Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
SPORT 2018-02-17 KL. 17:46

Rögles sportchef Chris Abbot summerar och blickar framåt

Rögles sportchef Chris Abbot summerar och blickar framåt

Det pågående OS-uppehållet i ishockeyns SHL kom både lägligt och olägligt för Rögle BK. Lagets prestationer under 2018.s första sex veckor har varit strålande och kanske hade laget mått bra av att bara fortsätta spela och dra in poäng i seriens avgörande slutskede. Lagets metamorfos efter jul har till och med blivit en snackis i hockeysverige.

– Samtidigt var truppens spelare rätt slitna och vi kan må bra av ett läkande uppehåll kombinerat med ordentliga träningar.

Det konstaterar Rögles sportchef sedan två månaders tid, Chris Abbott, när han tar emot på sitt enkla kontor i Lindab Arena. Dator, papper och pennor, vita väggar, rena skrivbordsytor, kanadensaren har inte överpyntat sin nya arbetsplats precis. En viktig detalj finns dock i en skrivbordshylla bakom Abbotts rygg. Guldhjälmen som markerar hans SM-guld med HV71 förra våren.

Chris Abbotts inledande månader som ny sportchef i Rögle BK har varit fulla av arbete från tidig morgon till sen kväll, sju dagar i veckan. Initialt fokuserade Chris Abbott tillsammans med brorsan Cam, tränare för A-laget, på hur den befintliga truppen kunde förändras och spetsas. Längs resan har några spelare försvunnit. Bland annat förra sommarens finska prestigevärvning, Juhamatti Aaltonen, som fått lämna Ängelholm och under resten av säsongen istället kommer att spela i schweiziska Bern. Andra spelare har däremot anslutit och ingen har väl undgått Chris Abbotts succévärvning, Olle Liss, från IK Pantern. Dalmasen Liss, fostrad i Leksand, anslöt till Rögle den 1 februari och har på fyra matcher inför OS-uppehållet gjort fem mål och fyra assistpoäng samtidigt som laget tagit nio av tolv poäng.

Chris Abbott pratar ogärna om enskilda spelare utan uttrycker sig i mer generella termer.
– Spelarna som är i vår klubb måste tycka att det är roligt och viktigt att spela i Rögle, annars kan vi strunta i alltihop, menar han och fortsätter. – Det har varit oerhört intressant och lärorikt att hamna på den här sidan skrivbordet. Kravet på perspektiv blir ett helt annat och ansvaret som vilar på en är ju något helt annat än det man hade som enskild spelare, förklarar Chris som förutom att renovera Rögles trupp och scouta en massa spelare i Sverige också hunnit med att åka till Buffalo i USA över jul och nyår för att titta på spelare i JVM och knyta kontakter i och kring NHL.
– En mycket bra resa och dessutom kunde jag fira jul tillsammans med hela familjen hemma i Kanada, det var väl nästan 15 år sen sist, berättar Chris Abbott.

Chris och tvillingbrorsan Cam kom som spelare till Rögle säsongen 2008/09. Dom båda blev genast publikfavoriter hos Röglepubliken tack vare deras offensiva spel, envishet, enorma energi och höga arbetsmoral. Epitet som på olika sätt också kommit att prägla deras första tid, tillbaka i klubben som en gång gav dom chansen i svensk elithockey. Och Chris Abbott tvekar inte en millisekund på frågan vad hans målsättning som sportchef i Rögle är.
– Vi ska vinna mästerskap här, utan tvekan. Vi ska ha sådana där i Lindab Arena, säger Abbott samtidigt som han pekar på guldhjälmen i hyllan snett bakom. – Mitt och Cams mål här i Rögle är att bygga en vinnarkultur i hela organisationen, från de yngsta ända upp till A-laget. Vi ska ha höga förväntningar och tydliga mål för alla i klubben. Rögle ska bli en plantskola för unga spelare och som innebär att A-laget försörjs med nya, unga, begåvade toppspelare.
– Man får inte glömma vilken enormt stark förening Rögle BK är, resonerar Chris Abbott vidare. Ingen annan klubb i Sverige har så många gånger hoppat upp och ner mellan serierna, men trots motgångarna har man rest sig gång på gång och alltid kommit tillbaka. Det vittnar om vilken kultur, mentalitet och styrka som finns både i och runt föreningen.

Får man döma av bröderna Abbotts första månader efter återkomsten till Rögle har lagets fans ett antal trevliga år framför sig. Att etablera Rögle BK på allra högsta nivå i svensk ishockey verkar vara självklart både på sportchefskontoret och i A-lagets spelarbås. Den lilla detalj som återstår är att fixa förnyat SHL-kontrakt till nästa säsong.

TEXT: Roger Bengtsson