SPORT 2022-11-05 KL. 08:00

Tyngsta Röglestarten på många säsonger

Av Roger Bengtsson

Tyngsta Röglestarten på många säsonger
Rögles Anton Bengtsson under ishockeymatchen i SHL mellan Rögle och Leksand den 25 oktober 2022 i Ängelholm. Foto: Bildbyrån

Det finns lögn, förbannad lögn och statistik. Innebörden av ordstävet är att med siffror kan du bevisa allt. Oavsett om det du vill bevisa är sant eller inte. Men faktum är att den statistik som finns tillgänglig efter att drygt en fjärdedel av årets grundserie i SHL är avverkad pekar åt ett helt annat håll än att Rögle är ett bottenlag. Ett lag som får slåss om varje poäng för att undvika negativt kval framåt vårkanten. De flesta siffror visar på ett bättre Rögle än det lag som för ett år sedan låg etta i SHL-tabellen.
– Visst är det fascinerade, konstaterar Anton Bengtsson, retoriskt. Röglekaptenen kliar sig aningen fundersamt i huvudet inför denna ”statistiska sanning”.
– Jag tar ändå siffrorna som ett bevis för att vi gör rätt saker på isen. Vi ska bara fortsätta jobb på samma sätt, fortsätta tro på det vi gör så kommer poängen att trilla in, resonerar Bengtsson.
– Men jag ser också att vi måste spela med större intensitet. Sen måste vi fortsätta utveckla vår förmåga att kunna ändra på våra matchplaner under matcherna. Fler och fler av våra motståndare har visat sig kunna det, där måste vi bli bättre. Kör vi fast i en match måste vi ha förmågan att kunna ändra på vårt spelsätt och inte låta matcherna ”rinna oss ur händerna”, konstaterar Anton Bengtsson. Och en tabell ljuger ju inte. Den är det konkreta beviset på vad du presterar, oavsett vad en massa statistik försöker visa, säger Bengtsson insiktsfullt.

Ett par säsonger av framgångsrik ishockey signerad Cam Abbott och hans tränarstab har såklart också gjort det lättare för de andra SHL-lagen att veta vad som väntar när Rögle BK står på andra sidan mittlinjen. Fler lag har hittat nycklar för att störa Rögles hockey byggd på hög fart, intensitet och tydligt utmejslade roller för varje enskild spelare.
– Så är det, helt klart, nickar Anton Bengtsson. Samtidigt vill vi fortsatt stå för den ishockey som gjort Rögle så framgångsrikt. I Rögle kör man. Stenhårt. I Rögle är det full fart, hela tiden och i Rögle måste man orka. Det tänker vi inte förändra.

Röglekaptenen ger som alltid ett samlat, vänligt och stabilt intryck. På frågan om det råder någon krisstämning i klubben är svaret ett bestämt nej. Att de sportsliga motgångarna under säsongs-inledningen av SHL skulle ställa röglespelarna inför en ovan och ohanterlig situation håller Bengtsson inte med om. Istället beskriver Bengtsson en trupp i harmoni, som har roligt, har högt i tak och en stark vilja att prestera.
– Viktigast nu är att behålla lugnet. Och att ingen drar iväg och börjar gör sin ”egen grej” på isen. Det finns inga sådan tendenser, det kan jag lova.

Där har Anton Bengtsson en poäng. Att börja krishantera, förändra, lappa och laga är sällan en metod för långsiktig framgång. Det visar inte minst Ängelholmsklubbens egen historia av sparkade tränare och dyra floppvärvningar. En tro på det man gör, fokus på här och nu samt metodiskt hårt arbete varje dag kommer att bära frukt. Det visar all erfarenhet.
MEN! Bristande självinsikt, oförmåga att ta in verkligheten och frånvaro av krismedvetande kan samtidigt bära rätt ner i källaren. Fråga Malmö FF anno 1999. Eller HV 71 våren 2021. Eller en liten ensam gubbe i Kreml.

Rögle BK gick in i säsongen 2022/23 med den tydliga målsättningen att vara med och utmana om SM-guldet. Det var nära 2021. Inte riktigt lika nära 2022. I skrivande stund känns en SM-medalj inte särskilt realistisk sett till poängskörden och resultaten. Vid vilken punkt kommer lagets målsättning att förändras från att vilja utmana om SM-titeln till att mer konkret handla om att samla poäng för att undvika plats 13 eller 14 i tabellen? Är det efter 26 omgångar och en tydlig förankring i tabellens bottenskikt? Är det med tre omgångar kvar och åtta poäng upp till en tolfteplats?

Anton Bengtsson glider snyggt ur den hypotetiska och lätt provokativa frågeställningen.
– Huvudmålet kvarstår, vi ska slåss om SM-guld. Just nu delar vi upp säsongen, försöker krympa ner den att handla om varje enskild match. Att prestera i varje match, att leverera i varje match. Gör vi det, kommer resultaten att följa med. Vi ska heller inte vara rädda för att ta oss an det här ”testet”. Det kommer att ge oss massor av nyttiga erfarenheter och göra oss starkare. Som lag och som individer.

För Anton Bengtssons egen del innebär ”kaptensskapet” i Rögles A-lag en ny roll. Lagkaptenen ska vara länken mellan truppen och tränaren. Man ska företräda laget på och utanför isen. Ta ansvar, vara en förebild.
– En ära såklart och jag känner mig bekväm i rollen, förklarar Anton Bengtsson. Jag tar det som ytterligare ett bevis på att mitt hårda arbete i klubben uppskattas. Det här fanns ju knappast med i min ”målbild” när jag tog steget till Rögle 2019.
– Samtidigt är årets säsongsstart den hockeymässigt tyngsta sen jag kom till Ängelholm, förklarar Bengtsson. Under augusti och september kände jag inte igen mig själv. Jag saknade kraften, den riktiga energin. Det tog ett tag innan jag förstod hur mycket föregående säsong slitit på mig. Det blev ju över 80 matcher i SHL, CHL och Tre Kronor och säsongerna gick nästan i varandra eftersom VM gick så sent.
– Men nu har jag hittat tillbaka, menar Bengtsson. Och ishockey är fortfarande det absolut roligaste jag vet, att få komma hit till ishallen varje dag är fortfarande det bästa som finns. Även under tunga perioder, som nu, är ishockey det absolut roligaste man kan syssla med. Den känslan försöker jag sprida till dom andra i laget. Vi ska reda ut det här, jobba ännu hårdare och inte glömma att ha roligt. Då kommer vi att fixa det här.

Roger Bengtsson

Rögles kommande vecka
Spelledigt p.g.a landslagsuppehåll.

Nästa match
Tisdag 15 /11 kl. 20:20 RB Salzburg-Rögle BK (åttondelsfinal 1:2, CHL)