SPORT 2023-02-04 KL. 08:00

Samuel Jonsson om karriärens tuffaste säsong

Av Roger Bengtsson

Samuel Jonsson om karriärens tuffaste säsong
Samuel Jonsson är den enda i Rögles lag som spelat alla säsonger i klubben sen 2017. "Jag skulle helt ärligt inte ha några som helst problem med att representera föreningen under hela min karriär", menar Jonsson. Foto: Bildbyrån

Den 24-årige Röglebacken Samuel Jonsson gör sin sjätte säsong i SHL. Efter att stadigt ha tagit kliv mot mer och utökat förtroende för varje säsong i Rögle har de senaste månaderna bjudit på en del tuffa motgångar. Stundtals placerad utanför laget och under en period har skador satt stopp.
– En ny erfarenhet, helt klart, men jag har lärt mig väldigt mycket, resonerar Samuel Jonsson.

Det är SHL-premiär i mitten på september 2017. Rögle möter Malmö borta. Sjundeback i bortalaget är nr 33. De flesta grön-vita entusiasterna vet att det är ”Pierres påg” som nu har tagit plats på allvar i Rögles lagbygge. En egen produkt som tagit vartenda ett av livets skridskoskär i klubben och med pappa Pierre Johnsson, kultback med nästan 15 säsonger i Rögle, i bakgrunden. Ett arv att nyttja men också att förvalta.

Därifrån har Samuel Jonssons hockeykurva haft en stadigt uppåtgående trend. Varje säsong sen debuten 2017/18 har inneburit fler och fler matcher. Större och större ansvar på och utanför isen. Bättre och bättre siffror i de flesta statistikkolumner. Samtidigt har Rögles A-lag gjort en likadan resa. Från lindansare till SM-finalist och Europamästare. Rak motorväg utan farthinder. Tills nu.
– Jag gick in i den här säsongen med två ruskigt bra säsonger i ryggen, förklarar Samuel Jonsson. Jag hade fått mycket speltid, haft stort förtroende från ledningen, det var snack om Tre Kronor. Men i säsongsöppningen kände jag inte riktigt att det förtroende jag trodde jag skulle få på isen fanns hos tränarna. En bit in på hösten hamnade jag utanför laget. Jag hade många och långa diskussioner med lagledningen samtidigt som jag stundtals började tvivla på mig själv. Det var tungt, förklarar Jonsson.

Efter ett par omgångar där Samuel satt på läktaren, helt utanför Rögles lag, fick han åter chansen.
– Där och då tänkte jag att det får bli vad det blir. Jag satte ingen press på mig själv, jag försökte bara spela mitt spel.

Helt plötsligt lossnade det mesta för Jonsson. Speltiden ökade snabbt, poängen trillade in.
– Allt föll på plats där, jag hittade snabbt rätt i mitt spel. Men när min skada sen kom, tog det stopp igen. En stökig säsong, den värsta hittills, konstaterar Jonsson.

Nu är han återställd från skadan och rullar stadigt på sex backar i Rögles laguppställning. På väg mot det ansvar och förtroende han förväntade sig för ett halvår sedan.
– Jag är ändå glad att det här hände under min sjätte säsong i A-laget. All erfarenhet jag hunnit skaffa har kommit till nytta nu. Till exempel har jag blivit duktig på att stänga ute omgivningens krav och bedömningar av mig som ishockeyspelare. Jag vet vad jag kan och vilken press jag kan sätta på mig själv. Vad andra tycker eller tänker om mina prestationer håller jag på stort avstånd, förklarar Samuel Jonsson.
– Jag har också lärt mig mycket under den här säsongen, bland annat att inte ta saker för givet, att saker kan förändras, snabbt.


Röglebacken Samuel Jonsson har haft sin tuffaste säsong sen han debuterade 2017. Petningar och skador har utsatt honom för nya utmaningar. Foto: Bildbyrån


Parallellt med Jonsson dynamiska säsong har också Rögles prestationer pendlat ovanligt mycket. Efter tre raka SHL-säsonger som ett topplag har Rögles poängskörd seglat in strax under mitten på tabellen.
– Lagets svårigheter har stundtals varit tuffa att hantera, säger Samuel Jonsson. Den här klubben är mitt hem, jag har aldrig representerat någon annan förening. När vi förlorar och inte presterar bra så gör det ont. Om jag råkar göra en skitmatch är det inte hälften så jobbigt som om laget förlorar. En förlust kan gräma mig i flera dagar. Alla i laget hatar verkligen att torska, men jag tror det är lite lättare att gå vidare mot nästa uppgift om man inte varit i den här ishallen sen man föddes.

Av det där lagbygget som Samuel Jonsson blev del av i september 2017 är det bara han själv och Linus Sandin kvar. Alla andra är spridda för vinden och Sandin har längs vägen hunnit spela i både Jönköping och Nordamerika. Samuel Jonsson är med andra ord den enda sanna Röglekonstanten från 2017 och fram till idag.
– Jag har tänkt på det där, säger Jonsson. Som liten såg man Jakob ”Jacke” Johansson spela säsong efter säsong och man drömde om att själv bli en sån Röglespelare. Nu är jag redan inne på min sjätte säsong i A-laget.

Samuel Jonsson har kontrakt med Rögle i ytterligare två säsonger och har i nuläget inga andra planer än att fullfölja det han skrivit på.
– SM-final, Europaguld, varför skulle man vilja lämna då, resonerar Jonsson retoriskt. Det är klart att jag ibland tänker på hur det skulle vara att bo i en annan stad i ett annat land, att spela för en annan klubb. Samtidigt är Rögle min klubb och jag trivs väldigt bra med livet och jobbet här. Jag skulle helt ärligt inte ha några som helst problem med att representera föreningen under hela min karriär.