Klik venligst
SPORT 2023-01-28 KL. 09:00

Sträck, böj och tänj

Av Ninna Ekbom/Gazzine

Är det omöjligt att nå ner till golvet med händerna? Känner du dig stel som en pinne och har axlarna fastnat i ett läge nära öronen?
Det behöver inte vara så. Precis som du kan öka din kondition och styrka med träning kan du förbättra din rörlighet.

Sträck, böj och tänj
Foto: Unsplash

De flesta av oss tillbringar dagarna sittande och vi fastnar lätt i positioner som kroppen anpassar sig efter och blir stel. Med träning som fokuserar på rörlighet kan du få muskler och leder följsamma igen. Du kommer åt de djupa musklerna vilket minskar risken för skador, gör dig smidigare och på köpet blir du även starkare. Se rörelseträningen som en stund att betala tillbaka för att komma i balans och få kroppen att må bra. Den ska trots allt stötta dig livet ut.

Låt kroppen bestämma
De flesta av oss har olika rörlighet i höger och vänster sida av kroppen. Var uppmärksam på dina begränsningar som kan variera från dag till dag och respektera dem. Tvinga aldrig kroppen till ytterlägen där rörelsen blir smärtsamt, backa hellre några steg och jobba i ett läge som känns bekvämt. En lugn och djup andning gör det lättare för musklerna att slappna av.

Ta hjälp av en expert
Det kostar en slant att anlita en personlig tränare, men det är definitivt värt att ta några lektioner tillsammans. Du lär dig att göra rörelserna rätt och de anpassas efter din målsättning och kropp. PT-branschen blomstrar så var noga med att den du anlitar har en gedigen utbildning och lång erfarenhet.


Foto: Unsplash


4 Träningstips för en mjukare och starkare kropp



Pilates får musklerna att samarbeta
Vill du förbättra din kroppskontroll och väcka liv i djupa muskler då är pilatesträning perfekt. Här handlar det om att få kroppens alla muskler att samverka på bästa sätt. Du tränar styrka, balans, koordination och smidighet med fokus på bålstyrka och de djupliggande musklerna runt lederna för att skapa stabilitet och bra kroppshållning. Träningen sker på matta eller i pilatesmaskiner, reformer, variationen av övningar är stor och enkla att anpassa efter dina behov. Pilates används ofta som rehabilitering efter skador.

Garuda skapar nya rörelsemönster
Det är när vi varierar vår träning som kroppen utvecklas mest. Har du tränat på samma sätt under en längre tid är garuda ett bra komplement för att utveckla nya rörelsemönster och motverka stagnation. Grunderna i garuda kommer från pilates men här vävs de ihop med yogapositioner och dansrörelse. Övningarna sker i ett flöde av olika rörelser, många är roterande och utmanar dig både fysiskt och mentalt.

Fasciaträning älskas av bindväven
All rörelse oavsett om dulyfter en kaffekopp eller tu-nga vikter bygger på ett samarbete mellan fascia och muskler. Fascian är ett nätverk av bindväv som vrider sig i olika banor runt kroppen och håller fast skelett, organ och muskler, lite som en heltäckande kroppsstrumpa. Det är fas-cian som ger oss stabilitet och gör att vi inte faller ihop. Rör vi på oss för lite eller ensidigt drar bindväven ihop sig och blir stel. I myofascial träning stimuleras fascian dynamiskt i alla riktningar genom hela kroppen. Rörelserna är både långsamma, snabba, muskelstärkande och ökar spänst och stabilitet.

Yinyoga är mjuk och ger ett lugn
Yoga passar inte alla men det gör yinyoga. Det är en lugn och mjuk yogaform som bygger på olika positioner som hålls i 3 till 5 minuter. Genom att inte gå så djupt i stretchen och hålla rörelsen en längre tid är det lättare att komma åt bindväven. Stort fokus ligger på området runt höfter och ländrygg, med hjälp av filtar och bolster anpassas positionerna efter dina förutsättningar.

Yogalates det bästa av två världar
I yogalates förenas yogans djupa andetag och medvetenhet med kroppskännedom och bålstyrkan i pilates. Rörelserna som görs på matta är mjuka och målet är att bli av med stelhet och spänningar. Genom andningen skapas en möjlighet till att varva ner och skapa en ökad medvetenhet.