Klik venligst
SPORT 2020-06-26 KL. 14:45

Tennis för nybörjare

Tennis för nybörjare

Oavsett om du är ett hängivet tennis-fan eller bara kastar en förströdd blick på en tennismatch på teve då och då ringer det troligen en klocka när du hör namnen Björn Borg, Roger Federer och Serena Williams yttras. Samtliga anses som tennislegender och har utvidgat sina respektive karriärer till att omfatta allt från böcker, parfymer, underkläder och dokumentärer vid sidan av tennisspelande på elitnivå. Faktum är dock att ingen av ovanstående elitidrottare hade haft någon karriär att tala om hade det inte varit för några munkar på 100-talet. Det var nämligen då man kom på den geniala idéen att bolla med en boll mot väggen med sina handflator (istället för racketar) på fritiden. Tennisen genomgick sedermera en transformation runt 1870-talet och blev till den folksport med de kännetecken som vi känner igen idag.

På 1880-talet fick tennisen en kunglig knuff då kung Gustav V importerade den till Sverige och startade den tennisklubb som än idag bedriver verksamhet under namnet KLTK - kungliga tennishallen. Därefter ägde en rad olika händelser rum som vidareutvecklade sporten och utvidgade dess spridning internationellt. På 1980-talet började man exempelvis att byta ut de tyngre träracketar man tidigare använt sig av mot lättare grafitracketar i syfte att åstadkomma hårdare slag samt att göra det enklare att träffa bollen. Idag spelar miljontals människor över hela världen tennis och endast i Sverige spelar 500 000 - 700 000 svenskar tennis på olika nivåer. Därutöver finns ett enormt intresse för att följa sporten på teve i samband med stora event som bland annat Wimbledon. Den här artikeln vänder sig till dig som är nybörjare och sugen på tennis.

Forska om sporten
Innan du gör entré på tennisbanan är det en god idé att göra lite research om sporten och dess grundläggande drag. Läs gärna på om regler, strategier och historia för att komma in i rätt stämning. Som tur är så är tennis ett stort fenomen även utanför tennisbanan och man kan hålla uppe sitt nyfunna intresse på en rad andra sätt än genom att enbart spela. Du kan exempelvis titta på dokumentärer om Björn Borg, utforska tennisinspirerat mode och betta på några av världens bästa spelare på bettingsajter såsom Unibet Odds.

Jobba på konditionen
Tennis kräver betydligt mycket mer kondition än en kan tro vid en första anblick. Nybörjaren gör därför bäst i att bättra på sin kondis innan hen sätter igång med det faktiska spelandet. Ge dig gärna ut i löpspåret och kör intervaller, cykla längre sträckor eller gå på ett svettigt Zumba-pass för att förbereda kroppen inför framtida tennismatcher.

Precision är A och O
I tennis är precision och fokus A och O. En bra tennisspelare släpper aldrig blicken på bollen och får med tiden en instinktiv känsla för hur kort eller lång en boll är och med vilken hastighet den närmar sig. Precisionen kan du börja öva på redan i förväg genom andra racketsporter såsom pingis, populära padel, badminton eller genom att göra övningar som bättrar på koordination mellan hand och öga. Sådana övningar kan omfatta allt från jonglering till att hoppa hopprep och studsa en boll mot väggen upprepade gånger.