget. Rögle störde bra medan Leksand drog på sig en utvisning och samtidigt gick ner i tempo.
Istället passade Leksand på att utöka till 2-0 i numerärt underläge, jodå, efter dryga 17 minuter av första perioden. En tuff tackling på röglebacken Viljanen i mittzonen öppnade upp ett friläge för Leksand som fick skjuta både en och två gånger för att sätta dit pucken. Rögles första shorthanded bakåt på hela säsongen. Check på den.

Men Rögle repade mod, fick ännu en Leksandsutvisning att gå på och Anton Bengtsson kunde reducera till 1-2 i PP med dryga minuten kvar av första perioden.

Rögle försökte, presterade ganska hygglig hockey under kortare sekvenser men den bestående bilden efter första 20 var att den individuella skicklighetsnivån, fokuset och spelidén inte räckte till hos gästerna.

Andra perioden blev en svängig tillställning där lagen utmanövrerade varandra och de heta klara målchanserna var lätträknade. Efter 9.26 kunde unge Röglebacken William Wallinder sätta 2-2 efter en snygg repa ute till vänster på glimrande pass av Hjalmarsson och avsluta med ett klassavslut högt upp på Armalis. Kvitterat och stark moral av Rögle att komma ikapp.

Efter nästan 15 minuter kom matchens delikatess när Rögles Adam Engström, Anton Bengtsson och Dennis Everberg triangelspelade sig igenom Leksands zon och där Everbergs avslut nuddade leksandsmålvaktens benskydd och smet utanför. Rögle fortsatte blanda högt och lågt men vann mittenperioden och kom ikapp målmässigt. Laget har dock en osviklig förmåga att sätta sig i svårigheter på grund av felbeslut och dåligt tekniskt utförande i avgörande situationer. Mönsterbrytande finske backen Valtteri Viljanen tvangs också utgå efter första perioden och Rögle belastade backar som William Wallinder och Michael Kapla hårt.


Linus Sandin satte Rögles segermål i numerärt underläge genom ett iskallt kontringsavslut på Leksand.


I tredje perioden tog Leksand ett bastant grepp om händelserna. Man höjde tempot, satte ännu tuffare press på Rögles defensiv och parkerade i offensiv zon. Rögle var pressat och målvakten Rifalk den som räddade Rögle kvar i matchen. Det stod 11-0 i skott till Leksand när laget sen radade upp målchanser i ett powerplay knappt halvvägs in i perioden. Rögles Linus Sandin läste ett Leksandspass i boxen, stack fram klubban, petade ut pucken och fick hux flux ett friläge från egen blå. Sandin visade iskyla när han drog en enkel backhand förbi Armalis i Leksandsmålet fram till 3-2-ledning. Mål i numerärt underläge igen, denna gång för gästerna. Rögle hade vänt ett synbart omöjligt underläge såväl mål- som spelmässigt. Ett skott, ett mål. Leksand ishall blev dödstyst. Hemmalaget fortsatte sin dominans, skapade chans på chans och bland annat lyckades Matt Caito missa öppet mål med tre och en halv minut kvar. Leksands tog ut sin målvakt och spelade sex mot fem i jakt på en kvitteringspuck. Rögle gick på benpiporna av utmattning och tillbakapress men red ut stormen och kunde kvittera matchställningen till 1-1. Skotten slutade 38-11 till Leksand. I sista perioden sköt Leksand 19 skott, Rögle sköt två. Rögle gjorde ett mål. Leksand gjorde inga.

Matchserien avgörs definitivt på tisdagskvällen när lagen möts på nytt. Vinnaren spelar sen kvartsfinal 1 redan på torsdag kväll.