Klik venligst
SPORT 2023-03-26 KL. 18:26

Rögles säsong är över

Av Roger Bengtsson

Drömmen om ett långt SM-slutspel för Rögle tog slut på söndagskvällen. Gästande Skellefteå vann i Ängelholm med 5-1 och därmed hela kvartsfinalserien med 4-2 i matcher. Den sjätte kvartsfinalmatchen var länge jämn och Rögle kunde med lite fokus, tur och skärpa ställt till med ännu en skräll. Men till sist avgjorde gästernas lite bättre spets och allmänt högre jämnhet och kvalitet. Rögle går nu på ganska tidig semester efter en säsong som i det korta perspektivet varit en besvikelse. I ett större blickfång är dock Rögle numera en etablerad toppklubb i svensk ishockey.

Rögles säsong är över
ögles säsong tog slut på söndagskvällen när laget förlorade hemma mot Skellefteå. Rögles säsong får ändå godkänt efter prestationerna i slutspelet. Foto Bildbyrån

0-1 till Skellefteå satt efter dryga 6 minuter. Där och då kändes ingen oro. Detta hade Rögle koll på inte minst efter en stabil inledning, med stort puckinnehav och den rappare skridskoåkningen. Gästernas kändes aningen slitna, försiktiga och månne lite stressade av matchbollsläget. Spelet jämnade ut sig efter målet. Det blev en första period som bjöd på alltigenom lysande hockeyunderhållning från båda lagen. Fart, kamp, tekniskt finlir och stenhårda men godkända tacklingar som fick kombatanterna att flyga som bowlingkäglor på isen. Rögle spelade sig fram till ett antal bra lägen, det gjorde Skellefteå också. 0-1 i periodpausen framstod som en gåta sett till matchens karaktär och underhållningsvärde.

I inledningen av andra perioden åkte Rögle på ett lagstraff och i det påföljande numerära överläget kunde Skellefteå öka på till 2-0. Matchen höll på att glida ur händerna på Rögle som trots bra spel ännu inte fått någon utdelning. Hemmalaget kunde dock reducera efter dryga 7 minuter av mittperioden sedan Skellefteå fått en utvisning för spel med hög klubba. Oskar Stål Lyrenäs bombade in 1-2-reduceringen i powerplay på fin passning av Michael Kapla. Den andra periodens anxdra halva präglades av en utvisningsbonanza värdig den gamla filmen ”Slagskott”. Utvisningarna förryckte spelet som gick ner i både tempo och kvalitet. Skellefteå satt i målmässigt överläge i det som skulle bli säsongens sista periodpaus för Rögle.

En sen utvisning på backen Vojtech Mozik i avslutningen av andra gav Skellefteå ett powerplay i början av den tredje akten och när Rögle precis blivit fulltaliga kunde gästerna snärta in 3-1. Två mål att hämta ikapp på 18 minuter. Nu skulle det visa sig om årets Röglegäng hade nåt bränsle kvar i tanken efter nästan 9 matcher på 15 dagar. Det hade laget inte. Skellefteå spelade smart och höll till utmed sargerna i Rögles zon och dödade mängder av minuter på det sättet. Smart spel, hårt jobb och skittråkig ishockey tog Skellefteå över tröskeln och vidare till semifinal. 4-1 satte laget med dryga 11 minuter kvar. Luften gick ur hela Ängelholm och Catena Arena. Matchen var över och slutade till sist 5-1 till Skellefteå som nu ska spela SM-semifinal. Det kan dom göra. Att Rögle pressade matchserien till 6 matcher överraskade nog de flesta tyckare, experter och fans kring batterifabriken.


Foto Bildbyrån


Bara ett lag vinner säsongens allra sista match. Inte heller i år blev det Rögle. Föga överraskande efter det som varit tydligt sedan de första matcherna i september 2022, årets upplaga hade inte guldhöjderna i sig. Rätt långt ifrån faktiskt.
Rögle får ändå godkänt för sin säsong. I slutspelet har många spelare lyft sina prestationer både en och två nivåer, när det som bäst behövts. Med hela säsongens prestationer framför glasögonen är en 2-4-förlust i matcher mot Skellefteå i en SM-kvartsfinal väl godkänt. MEN! Om inte Rögle ska bli ännu en SHL-klubb med skyhöga ambitioner och en vikande prestationskurva över tid ( tänk Linköping) ...(inga andra jämförelser med östgöta-plasten) så behöver lagbygget renoveras rätt ordentligt. Backsidan behöver stärkas ordentligt, forwardssidan breddas.

Till sist: Återigen en eloge till hockeypubliken i Catena Arena. Sång, ramsor och stöd ända in i sortin, hela vägen. Hade publiken varit en bestämmande faktor i svensk elithockey hade Rögle BK spelat SM-final varje år. Att hela säsongen avslutades med sången om att vara lös i magen och flyga till Malmö gav sköna vibbar inför nästa säsong. Den kommer fortare än du tror.