Klik venligst
SPORT 2023-03-18 KL. 18:10

Skellefteå utjämnade i kvartsfinalserien mot Rögle

Av Roger Bengtsson

Skellefteå sköt och sköt men kunde inte få hål på Christoffer Rifalk och hans rögleförsvar. Vibbarna från Leksandsmatchen i måndags där Rögle stal matchvinsten var påtagliga. Men med all respekt för de blåvita Knäckebröderna, Skellefteå är inte Leksand. Framför allt har inte västerbottningarna psyken som skumtomtar. Laget malde på, fick utdelning, hade lite flyt när Rögle slutforcerade men behöver inte be om ursäkt för att man vann med 2-0 och därmed kvitterade kvartsfinalserien mot Rögle till 1-1.

Skellefteå utjämnade i kvartsfinalserien mot Rögle
Cam Abbott och Anton Bengtsson deppar efter kvartsfinal två Foto: Bildbyrån

Det var inledningsvis tydligt två lag med respekt för varandra. Gästerna hade dock lite lättare att föra spelet och komma in i offensiv zon. Väl där blev det inte så himla mycket gjort, eftersom Skellefteå mycket noga aktade sig för kontringslägen. Så sakteliga växte Rögle in i händelserna och började ta för sig. Anförda av kedjan med Sandin, Edström, Ferguson-kedjan som fortsätter leverera slutspelshockey. Ett powerplay för Rögle i slutfasen kunde resulterat men beslutsvändan att ta ett avslut mot gästernas kasse blev för stor och överläget rann sen ut i sanden. Sammantaget lite övervikt för Skellefteå under första 20.


Skellefteås Måns Forsfjäll och Rickard Hugg mot Rögles Adam Tambellini, Dennis Everberg och Valtteri Viljanen under kvartsfinalen


I andra perioden höjde Skellefteå tempot och pressade ner Rögle i egen zon i långa stunder. Gästerna sköt och sköt men åstadkom sällan dom där riktigt heta chanserna. Man anade här att Rögle började få betala för de tre extra matcher som laget spelat jämfört med Skellefteå. Det var rappare ben och hjärnor hos de gulsvarta gästerna ett antal gånger i mellanakten. Så uppstod det som kan hända i andraperioder, ett lag kan parkera i offensiv zon och helt köra slut på motståndaren eftersom det är långt till eget bås och möjligheten att byta därmed inskränks. Rögle fick snurr i offensiv zon, Skellefteå knäade men klarade att hålla tätt. 0-0 i mål, trots 21-10 i skott till gästerna som med tre och en halv minut kvar drog på sig en ny utvisning. Everberg fick ett gyllene styrningsläge på en passning från Tambellini men pucken smet knappa decimetern utanför Linus Söderströms vänstra Skelleftestolpe.


Skellefteås Albin Sundsvik jublar efter 0-2 Foto: Bildbyrån


I tredje fortsatte gästernas spelmässiga övertag och efter drygt halva perioden kunde också Skellefteå bryta det målmässiga dödläget och göra 1-0. Rättvisan i det kunde inte den mest enögda hemmasupportern invända mot. Byske gjorde sen 2-0 när Rögle satsade allt på en kvitteringspuck. Skellefteå vände därmed tillbaka matchserien till 1-1. Vinsten i Ängelholm var synnerligen rättvis. Laget behärskade det mesta av händelserna och visade varför man hamnade tvåa i grundserien.

Rögle höll en hygglig nivå men kom inte upp i dom spelmässiga höjder som varit fallet under avgörande matchen mot Leksand och i den första matchen borta mot Skellefteå. Rögle kändes lite tomma på en spelidé bortom att försvara sig. Laget hade svårt att komma rättvända in mot Söderströms målbur. Det verkade lite som om verkligheten sprang ikapp Rögle en aning efter urladdningarna tidigare i veckan. Plus till Tony Sund och Valtteri Viljanen som alltjämt levererar habilt backspel, men ingen back föll egentligen ur ramen. Defensiven hos RBK har överlag lyft många snäpp på sistone, där Rifalk är ett monster men också får gedigen hjälp av sina utespelare.

Det ska bli oerhört intressant att se hur Rögle hanterar detta hack i en stadigt uppåtgående leveranskurva. Måndagens bortamatch i Skellefteå blir förmodligen avgörande för var den här matchserien tar vägen.

Till sist!
Skellefteås tränare Robert Ohlsson kunde inte nog ösa beröm över Rögles hemmapublik.
- En förmån att få komma hit och spela match inför den här publiken, konstaterade Ohlsson.
Bara att hålla med. När publiken i Catena Arena bestämmer sig skåpar den ut det mesta i publikväg i hockeysverige. Inga pappklappor utdelade av någon trött bilsponsor. Ingen sinnesslö trumma. Bara många olika ramsor och briljant dynamik med övriga arenan. Bara händer, ramsor, vrål och passion. Man blir tårögd.