SPORT 2022-06-05 KL. 09:00

Rullskidsloppet går av stapeln till hösten

Av Emil Sonander

För tredje gången anordnas rullskidsloppet Båstad-Mölle den 1 oktober. Resulterat av pandemin har loppet tidigare enbart varit för eliten. Men nu välkomnas övriga motionärer till loppet som bjuder på både utmaning och fin miljö.

Rullskidsloppet går av stapeln till hösten
Rullskidloppet Båstad-Mölle välkomnar alla utövare den här gången.

Att åka rullskidor är ett bra komplement för längdskidåkare när snön är icke befintlig. Men träningsformen praktiseras även som en fristående sport. Oavsett om man tävlar innan vintersäsongen drar i gång, eller om man vill hålla sig till rullskidorna finns det till hösten möjlighet att delta i loppet Båstad-Mölle. Starten går 1 oktober vid hamnen i Båstad.
– Banan påminner lite om det italienska skidloppet Marcialonga då vi åker förbi flera byar. Det startar i Båstad, går till Margretetorp och sedan genom hela Ängelholm. Därefter går sträckan via Utvällinge, Farhult, Jonstrop, Svanshall och Skäret för att gå i mål vid Mölle, säger Lennart Klingberg, VD för Båstad-Mölle.
Loppet räknar med att locka till sig ungefär 400 deltagare. Men Lennart Klingberg tror att det kan bli några fler. Om man väljer att starta i Båstad blir sträckan totalt 65 kilometer. Men det kommer också finnas möjlighet att starta i Ängelholm och då åka 40 kilometer. För juniorer kommer det förmodligen anordnas ett 20 kilometer långt lopp utan startavgift.

Planerna för att arrangera loppet har krävt ett stort engagemang. Innan man får klartecken måste flera instanser såsom Trafikverket, Länsstyrelsen, Polisen och privata vägföreningar underrättas. Därtill finansieras loppet till stor del av olika sponsorer. De tidigare loppen har bara varit till för eliten som ett resultat av pandemin. Men nu står det klart att samtliga åkare välkomnas.
– Det är en väldigt stor grej för oss. Både utmaningsmässigt och planeringsmässigt har det varit rätt många grejer som ska sättas på plats och de börjar komma på plats nu. Bara några detaljer återstår, säger Lennart Klingberg.

För de som har rullmotstånd 3 kommer det lånas ut skidor. Längs vägen kommer det finnas depåer med energi-dricka. Om man vill anmäla sig till loppet gör man det via Båstad-Mölles hemsida. Loppet är också i behov av volontärer. Är man intresserad av att hjälpa till kan man registrera sig på hemsidan.