SPORT 2023-03-14 KL. 21:55

Rögle tog historisk seger mot Leksand

Av Roger Bengtsson

Det var en ”allt eller inget-match” för både Leksand och Rögle när Play in-match nummer 3 skulle avgöras. Med måndagens match på näthinnan kändes det välkrattat för hemmalaget. Men när slutvisslan brölade i Tegera Arena stod dock Rögle som vinnare med 4-2 efter ett sällsamt drama. Säsongens tajtaste och mest välordnade insats från RBK kom när den som bäst behövdes. Och när väldigt få kunde förutse den. Nu ska Rögle, för tredje året i rad, spela SM-kvartsfinal.

Rögle tog historisk seger mot Leksand
Rögle blev det första lag som lyckats vända ett underläge i en play in-serie. En historisk vändning mot Leksand och nu ska RBK spela SM-kvartsfinal för tredje året i rad. Foto: Bildbyrån

När matchen drog igång stod det klart att lagets främste spelare, Dennis Everberg, inte kunde medverka i matchen. Ett blytungt avbräck för Rögle, som redan saknade Daniel Zaar, Erlend Lesund och Riley Sheen. Förväntningarna inför den avgörande matchen var att Leksand skulle fortsätta som man slutade match 2, knappt 22 timmar. Det vill säga med en massiv anstormning från hemmalaget. Leksand inledde dock balanserat, låg inte på någon idiot-offensiv utan spelade strukturerat och med högt säkerhetstänk. Så sakta skruvade dock Leksand upp tempot och laget gjorde 1-0 efter dryga sex minuter, fullt rättvist efter en längre sekvens med tung press in mot Röglemålet och Christoffer Rifalk.

Efter dryga 13 minuter kunde Rögle kvittera genom unge backen Adam Engström. En målvaktsretur gjorde att trissan tog en luftfärd ut till Engström som i lugn och ro vid den vänstra tekningscirkeln kunde plocka ner pucken med handen, lägga den tillrätta och enkelt trycka in kvitteringen i en nästan tom kasse medan Leksandskeepern Mantas Armalis låg och simmade en bit bort. Plötsligt hölls det lite hårdare och krampaktigare i klubborna hos de vita hemmaspelarna. Rögle tog sakta men säkert över spelet. Med 2:36 kvar av första perioden kunde måndagens målhjälte, Linus Sandin, åter hitta rätt. I backläge knäppte Sandin av ett välriktat dragskott som letade sig igenom skogen av spelare och in bakom Armalis till 2-1. Rögle hade vänt underläge mot Leksand. Igen! När paustutan ljöd i Leksands ispalats var det biografstilla på läktarplats.

Andra perioden tog vid där den första slutade rent spelmässigt. Leksand blev små, krampaktiga medan Rögle mer och mer tog för sig över hela banan. Efter 6.20 kom ett rasande vackert hockeymål genom kombinationsspel mellan Viljanen, Hjalmarsson, Tambellini och målskytten Tony Sund. 3-1 satte finländaren i det bortre krysset från vänsterläge. Leksand var nu i det närmaste paralyserat och Rögle åkte in och ut ur offensiv zon med pucken lite efter behag. En dubbelchans för Adam Engström och Anton Bengtsson efter nio minuter borde betytt utökad ledning för Rögle. 3-1 till Rögle i den andra pausen var smickrande. För Leksand.


Ifrågasatt under säsongen men i den avgörande Play in-matchen satte backen Tony Sund matchavgörande målet fram till 3-1. Foto: Bildbyrån


I tredje fortsatte Rögle stå bra upp på egen blå och fick ner farten på Leksands attacker. Rögles försvarsinsats var fokuserad, synkad och närmast fläckfri. Säsongens bästa defensiv dök plötsligt upp i bästa tänkbara situation. Rögle spelade mer och mer på klockan medan Leksands desperation accelererade. Ett backskott med 4:23 kvar av tredje gav Leksand en reducering till 2-3. Rögle gnetade sig igenom byte för byte, försökte minimera antalet heta chanser för Leksand som tog ut målvakten med cirka två minuter kvar. Som så ofta straffade det sig. Brady Ferguson kunde snappa åt sig pucken vid blålinjen och satte enkelt 4-2 i tom målbur med en dryg minut kvar. Röglesegern var ett faktum.

Rögle blev nu det första laget i ishockeyhistorien som vänt en play in-matchserie efter att ha förlorat första matchen. (1-2 i Ängelholm i lördags).
Efter ett kort segerfirande får nu Rögle ladda batterierna inför torsdagens första SM-kvartsfinalmatch mot serietvåan Skellefteå.
Rögles målvakt Christoffer Rifalk var återigen en huvudanledning till Rögles vinst.
– Jag trivs som bäst i de här helt avgörande matcherna, all erfarenhet från tidigare slut- och kvalspel med Rögle och dessförinnan Oskarshamn betyder väldigt mycket, berättade Rifalk för C More direkt efter slutsignalen.

– Säsongen har varit lite upp och ner, men i de här senaste matcherna har vi hittat rätt.


Rögles tränare Cam Abbott jublar efter vinsten ikväll Foto: Bildbyrån


Till sist!
Tillsammans med Rifalk och mycket annat bra i Rögle var det återigen en fröjd att se unga forwards såsom Oliver Tärnström, Felix Nilsson, Oskar Pettersson och Linus Sjödin. Inte mycket speltid men oförvägna och orädda så fort dom är på isen. ”Pojkbandet” ser ut att ha hur roligt som helst. Man går rakt på mål, inget harvande utefter sargerna, ibland aningen naiva men desto oftare med en sylvass förmåga att skapa målchanser och sätta press och myror i huvudet på Leksands backar.

Anton Bengtsson gjorde åter ett ofantligt jobb i det tysta. Röglekaptenen är så otroligt skicklig på små ytor och blixtsnabb i såväl tanke som handling och skapar på så sätt handlingsutrymme för sina medspelare. Inte minst defensivt. Arbetskapacitet som en gruvtraktor med extra dieseltank.

Tony Sund. Ifrågasatt under hela säsongen, på goda grunder. Men under Play in-serien en växande gigant. Lugn, stabil, väl avvägd i sitt tvåvägsspel. Nu också målskytt.

SM-kvartsfinal för Rögle för tredje året i rad. Efter en säsong där laget vinglat och prestationerna varit väldigt blandade.
Kepsen av, RBK.