SPORT 2023-02-25 KL. 19:31

Rögles powerplay säkrade ny seger

Av Roger Bengtsson

3-0 mot SHL.s formstarkaste lag, samtliga mål i powerplay. Everberg och Zaar efterlängtade målskyttar. Christoffer Rifalk höll nollan. Rögle gjorde en av säsongens mest solida insatser när laget på lördagseftermiddagen besegrade gästande IK Oskarshamn och samtidigt tog ett järngrepp om en plats i play in. Kanske blir det till och med bättre än så.

Rögles powerplay säkrade ny seger
Rögles Daniel Zaar jublar tillsammans med lagkamrater efter 2-0-målet

Efter torsdagens bleka hemmainsats mot Luleå, som trots allt gav Rögle två poäng, var det med extremt hög osäkerhet kring matchutgången som 6310 (utsålt) bänkade sig för drabbningen mellan Rögle och IK Oskarshamn. Gästerna från Småland som charmat hockeysverige med offensiv och fartfylld ishockey (tänk Rögle säsongen 20/21) var knivskarpa från start och kunde hittat rätt bakom Rifalk i Röglemålet redan i matchens första minut. Men därifrån var det mer eller mindre hemmalagets match.
– Frånsett deras första 90 sekunder tycker jag vi hade väldigt god kontroll på i stort sett hela matchen, menar lagkapten Anton Bengtsson efter matchen. Alla gör verkligen sitt jobb, tar ansvar, jobbar för varandra. Vi stängde ner Oskarshamn, ler Bengtsson.

1-0 till Rögle kom efter 14.40 av den första perioden. Hemmalagets powerplayspel såg inspirerat ut, och efter att linan Everberg, Zaar och Tambellini malt ner gästernas boxplay small det till. Firma Larsson och Sandin byttes in och gick rakt på mål efter snyggt kombinationsspel genom mittzon, ett gammalt hederligt väggspel in i slottet senare kunde Ludvig Larsson sätta Rögles ledningspuck och sitt 14.e för säsongen i SHL.


Erlend Lesund, Dennis Everberg, Michael Kapla och Adam Engström efter matchen


Andra perioden blev avgörande när Rögle hittade rätt i powerplay två gånger om. Först genom Dennis Everberg som satte 2-0 efter bara 29 sekunder och blev strålande lycklig av målgesten att döma. Fattas bara annat. Rögles powerforward gjorde sitt blott andra mål för säsongen och det första sen i oktober efter en skadetragisk SHL-upplaga för Everberg. I andra änden av perioden med dryga minuten kvar till paus pricksköt Daniel Zaar 3-0 också i numerärt överläge. Ett rasande grannt hockeymål av Sveriges lenaste handleder och säkerligen en lättnadens suck från tränarteamet i Rögle som därmed fått in både Zaar och Everberg i målprotokollet igen. Två namn som kommer få bära poängproduktionen i ett kommande slutspel. För slutspel blir det för Rögle. Det slår undertecknad redaktör fast här och nu. Play in eller kvartsfinal direkt? Det låter vi de avslutande omgångarna av SHL.s grundserie utvisa.

Rögle spelade av tredje perioden genom att göra det enkelt och inte bjuda på särskilt mycket. IK Oskarshamn hade sin möjligheter i powerplay men Rögles boxplay var stabilt, lugnt och metodiskt. Chanserna kom för smålänningarna men lite snedstudsar och lite ofokus grusade poängmöjligheterna för Oskarshamn som kom till Ängelholm med sex raka vinster. Upp och nervända världen för Rögle som för bara en vecka sen lyckades kladda bort en stabil hemmaledning mot Frölunda.
– Inför sista sa vi till varandra att det där inte händer igen. Nu har vi tre måls ledning, detta släpper vi aldrig, berättar Anton Bengtsson. – Sen gör vi en mycket solid insats i tredje. Exemplarisk faktiskt. Sarg ut, håll dom på utsidan, strunta i hur det ser ut, för detta ska vi vinna och det gjorde vi, myser Rögles lagkapten.


Oskarshamns Jonas Engström framför Rögles målvakt Christoffer Rifalk


Fem omgångar kvar, 15 poäng att spela om. Rögle har fem poäng ner till Luleå som i nuläget ser ut att missa slutspel, vilket måste vara första gången sen Ronald Reagan var president i USA. Samtidigt har Rögle alltjämt möjligheten att sno den sjätte och sista kvartsfinalplatsen innan serien är färdigspelad den 9 mars. Den såg man inte komma för några dagar sedan när två haverier mot först Frölunda och sen Linköping satt på näthinnan. Men precis så jämn är årets SHL-tabell. Precis så oförutsägbara är Rögle anno 2023. Det här långt ifrån över. Nästa vecka möter laget HV 71, Färjestad och Växjö. Fem poäng på dom matcherna och Ängelholmarna kan börja scouta motståndare i ett kommande slutspel.