SPORT 2023-10-24 KL. 08:44

Västra Karup föll i första kvalmatchen

Av Johan W Jönsson

Västra Karups IF har försatt sig i en tuff situation i division 4-kvalet. I den inledande kvalmatchen förlorade de grönvita med 2-0 (1-0) mot Heleneholms SK från Malmö.
– Tyvärr saknade vi skärpan i straffområdena men jag tror att vi har ganska goda möjligheter att vända på det här, säger tränare Sven-Bertil Bergström.

Västra Karup föll i första kvalmatchen
Axel Ljunggrens Västra Karup föll i den första kvalmatchen. Heleneholm vann med 2-0. Det resultatet behöver VKIF vända på hemmaplan på lördag. Foto: Annika Lindström

Trots att Västra Karup tog 29 poäng och hade fem i plus gällande målskillnad så hamnade laget på negativ kvalplats i division 4. Upp till positivt kval var det fem poäng…

För motståndet i kvalet, som spelas över två matcher, står Heleneholms SK. Malmölaget slog ut Croatia KIF från Helsingborg i den inledande kvalomgången (2-2, 3-0).

Nu är Heleneholm i förarsätet kring att ta hand om platsen i fyran efter hemmaseger mot Västra Karup med 2-0. 1-0 kom strax innan paus och 2-0 strax efter vilan.

– Det var ingen topprestation från vår sida. Men vi ska vara i ledning med ett par mål efter en halvtimme med tanke på de chanser vi skapar, säger Bergström.

Västra Karup saknade skärpan framför mål och när man inte sätter de egna möjligheterna blir det ofta så att motståndarna utnyttjar en av sina få chanser och så blev det.

– De får en hörna där de går hårt åt vår målvakt. Målvakterna brukar ändå vara ganska fredade i de lägena. Det känns mycket märkligt att det inte blir frispark, säger Bergström.

Bara ett par minuter efter halvtidsvilan gjorde Heleneholm också 2-0. Ett skott slog i ribban bakom Västra Karups målvakt Markus Johansson och sedan var hemmalaget först på returen.

– Vi är lite sömniga i den situationen men det är en bra curlad boll som de får iväg i förstaläget. Så det var ändå mest en bra prestation från deras sida, säger Bergström.

Västra Karups Julius Paulsson visar spänst mot Heleneholm. De grönvita skapade tillräckligt för att göra mål men saknade skärpa. Foto: Annika Lindström

Västra Karup-spelarna visade en del anspänning i matchen men laget lyckades få till en forcering och var mycket nära att få med sig ett mål från tillställningen.

– Vi fick ett mål bortdömt för offside. Flera sa att deras andramål kan ha varit offside och att vårt mål inte kan ha varit det. Det är små marginaler som gör att vi nu är i en lite knivig sits.

Det är trots allt 90 minuter kvar att spela och ett Västra Karup-mål skulle sätta ordentlig press på Heleneholm i returen. Bergström berättar hur han tänker:

– Det blir en balansgång. Vi kommer inte att tjurrusa fån start. Vi har större ytor hemma och kan vi skapa bara hälften av det vi skapade nu och vara lite skarpare bör det vara bra nog.

– Åker vi på en trea blir det jobbigt, så vi får vara smarta och inte gå bort oss. Får vi in ett mål så kan de nog bli lite stressade. Jag tror att vi har ganska goda chanser att vända på detta.

Heleneholm är ett erfaret lag med några spelare som spelat på hög nivå. Västra Karup var dock inte sämre än Malmö-laget ute på plan. Men i straffområdena gjorde de mer rätt.

– Vi har två, tre gånger så många målchanser. Vi får nöta avslut och se till att vi är heta. Det var några spelare som var lite spända. Nu slår vi ur underläge och har allt att vinna.

– Vi ska vara pigga, alerta och löpvilliga. De hade några bollskickliga och rutinerade spelare. Känslan var att de ville dra ner lite på tempot. Vi ska röra oss mer och snabbare än dem.

Returen spelas på Västra Karups IP:s A-plan på lördag (28/10) klockan 14:00.