SPORT 2022-07-25 KL. 11:15

Stor padelturnering inställd knappt en vecka innan spelstart

Av Johan Håkansson

Det var uppdukat för årets stora padelfest i Båstad. Men helt utan förvarning togs beslutet i allra sista stund att flytta tävlingen till Teneriffa. Allt under väldigt mystiska former.
- Det här är inte bara olyckligt för oss spelare, utan för hela sporten, säger elitspelaren Anton Andersson från Båstad.

Stor padelturnering inställd knappt en vecka innan spelstart

Åren 2018 och 2019 spelades World Padel Tour i Båstad. Det var två formidabla succéer i strålande sol, välfyllda läktare och världens bästa padelspelare på plats. Mobila banor placerades på Båstad Tennisstadion och för svensk padel innebar tävlingarna ett stort genombrott.

I år var det tänkt att den konkurrerande touren APT Padel Tour skulle inta Båstad och Tennisstadion. Fram till den sista juni var den före detta tennisstjärnan Thomas Johansson, ansvarig för touren och det var mycket Johanssons dröm att APT skulle spelas i just Båstad.
- Båstad är ju en magisk plats. Helt perfekt för ett sånt event, säger han.

Datum för tävlingen var också satt till 2-7 augusti. Svenska eliten hade anmält sig till tävlingen och Padelsverige började som bäst att förbereda sig för fest när det stora dråpslaget kom. Helt utan förvarning meddelade APT:s ledning att Båstad var inställt och att tävlingen i stället flyttas till Teneriffa.

Allt kom som en total överraskning för alla: de lokala arrangörerna, spelarna och de som börjat köpa biljetter till evenemanget. I det brev APT skickade ut till de spelare som anmält sig skyllde man beslutet på ”tourens tidigare ledning och kontraktsituationer”.
Det vill säga Thomas Johansson, som självmant beslutade sig för att lämna touren den sista juni.
- Det finns absolut ingen täckning för det påståendet. När jag lämnade var allt klart. Att bli uthängd på det sättet gör mig ledsen och riktigt, riktigt förbannad. Jag ska prata med allihop i APT:s ledning och fråga vad som menas, säger Johansson.

Mysteriet blir inte mindre av att den lokala arrangören, som precis slutfört allt förberedande arbete inför padelfesten, fick ett helt annat besked av APT:s ledning.
- Vi fick ett samtal mitt i natten där de meddelade att det var för få anmälningar till Båstad, säger Patrik Bengtsson, vd för Euro Finans Invitational, organisationen som skulle genomföra tävlingen på uppdrag av APT. Vad vi också fick höra var att några av tourens bästa spelare inte ville till Sverige eftersom resorna hit var för dyra.

Men skälet att för få hade anmält sig låter också märkligt. Inte minst eftersom anmälningstiden inte hunnit gå ut när beslutet togs.
- Jag vet många som hade tänkt anmäla sig, säger Anton Andersson.


Anton Andersson är en av de spelare som planerat att spela padel i Båstad i början av augusti. Bild Johan Håkansson


Andersson är rankad trea och bor i centrala Båstad. Han är en av de svenska toppspelare som längtade efter att få tävla i Båstad igen.
- Jag är både förvånad och besviken. Jag och många andra hade verkligen sett fram emot att äntligen få spela en stor internationell tävling på hemmaplan igen. Det har ju inte gått några stora öppna tävlingar här sedan WPT och Vilshärad 2019.

Att APT valde att ställa in sin tävling i Sverige så tätt inpå tror Andersson direkt skadar sporten, som riskerar att få ett oseriöst rykte.
- Det är klart att det får padeln att se mindre seriös ut. Så det här är olyckligt inte bara för oss utan för hela sporten.

Patrik Bengtsson säger att APT:s sena och oväntade beslut skapat en prekär situation för de lokala arrangörerna.
- Vi hade ju anlitat en rad underleverantörer. Så sent som förra tisdagen var vi i Båstad och gjorde klart det sista. Nu riskerar vi att relationer skadas allvarligt. Men framför allt är det bara så synd, för vi tror att det hade kunnat bli ett jättebra event.

Beslutet innebär att 2022 blir ett år helt utan någon större padeltävling i Båstad.