Klik venligst
SPORT 2024-04-30 KL. 14:03

Tack för en historisk säsong, Rögle!

Av Per Brolléus

Tack för en historisk säsong, Rögle!

Det blev inget guld den här gången. Heller. Två förlorade SM-finaler grinar nu Sveriges bästa hockeypublik i nyllet. Sånt kan knäcka vem som helst. Kolla bara på Linköping. Men när någon inlasad vaktmästare sopat bort konfettin från isen i Västerbottens skumtrakter och tårarna torkats måste man ändå ge Rögle mycket väl godkänt för en säsong som saknar motstycke.

SM-finalen förlorades inte på måndagskvällen före Valborg. Ett historiskt första Rögleguld gled sakta men målinriktat ur bandyklubbens händer när laget förlorade två raka hemmamatcher vid ställningen 1-1 i matcher. Där och då satt Rögle på trumf. Marginalerna är små men Rögle förlorade inte guldet på grund av otur. Skellefteå var tyngre, mer grundade i sin hockeyteori och hade åtta månader av genuina prestationer att se tillbaka på när det någon gång gick trögt. Man hade mer än ett halvårs kvitto på att vägen var den rätta. För Rögle gällde ett par veckor av enastående prestationer, dessförinnan var det ju en säsong av frågetecken, tvivel och tappade sugar. Därför är det så enastående att laget, förlusten till trots, infriade den uttalade målsättningen, att gå för guldet. För det gjorde man i slutändan. Och även om det inte kommer hissas upp en ny vepa bredvid CHL-triumfen från 2022 i taket på Catena Arena så har den här Rögleupplagan ändå skrivit in sig i hockeyns historieböcker för all framtid.

För innan detta slutspel hade inget ”play-in-lag” tagit sig till SM-final. Inget lag på plats nio i tabellen hade ”svept” först serievinnaren med 4-0 och sen följt upp med samma bedrift mot tvåan i SHL. Bara Växjö på elva raka slutspelsvinster är nu bättre än Rögle på tio.

Nu börjar en ny säsong. Eller, nästa säsong börjar ju egentligen långt innan den gamla är över, i typ december eller januari när klubbarna skriver kontrakt med spelare inför nästa säsong mitt under brinnande grundserie. Så har till exempel Adam Tambellini varit klar för schweiziska Davos i snart ett halvår. Ett ofog och ett utmärkt sätt att ytterligare förstöra idrotten, om ni frågar mig. Men jag är en gammal surgubbe, så fråga inte mig.

Rögles nästa säsong kommer att bli den viktigaste på ett bra tag. Efter turbulensen när bröderna Abbott avskiljdes från sin tjänstgöring i december har mycket i RBK hållits på vänt.

En sportchef ska fastanställas och på tränarsidan ska en långsiktig lösning hittas. Spelartruppen ska förnyas och flydda spelare ska ersättas.

Chris Abbotts lagbygge visade sig hålla högsta klass när det verkligen gällde. Roger Hansson kunde knappast ha gjort bättre reklam för sig själv och sin tränarstil än vad han gjorde under mars och april. Vilka blir kvar – vilka lämnar? Tiden får utvisa. Men det är ett historisk Röglegäng som nu bryts upp och till delar skingras för hockeyvinden. Rögle BK, säsongen 2023/24 var historiskt. Nia efter b52 omgångar. En hårsmån från SM-guld. Jag tror det kommer fler chanser.

/Roger Bengtsson