SPORT 2022-10-08 KL. 11:09

Rögles Riley Sheen efter tröga SHL-starten

Av Roger Bengtsson

Rögles Riley Sheen efter tröga SHL-starten
Riley Sheen under en träningsmatchen mellan Rögle och Helsingfors den 18 augusti 2022 i Ängelholm.

Hockey Kanadensiska nyförvärvet Riley Sheen tar varje dag som ishockeyproffs som en gåva. För tre år sen spelade Sheen hockey på collegenivå. En smått osannolik resa över hockeyvärlden har sen dess tagit honom till Sverige och Rögle BK.
– Rögles fans har tagit emot mig på bästa sätt och behöver inte vara nervösa, vi kommer vara ett topplag i SHL.

Ännu ett träningspass med Rögles A-lag är avklarat på isen i Catena Arena. Den värsta svetten är avtorkad från Riley Sheens anlete, kepsen är på. Rättvänd med skärmen framåt, ska poängteras. Han är ju ändå snart 28 år.

Sheen ger ett stabilt intryck. Inte så stor till växten men med en god förmåga att formulera sig ger kanadensaren en bild av någon som vet var han är, hur han tagit sig dit och vad som krävs för att fortsätta utvecklas.

Sheen, född 1994, spelade hockey under hela sin ungdom men i 20-årsåldern kom tvivlen.
– Jag hamnade i ett limbo, berättar han. Skulle jag satsa på en civil karriär och anta de stipendier om vidare studier som jag erbjöds eller skulle jag satsa allt på ishockeyn? Hade jag passionen? Var jag beredd att satsa varje vaken sekund på ishockeyn? Var jag bra nog? Det tog mig några år att klura ut vad jag ville, förklarar Sheen. Till sist bestämde sig Riley för att ge hockeyn en chans. På universitet i kanadensiska Calgary trillade polletten ner och sen dess har han aldrig tittat tillbaka.

Det kom ett samtal från Peking och helt plötsligt spelade Sheen VHL-hockey, en underliga till KHL, i Kina.
– Ett bra år som gav mig insikter om vad det innebär att vara hockeyproffs. Plötsligt fanns alla möjligheter och faciliteter, men också prestationskraven, resorna och förväntningarna. Jag lärde mig enormt mycket under året i Kina, konstaterar Riley Sheen.

50 poäng senare gick flytten till Europa, den tyska andraligan och laget Bietigheim Steelers en bit utanför Stuttgart. Första säsongen tog laget och Sheen klivet upp i den tyska högstaligan, DEL. Säsongen därpå exploderade poängproduktionen för Riley Sheen. 40 + 24 på 55 matcher.
Under en sån säsong börjar telefonen ringa, så även hos Riley Sheens agent.
– När jag först hörde, strax efter jul förra året, att Rögle visade intresse blev jag otroligt glad. Ett kvitto på att jag gjort rätt som valde att satsa på hockeyn. Rögle blev ännu ett steg på min hockeyresa, upp till den absolut högsta nivån i Europa, berättar Sheen. Men så klart funderade jag samtidigt på om jag hade kapaciteten och förmågan att spela i SHL. Jag bestämde ganska snabbt att jag hade det, fastslår Riley Sheen på typiskt nordamerikanskt vis.

Dessutom var ishockeyklubben från Ängelholm långt ifrån någon ny bekantskap för Riley Sheen. Rögles poängmaskin, Adam Tambellini och Sheen är väldigt goda vänner sen nästan 15 år tillbaka. Båda gick på high school i Edmonton och blev kompisar där. En vänskap som bestått.
– De senaste två åren har jag sett många röglematcher på min dator, antingen direkt eller i efterhand, förklarar Sheen. Jag och Adam kollade varandras matcher och pratade ofta med varandra kring vad som var bra och vad som kunde förbättras.

Tack vare Sheens närstudier av svensk hockey och Rögle BK visste han ganska väl vad som väntade när flyttlasset gick till Ängelholm i somras.
– Det går snabbare och svenska lag är bättre organiserade och har en stabilare struktur, förklarar Sheen. I Tyskland spelar många nordamerikaner och dom sätter sin prägel på hockeyn där. I Sverige är kvaliteten på spelarna jämnare och högre. Farten i svensk ishockey passar mig bra, jag är bra på skridskorna och gillar när det går undan, men det tar sin tid att anpassa sig.

Utanför rinken har Riley Sheen funnit sig väl till rätta i nordvästra Skåne.
– En fantastisk plats, konstaterar Sheen. Nära till allt, fem minuter till havet, staden, skogen, allt. Och svensk mat är ju jättebra. När jag kom hit hade jag ingen direkt uppfattning om vad den svenska maten var för något. Men svenska köttbullar är ju en riktig hit. Och raggmunk! Det skulle man kunna äta hela livet. - Wallenbergare, har du smakat det?

Riley Sheens kärleksförklaring till svensk husmanskost är också ett tecken på att det närmar sig lunch efter ett tungt träningspass. Från matprat glider Riley Sheen över på Rögles supportrar.
– Fansen är magiska, ler Sheen. Den ljudnivå som arenan kan piska upp är fantastisk. Att ha det stödet i ryggen betyder allt. Man kör ännu lite hårdare i varje byte, man orkar lite mer, man kan ta en smäll lite lättare. Hoppas fansen förstår vad det där betyder. It´s awesome!

Den egna prestationen på planen har inledningsvis varit ok, menar Riley Sheen. De första CHL-matcherna kom tidigt på säsongen och Sheen fick en flygande start i sin nya klubb. Med två mål i bortamatchen mot polska Katowice fick nyförvärvet ett kvitto på att han kunde producera även i sin nya omgivning.
– Många CHL-lag håller så klart inte SHL-kvalitet, förklarar Sheen. Men det var viktigt för självförtroendet att jag funkade i gruppen och att laget som helhet kunde leverera. Och vi har gjort det vi skulle och är klara för slutspel i CHL.

I SHL har Rögle de senaste säsongerna skämt bort sina fans med att flyga ur startblocken, mata in poäng på löpande band och ständigt parkera på topp 3 i tabellen. Årets seriestart har sett lite annorlunda ut. I korta perioder har laget visat upp en bländande nivå för att under något längre stunder klicka i defensiven och ha svårt att producera framåt. Konsekvensen har blivit en något blygsammare poängskörd än brukligt i säsongsupptakten.
– Det tar sin tid att få en ny grupp att fungera ihop till 100%, resonerar Sheen. Glöm inte att rätt många spelare har försvunnit och många unga har tagit klivet upp för att fylla dom luckorna. Det måste få ta sin tid. I gruppen är självförtroendet på topp och vi kommer att vara ett topplag i SHL. Rögles fans behöver inte vara nervösa, vi jobbar varje dag för att bli bättre, coacherna jobbar stenhårt för att få oss att bli bättre. Säsongen är lång, den har knappt börjat, säger Riley Sheen.

Roger Bengtsson

Kommande matcher
Lördag 8 oktober kl. 18:00 Växjö HC – Rögle BK
Tisdag 11 oktober kl. 20:35 ZSC Lions Zûrich – Rögle BK (CHL)
Torsdag 13 oktober kl. 19:00 Rögle BK – HV 71
Lördag 15 oktober kl. 15:15 Rögle BK - Örebro