Klik venligst
SPORT 2023-11-01 KL. 13:00

Tusentals löpare på Bjäre till helgen

Av Peter Jakobsson

På fredag och lördag (3 och 4 november) kommer över 2000 löpare från mer än 50 länder att deltaga i Kullmannens olika lopp vilka flera går på Bjäre.

Tusentals löpare på Bjäre till helgen
I år är det start och målgång för det korta loppet (50km) i Båstad. De långa loppen startar i Höganäs och går i mål i Båstad. Här är starten i Båstad i fjol.

De olika sträckorna som går på Bjäre är från 50 kilometer till 100 miles (161 km). Området i Båstad runt centercourten, Skansen och hamnen kommer förvandlas till ett tävlingscentrum. Där kommer löparna gå i mål men det kommer också att finnas utställare, försäljning, mat och löparlounge.

På lördag klockan 11 går starten i 50-kilometersloppet vid grönytan i hamnen. Loppet går ungefär som Marathon gjort tidigare på Bjäre men med en liten extra tur ut mot Hemmeslöv. Sedan springer löparna mot Grevie och vidare till Ängelsbäcksstrand för att sedan följa kusten via Torekov tillbaka till Båstad där målgången är på samma plats som starten. De snabbaste löparna förväntas komma i mål runt 15-tiden.

Många löpare kommer springa under hela natten mellan fredag och lördag i Kullamannens långa lopp. Foto: Richard Ström

De längre loppen på 100 km och 100 miles startar i Höganäs på fredagskvällen och följer kusten för målgång i Båstad på lördag morgon och förmiddag.

Förväntad första målgång i Båstad för 100 kilometerslöparna är på lördag klockan 07 och första målgång i 100 Miles-loppet förväntas bli på lördag runt klockan 11 men många kommer att komma mycket senare.

– Det är ett extremt tufft lopp. De som tar längst tid på sig är ute i 35 timmar, så räkna med målgångar hela lördagen för de som har kämpat allra hårdast, säger Per Sjögren från Kullamannen by UTMB.

Kullamannens löparområde i Båstad från tidigare år. Foto: Richard Ström