Klik venligst
Klik venligst
Klik venligst
SPORT 2017-03-10 KL. 07:18

Torekov och Hov gör gemensam sak

Torekov och Hov gör gemensam sak

Två klubbar med olika förutsättningar men likartade problem. Två klubbar med en djupt rotad antagonism under många decennier. Två klubbar som, när fotbollen hotades, bestämt sig för att samarbeta. Torekovs IK och Hovs GIF kommer att spela tillsammans under årets division 6-säsong.

Redan en kvart före kvällens försäsongsträning syns ett drygt 20-tal spelare utmed sidlinjen vid konstgräsplanen i Förslöv. Spelarna i Torekov/Hov är på hugget för att avverka ännu ett träningspass inför årets fotbollssäsong. Blå-vita träningströjor mixas med gröna diton, en syn som för mindre än ett halvår sedan framstod som en fullständig otänkbarhet.

Icke desto mindre är det helt sant att de forna trätobröderna i Hovs och Torekovs fotbollsgäng ska samarbeta och spela fotboll ihop under 2017. Jörgen Jönsson, assisterande tränare i det nya gänget och med rötterna i Hovs GIF, är en man som aldrig har långt till leendet. Inte så konstigt då, att hela han strålar ikapp med elljuset när han tittar ut över kvällens träningspass.
– 21 man ikväll, riktigt bra, konstaterar Jönsson, som berättar hur vintervilan så småningom mynnade ut i ett samarbete mellan de båda klubbarna.
– Mats Karlsson i Torekovs styrelse ringde till mig och förklarade att dom hade ont om folk och föreslog att vi skulle samarbeta. Jag nappade direkt och överhuvudtaget var vi i Hovs GIF väldigt positiva till den lösningen från första början. Vi i Hov såg också att vi hade en väldigt tunn trupp och skulle få svårt att fixa en hel säsong i division 7. För en fem-sex år sedan hade det här förmodligen inte gått att genomföra men attityden mellan klubbarna har förändrats väldigt mycket och många personer i de två föreningarna umgås med varandra utanför fotbollen, så det här känns riktigt bra.

Torekov/Hov kommer att spela i den nordvästra division 6-serien. Platsen i sexan fixade ett ungt Torekovs IK genom att hamna tvåa i division 7 förra året. En mycket bra säsong av Torke belönades med uppflyttning. Lagets huvudtränare Lars Mårtensson kommer lufsande utmed sidlinjen.
– I vintras var det tufft i Torekov. När jag samlade alla spelarna insåg jag att klubben tappat sex-sju nyckelspelare, alltså lirare som jag hade räknat med som startspelare i division sex. Studier och jobb på annan ort hade gjort läget oerhört tufft för oss. Samtidigt var påfyllningen underifrån inte så stor, så jag såg framför mig en tung säsong med ont om folk och mycket förluster.
– När lösningen med Hov kom upp blev jag väldigt glad, det här blir perfekt, resonerar Lars Mårtensson. - Torekovs unga trupp med stor energi och entusiasm tillsammans med Hovs något äldre manskap med stor kraft och mycket rutin, detta kan bli bra, menar Mårtensson.
– Nu är detta en väldigt bra och rolig lösning, inflikar assisterande tränaren Jörgen Jönsson. Men i ett längre perspektiv tror jag dessvärre inte att detta är sista gången vi ser en sammanslagning av fotbollsföreningars verksamhet på och runt Bjäre. Det blir allt svårare att få unga spelare att fortsätta spela från junioråldern och uppåt. Många flyttar för att studera eller arbeta i de större städerna samtidigt som mycket andra fritidsaktiviteter konkurrerar ut fotbollen.
– Men vi kämpar på, ler Jönsson.Jörgen Jönsson och Lars Mårtensson

Torekov/Hov kommer att ha två hemmaplaner kommande säsong. Elva hemmamatcher fördelas mellan Torevi som får fem matcher och Hovvalla som ska hysa sex drabbningar.
– Årets riktiga höjdare, hemmaderbyt mot Båstad GIF la vi på Torevi, förklarar Jörgen Jönsson. Därför fick Hovvalla en match mer, så blev alla nöjda och glada.

Laget kommer att spela i Torekovs blå-vita matchställ, men med båda föreningarnas klubbmärke på bröstet. Reservstället blir Hovs grön-vita utstyrsel.
– Skulle det bli aktuellt med ett fortsatt samarbete även efter säsongen, har vi redan nu en lösning för ett helt nytt matchställ där vi kombinerar Torekovs och Hovs klubbfärger, berättar Jörgen Jönsson.

Torekov/Hov har hemmapremiär på Hovvalla mot Allerum på långfredagen den 14 april klockan 13:00. Två klubbar har blivit ett. Ett äktenskap pyntat av god korv, himmelsk utsikt och en målsättning om förnyat division 6-kontrakt.

TEXT & FOTO: Roger Bengtsson