SPORT 2023-01-05 KL. 13:20

Terrängloppet HOKA återkommer i mars

Av Peter Jakobsson

Nu är programmet klart för Trailrunning Sweden Trailtour 2023. Det inleds på Bjäre och bjuder på spännande nyheter i form av två nya lopp: Seskarö Trail Run i Haparanda skärgård och John Bauer Trail Run i trollskogarna norr om Huskvarna.

Terrängloppet HOKA återkommer i mars
HOAK Torekov - Båstad är ett traillopp på 21,5 km i varierande terräng. Foto: Alexander Neimert

Säsongen för trailtouren inleds med Hoka Torekov-Båstad den 25 mars och avslutas i strandskogen på Åhus Trail Run i slutet av oktober. Däremellan väntar fjällen, tallhed, bokskogar och en massa annan vacker natur på löparna.
– 2023 blir trailtourens fjärde säsong. Vi ser att allt fler löpare väljer att satsa på traillöpning och på trailtouren, det är mycket roligt att se. Under 2022 fick vi ju bland annat se trailstjärnan Oscar Claesson tändas. Succén med teamtävlingen fortsätter så klart, och vi hoppas på att ännu fler lag känner sig taggade att utmana IKHP Running Team under 2023, säger Elisabeth Hansson på Trailrunning Sweden.

Förra året då loppet arrangerades på Bjäre var det runt 1400 deltagare anmälda och till start kom drygt 1100 löpare som gav sig på banan som sträcker 21,5 kilometer i varierande terräng längs kusten från Torekov till Båstad.


Många väntade på löpare vid målgången av HOKA Torekov - Båstad i mars 2022. Foto: Peter Jakobsson


Vann i både dam- och herrklassen gjorde det norska teamet Hoka x Untold Movement som kammade hem segrarna genom Karoline Holsen Kyte och Halfdan-Emil Faerö. Snabbt gick det också och både dam och herre satte nytt banrekord. Det var goda väderförhållanden som gav bra förutsättningar för snabb löpning i terrängen. Hur det blir detta år återstår att se.