SPORT 2021-07-01 KL. 06:52

Tennistävling är tillbaka och firar 50-årsjubileum

Av Peter Jakobsson

En av årets stora tennishändelser närmar sig med 50-årsfirandet av Elite Hotels Next Generation. Sverigefinalen spelas 3 till 8 juli i Båstad och innehåller en rad jubileumsaktiviteter. Det utlovas festlig invigning på centrecourten vilket planeras att bli ett stående inslag varje sommar.

Tennistävling är tillbaka och firar 50-årsjubileum
Mats Wilander och Stefan Edberg

Det var år 1970 som Kalle Anka Cup, som tävlingen hette då, såg dagens ljus. Det blev sedan en av de mest prestigeladdade juniorturneringarna och i segerlistorna har en rad svenska världsstjärnor förekommit genom åren. I premiärupplagan var en av segrande en kille vid namn Björn Borg. Sju år senare triumferade både Stefan Edberg och Mats Wilander, som också senare blev världsettor som seniorer.

Fjolårets tänkta jubileumsupplaga av Elite Hotels Next Generation ställdes in på grund av pandemin men nu kan den genomföras i år i stället. Sverigefinalen spelas 3–8 juli och förhoppningen från arrangören är att restriktionerna ska tillåta såväl spelare och familjer som publik att ta del av tennisfesten.

Tävlingen spelas samtidigt som WTA 125K-tävlingen Nordea Open.
– Det är första gången i historien som vi arrangerar Sverigefinalen samtidigt som WTA-veckan. Damveckan pausar i sitt tajta schema för att vi ska spela finalerna på nedre banorna på torsdagen och för att vi måndag, tisdag och onsdag ska spela en ”Next Gen”-match på centrecourten inklusive hela proffspaketet för juniorerna som får chansen att spela där, meddelade Ola Mårtensson som är ansvarig för tävlingen på Svenska Tennisförbundet.

Övriga matcher kommer att spelas på Båstad Sportcenter. Under söndagen förläggs även ett antal matcher i Skummeslöv.

I år är även invigningen tillbaka där den hör hemma: på centrecourten på Tennisstadion. Den 4 juli kommer stjärnor som Nassim Al Fakir, Stefan Odelberg och stjärnskotten från Talang i TV4 – Kiana Blanckert och dansgruppen EEC med flera stå för underhållningen.

Det planeras en rad jubileumsaktiviteter under veckan. Ola Mårtensson vill behålla några överraskningar för sig själv men utlovar bland annat:

Invigningsparad genom Båstad. Paraden går till Tennisstadion och centrecourten där årets invigning går av stapeln. Underhållningen står bland andra Nassim Al Fakir, Stefan Odelberg, Kiana Blanckert och dansgruppen EEC för.

Måndag, tisdag och onsdag spelas även en Elite Hotels Next Generation-match på Tennisstadions centrecourt. Vilken match som spelas på centrecourten den aktuella dagen avgörs genom lottdragning. För de lyckligt lottade ingår hela ”proffspaketet” – Players´ Lounge, mat, fysioterapeuter, transport etc.

”Players night” – spelarmiddag på Drivan.

Kostnadsfria workshops riktade till tränare med nationella och internationella gäster.

Spelarnas favorit – klätterväggen – är såklart tillbaka!

Stor finaldag och prisutdelning den 8 juli på nedre banorna vid centrecourten.