SPORT 2022-07-26 KL. 18:30

SM i Hindersim på Malenbadet

Av Erik Persson

På söndag, den 31 juli, kommer Sveriges bästa damer och herrar samlas på Malenbadet i Båstad för att avgöra vem som är snabbast genom den tuffa hinderbanan i vattnet.

SM i Hindersim på Malenbadet
Foto: Båstad kommun

Ni läste rätt. Under söndagen kommer man att kunna se Sveriges bästa i hindersim ta sig igenom den 50 meter långa banan, bestående av fyra olika standardiserade hinder som kommer att kräva allt utav deltagarnas fokus.

Sporten som varit en gren i militär femkamp sedan början av 1950-talet blev erkänd som sport av Riksidrottsförbundet 2016, följt av sitt första Svenska Mästerskap året därpå.

Sporten har som nämnt sitt ursprung ifrån militären, när man i mitten av 1940-talet i Frankrike sökte en träningsform som kunde förbereda deras soldater inför de mest extrema, tänkbara förhållanden.

– Förra året arrangerades SM i Halmstad, och i år har det blivit Båstads tur. Det känns väldigt roligt att se sporten fortsätta att växa som egen idrott, säger ansvarige bakom årets mästerskap på Malenbadet, Sven Lindeberg.

Sporten som tidigare enbart sågs som en träningsform, har idag fått ett specifikt regelverk. Organisationen CISM har nämligen tagit fram en exakt standard för hur banorna ska se ut så att man kan föra en universell standard för statistik och resultat.

– Banan kräver både att man tar sig under och ovanför vattenytan, och när man ser de bästa inom sporten med tider på under 30 sekunder, är det svårt att inte bli imponerad, fortsätter Sven.

– Sporten kräver de mesta av ens egenskaper så som styrka, kondition, spänst, smidighet, motorik, snabbhet och metalt fokus, avslutar ansvarige för helgens evenemang, Sven Lindeberg.

Tävligen sker individuellt i olika klasser, beroende på ålder och kön – och reglerna är enkla – den som tar sig igenom banans hinder på kortast tid vinner.

För mer information om evenemanget, kontakta Malenbadet i Båstad.