Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
SPORT 2019-07-26 KL. 15:32

Tävlingsinriktad tjej gick långt i SM

Tävlingsinriktad tjej gick långt i SM

Minna Gustavsson och hästen Heikir frá Leysingjastöðum II har tagit hem två fina placeringar i SM för islandshästar, som avgjordes i Norrköping i början av juli. Det är i grenarna tölt och fyrgång hon placerat sig bland ryttare upp till 13 år.

I grenen tölt tog Minna en fjärdeplats och i grenen fyrgång en femteplats i Sport SM för islandshästar. Minna är både glad och stolt över sin prestation tillsammans med sin häst.
– Jag tycker det är jättekul att tävla och jag tyckte det gick jättebra på SM, berättar hon och klappar om sin rödbruna vän hemma i hagen.

Heikir har bott hemma hos familjen Gustavsson sedan ett år tillbaka. Minna och Heikir är jämngamla nioåringar och passar väldigt bra ihop.
– Jag började rida när jag var 2,5 år i Svanshall på shettisar och när jag var fem år fick jag en egen shettis, berättar Minna.
Mamma Anneli fyller i att Minna alltid varit tävlingsinriktad och att islandshästar fångade deras intresse för några år sedan under islandshästens dag.
– Jag är bättre än mamma på att rida, och Heikir och jag passar perfekt ihop, säger Minna stolt.

Blott nio år gammal har hon alltså redan funnit en tävlingsgren inom ridsporten som passar henne väl. Familjen bor uppe i Bjäredsområdet som även kan kallas lilla Island om man ser sig omkring.
– Här finns väldigt många islandshästar och det är mycket trivsamt klimat bland ryttarna häruppe. Vi blev inspirerade av familjen Johannesen där döttrarna Ebba och Elsa också rider och tävlar med islandshästar, berättar mamma Anneli.

James Faulkner är Minnas tränare och hjälper henne komma längre i sin ridning.
– Jag har lärt mig hur jag ska få Heikir att gå i bra form och det är då man får höga poäng och kan vinna, säger Minna med glimten i ögat.

Nu har Minna sommarlov och hästarna går ute i hagen på gården. På dagarna blir det en hel del träning runt ägorna.
– Vi har anlagt en egen ridslinga och tränar mycket ihop härhemma, det är roligt för oss båda, säger mamma Anneli som även hon har en islandshäst och landat i livsstilen tillsammans med sin dotter.

TEXT & FOTO: ANNA MATRE