Klik venligst
SPORT 2023-09-03 KL. 13:00

Simon Ryfors är tillbaka i Rögle med en tydlig målbild

Av Roger Bengtsson

Han är monstervärvningen och hemvändaren som fick det att gå ett hörbart sus genom ett hockeytokigt nordvästskåne. 26-årige Simon Ryfors har landat i Ängelholm för sin åttonde säsong i grön-vitt, och målet är glasklart.
– Det är en titel jag vill åt, annars hade jag inte valt att komma tillbaka till Rögle.

Simon Ryfors är tillbaka i Rögle med en tydlig målbild

När Simon Ryfors lämnade Rögles organisation våren 2021 var det med ett påskrivet NHL-kontrakt och möjlighet att slå sig in i världens bästa hockeyliga. Dessutom i ett av NHL.s absolut bästa lag, Tampa Bay Lightning. Hela säsongen 2020-21 i Rögle var en kvalitetsmanifestation av Ryfors. 45 poäng i SHL.s grundserie och slutspelsresan tog slut först i SM-finalförlusten mot Växjö.

Men de två åren i Nordamerika blev ingen fortsatt triumffärd. Ryfors fick hålla till i farmarligan AHL och laget Syracuse Crunch. Senaste säsongen producerade Simon Ryfors 59 poäng i AHL, men att ta klivet till NHL är inte bara prestation utan också, tur, tajming, nationalitet och ekonomi.

– I Sverige är ishockey en lagsport, med betoning på lag. I Nordamerika handlar det mesta om individen, om dig och din prestation. Därför är det så fantastiskt skönt att vara tillbaka hemma i Ängelholm och känna att man är del av en grupp, ett lag, en organisation som har ett gemensamt mål, förklarar Ryfors. Samtidigt var det rätt nyttigt att inte ha folk som backade upp mig hela tiden. Jag har mognat och blivit starkare.

När Simons kontrakt med Tampa gick ut i våras hade han många alternativ att välja mellan. Dels ville Tampa fortsatt ha honom i organisationen men Ryfors var färdig med AHL-hockey och några garantier för spel i NHL kunde inte ges. Spel i Schweiz var ett alternativ och sannolikt figurerade ett antal SHL-klubbar i mobilen hos Ryfors agent.

Nu blev det en å-terkomst till Rögle, något alla grön-vita hockeyälskare tackar för.

– Rögles lagbygge, klubbledningens tro på mig och möjligheterna till en bra social situation, fick allt att falla på plats. Och den första tiden efter hemkomsten har varit precis så bra som jag trodde att den skulle bli, berättar Simon. Tryggheten och uppskattningen från klubben och fansen betyder allt och det är länge sedan jag känt mig så här harmonisk som individ. Ängelholm och nordvästra Skåne är en väldigt bra plats att bo på. Dessutom bor min flickvän i Köpenhamn och det är ganska enkelt att ta sig mellan städerna och kunna ses några gånger i veckan. Efter två år där jag tillbringat väldigt mycket tid ensam och där allt handlat om ishockeyn är min tillvaro i Rögle helt fantastisk.

– Hockeymässigt kommer det nog att ta en stund att hitta rätt, resonerar Ryfors. Det krävs en del ju-steringar efter två år i USA för att hitta tillbaka till svensk ishockey.

Med några veckor kvar till SHL-premiären sneglar många åt Frölunda, några åt Färjestad, när det ska tippas på nästa svenska mästarklubb. Simon Ryfors har spelat en SM-finalserie och vet vad som krävs.

– Det är en titel jag vill åt och det är möjligt i Rögle, annars hade jag inte valt att komma hit, om jag inte trodde på det. Sen ska man ha respekt för att det är många bra lag och svårigheten i att pricka säsongens bästa prestationer när dom behövs som mest. Men den där SM-finalförlusten svider än och möjligheten att kunna gå hela vägen, med Rögle, motiverar mig mer än någonsin, förklarar Simon Ryfors.

– Och resan mot den där titeln börjar nu. Det är en lång resa och är du inte noga med detaljer, har du inte kul varje dag, så är det svårt att bygga ett lag som kommer vara starkast framåt vårkanten.

När Ryfors lämnade Rögle var det efter ett pandemibegränsat slutspel och ett Catena Arena som mest var en byggarbetsplats. När samtalsämnet kommer på tal, glittrar det till i forwardens ögon.

– Den nya arenan är ju hur häftig som helst. Att få spela här när det är fullsatt, med vår publik i ryggen, går knappt att föreställa sig, säger Simon Ryfors. Hemmapremiär mot Malmö...oj, oj, oj.