SPORT 2022-03-10 KL. 16:16

Stora golfstjärnor vill hedra Andersson Heds minne

Av Rickard Gustafsson

Startfältet i pro-am-tävlingen till Fredrik Andersson Heds minne på Laholms GK börjar fyllas med stjärnglans. Peter Hanson, Fredrik Jacobson och Johan Edfors, med titlar i bältet från USA- och Europatouren, har aviserat att de kommer för att hedra sin bortgångne vän.
– Jättekul, och vi hoppas och tror på att fler stora namn kommer, säger Laholms GK:s klubbchef Jyrki Välimäki.

Stora golfstjärnor vill hedra Andersson Heds minne
Idel, ädel, adel. Golfstjärnorna Fredrik Jacobson, Johan Edfors och Peter Hanson kommer till Laholms GK för att hedra minnet av sin bortgångne vän Fredrik Andersson Hed. Foto: Göran Söderqvist

Laholms Tidning kunde i slutet av januari avslöja att Laholms GK för första gången någonsin tilldelats en tävling på den svenska golftouren och nordiska ligan. Tävlingen Barncancerfonden Open spelas den 4-6 maj, men föregås av en pro-am-tävling där alla intäkter går till forskning för att bekämpa cancer.

Pro-am-tävlingen spelas till minne av Fredrik Andersson Hed, bygdens största golfspelare genom tiderna, som den 24 oktober ifjol gick bort alldeles för tidigt, 49 år ung, efter en längre tids cancersjukdom.


Många svenska golfstjärnor vill hedra minnet av Fredrik Andersson Hed, däribland Peter Hanson, Johan Edfors och Fredrik Jacobson, Henrik Stenson, Alexander Norén, Joakim Haeggman och Annika Sörenstam. Foto: Laholms GK


Att Fredrik var omtyckt av allt och alla är vida känt och nu står det klart att flera stora tidigare svenska golfstjärnor kommer till Laholms GK för att hedra minnet av golfspelaren och hylla människan Fredrik Andersson Hed. Det är inga dåliga lirare som kommer att ställa sig på första tee.
Eller vad sägs om följande trio?

Peter Hanson – sexfaldig europatoursegrare och Ryder Cup-vinnare 2010, 2012. Fredrik Jacobson, fyra segrar på Europa- och USA-touren och Johan Edfors som har tre segrar på Europatouren och två på Asientouren på meritlistan.
– Först och främst visar det hur omtyckt och respekterad Fredrik var av de här människorna och vi hoppas och tror på att fler stora namn kommer, säger Laholms GK:s klubbchef Jyrki Välimäki och fortsätter:
– Även om de inte längre är ute och spelar på tourerna är de fortfarande otroligt duktiga golfare. Det är jätteroligt att vi får hit den här kalibern av spelare och jag vet att medlemmarna och förhoppningsvis annan publik som sett de här spelarna på tv kommer vilja se dem på vår bana.


Sex segrar på Europatouren, tvåfaldig vinnare av Ryder Cup och en tredjeplats i US Masters 2012. Peter Hanson är en av golfstjärnorna som kommer till Laholms GK i maj. Här svingar han i US Open på Oakmont 2016. Foto: Göran Söderqvist


Det är inte bara pro-am-tävlingen som kommer att dra in pengar till Barncancerfonden. Svenska Golfförbundet planerar också för en välgörenhetsauktion där stora svenska golfstjärnor kommer skänka golfprylar som ska säljas till högstbjudande.
– Annika Sörenstam har skickat signerade golfprylar som kepsar, handskar och en flagga och jag vet att Henrik Stenson, Alexander Norén och Joakim Haeggman också är på gång att skänka utrustning, säger John Lindberg, projektledare på golfförbundets marknadsavdelning.

På Laholms Golfklubb pågår arbetet för fullt med att skapa ett riktiga bra arrangemang under tävlingsveckan. Jyrki Välimäki berättar att klubben ska göra allt som står i dess makt att preparera banan till första helgen i maj.
– Tävlingsveckan kommer tidigt på säsongen och vädret är inget vi kan råda över, men vi har en stor grupp av frivilliga funktionärer som anmält sig och vi ska göra allt för att försöka få banan i det bästa skick vi någonsin haft.