Klik venligst
SPORT 2022-07-11 KL. 09:02

Stjärnspäckad herrvecka i Båstad

Av Johan W Jönsson

Nordea Open har ett imponerande startfält på herrsidan i år. Det stora dragplåstret är titelförsvarande norske Casper Ruud som är femma på världsrankningen. Kanske blir det en nordisk final mellan honom och det danska stjärnskottet Holger Rune. ”Det kommer bjudas på extraordinär tennis”, lovar cupgeneralen Christer Hult.

Stjärnspäckad herrvecka i Båstad
Foto: Johan Lilja

Det är en stor bredd som Nordea Open visar upp i startfältet under herrveckan. Bland de åtta seedade toppspelarna i turneringen är ingen rankad under plats 28 i världen.

– Det är en mix av internationella stjärnor och våra nordiska fantastiska spelare. Årets startfält gör att det är ett enormt tryck och stora förväntningar på tävlingen, säger Hult.

Casper Ruud är titelförsvarare och att han skulle återkomma, nu som femma i världen, var prio ett. Han får sällskap av den danske kometen Holger Rune som är 28:a i världen.

Bland spelarna märks också trefaldige grandslamvinnaren Stan Wawrinka från Schweiz. Den forne världstrean har varit skadedrabbbad men nu är den 37-årige veteranen i god fysisk form igen.

– Att vi har två tidigare grand slam-vinnare i Stan och Dominic Thiem som wild cards är oerhört kul. Vi är jätteglada över att de kommer hit, säger Hult.

Lägg därtill världsåttan Andrey Rublev och argentinaren Diego Schwartzman som är nummer 15 i världen samt spanjorerna Roberto Bautista Agut och Pablo Carreno Bästa som båda är topp-20.

– Även de som kanske inte tittar frekvent på tennis förstår ju att det kommer att bli extraordinärt bra tennis under veckan.

Båstad har alltid varit en populär tävling bland spelarna på ATP-touren men det här startfältet har inte kunnat visats upp på flera år.

– Jag och Magnus (Norman) har jobbat intensivt med alla agenter och spelare. Sedan är en annan aspekt att vi är den sista grustävlingen efter Wimbledon i år.

Det i kombination med att det inte är några poäng i Wimbledon samt att det finns en större vilja att spela från spelarnas sida efter pandemin bidrar till att stjärnorna kommer.

Det svenska hoppet får sättas till Elias Ymer, som fått ett wild card. Sverigettan - lillebror Mikael tackade nej under uppmärksammade former.
– Elias har faktiskt spelat betydligt bättre sista året igen. Han har blivit mer jämn och stabil i sitt spel. En bra dag så kan han utmana de allra flesta här. Mer skiljer det inte.

Vill du kommentera Mikaels ”nej, tack”?
– Egentligen inte. Det har varit mycket fokus i media på det. Vi som tävling kan inte påverka en spelares beslut. Beslutar han sig för att inte spela har vi inga vidare kommentarer på det.

– Man ska nog fokusera mer på vad vi har och inte så mycket på vad vi inte har, fortsätter Hult.

Men det är tråkigt att Sverigettan inte kommer?


– Självklart är det så. Det kan jag så klart säga att vi gärna hade haft honom på plats med Elias för att fajtas mot de andra duktiga spelarna.

– Mikael har ju varit med flera gånger tidigare. Han har både gått in i lottningen och fått wild card. Vi har en god relation och det är mycket möjligt att han kommer nästa år.

– Varje spelare tar sina beslut när det kommer till scheman och hur de lägger upp sina veckor. Fokuserar han nu på hardcourt fram över så är det upp till honom, avslutar Christer Hult.

Herrveckan pågår mellan den 10 och 17 juli.