Klik venligst
SPORT 2023-10-31 KL. 06:00

Västra Karup åker ner i femman

Av Johan W Jönsson

Västra Karup var i en tuff sits efter 2-0-underläge mot Heleneholm inför kvalreturen på hemmaplan. När Malmölaget gjorde 1-0 redan efter kvarten spelad blev det ännu tuffare. VKIF föll med 2-1 och 4-1 totalt. Nu får laget börja om i femman nästa säsong.
– Det är klart att det känns tungt men vi var aldrig riktigt nära, säger tränare Sven-Bertil Bergström.

Västra Karup åker ner i femman
Västra Karup var tvunget att hämta upp ett 0-2-underläge från den första kvalmatchen. Det blev dock förlust även i returen mot Heleneholm hemma på IP. Malmölaget vann med 2-1. Foto: Annika Lindström

I den inledande kvalmatchen gjorde Västra Karup en bra första halvlek och skapade mängder med chanser. Ändå låg man under med 1-0 i paus. I andra kom även Heleneholms tvåa.

2-0 i baken inför returen, som gällde en plats i division 4 2024, var jobbigt men VKIF hade ändå förhoppningar. Läget förvärrades dock redan efter en kvart i den avgörande matchen.

Heleneholm snodde åt sig bollen av hemmaförsvaret och gjorde 1-0. Nu krävdes tre mål av Västra Karup för att få till en förlängning och det var de grönvita aldrig i närheten av.

– Tyvärr var vi aldrig riktigt nära i den här matchen. Vi hade en tro på det innan och en plan. Men känslan är att vi inte är så rappa i benen som vi hade behövt vara, säger Bergström.

– När vi hamnar i ett tidigt underläge efter lite kluddande i försvaret så blev det jobbigt. Vi la oss inte ner efter det men vi skapade inte tillräckligt mycket för att kunna skapa liv i det.

Heleneholm spelade smart. De har några rutinerade spelare som spred ett lugn i laget och gästerna blev aldrig stressade i sitt agerande plan trots digniteten på matchen.

– De gjorde kloka grejer och till slut så var det inte orättvist att de tog hem det. Vi skulle chansa lite i andra men då gjorde de istället 2-0 och då var det så klart god natt.

Heleneholm straffade åter Västra Karup hårt. 0-2 föll redan i minut 47. Västra Karup spelade klart matchen men det blev mest en transportsträcka mot slutsignal.

Mot slutet av matchen snyggade Julius Paulsson till siffrorna med sitt 1-2-mål. Men den baljan var mest av akademisk betydelse. Västra Karup får börja om i femman nästa säsong.

– Det var synd! Men vi visste att vi hamnade i en tuff serie och vi tog någon poäng för lite. Men med fem poäng till hade vi kvalat åt andra hållet. Det visar hur små marginaler det är.

– Malmöfemman är den tuffaste femman, så det var lite oflyt att vi fick möta ett lag just därifrån. De har fler spelare att välja på söderut. De är skarpare än oss. Vi får lära oss och ta nya tag.

Var det väldigt nedslaget efter matchen?

– Det är klart att det var det. Men när det är en halvtimme kvar och vi behöver göra fyra mål på ett bra lag… Visst, man kämpar på men förstår ju samtidigt varthän det barkar.

– På det sättet är det betydligt tuffare att åka dit på ett skitmål mot slutet. Nu låg besvikelsen mest i att vi inte kunde komma upp i en lite högre nivå och göra mer match av det.

Magnus Linqvists Västra Karup förlorade den avgörande kvalmatchen mot Heleneholm på hemmaplan och får spela i femman nästa år. Foto: Annika Lindström

Västra Karup som förening har ingen uttalad målsättning att spela division 4-fotboll. Samtidigt behövs det ett lag på den nivån i regionen, menar Bergström.

– En morot är att vara det lag som är högst placerat på Bjärehalvön och det kan vi fortfarande vara om vi hamnar högt upp i femman. Men området här behöver ett lag i fyran.

– Nu är nivån lite för låg. De unga talangerna försvinner till andra föreningar högre upp i tidig ålder då det inte finns något att sikta på. Vi hade gärna varit ett mellansteg för de spelarna.

Redan innan kvalet var det klart att Sven-Bertil Bergström fortsätter som huvudtränare för herrseniorerna även över kommande säsong.

– Mitt eget mål och säkert många av spelarnas också är att bli ett topplag nästa år. Så får vi se om vi kan ta oss upp igen. Den inställningen ska vi gå in med tycker jag.

Påverkar det här truppen något?

– Inför kvalet såg det stabilt ut. Nu när vi väl åkte ut är det kanske någon som har funderingar. Men det finns potential i det här gänget och jag hoppas att det finns revanschlust.

Högt upp på önskelistan inför kommande säsong står en ny målvakt samt en målgörare som hänger runt 15 baljor. Drömmen är en spelare med rutin från högre sammanhang.

– En spelare som gjort en tid i tvåan eller trean men som inte är lastgammal hade varit suveränt. En kille som kan höja nivån ytterligare och lära eller visa de andra på planen.

Även Västra Karups andralag missade i kvalet. Det blir alltså inget klubbderby nästa år. Däremot blir det heta derbyn mot Båstad, Förslöv och inte minst mot grannklubben Grevie.

– Derbyn lockar till intresse och mer publik. Det blir spännande. Samtidigt hade jag så klart hellre legat högre upp i seriesystemet än spelat derbyn, avslutar Bergström.