Klik venligst
SPORT 2024-05-22 KL. 10:30

Västra Karups damer har fått en bra start

Av Johan W Jönsson

Efter sju omgångar är Västra Karups IF:s damlag fyra i division 2 med 13 inspelade poäng. I fjol hade laget noll poäng efter sex omgångar.
– Vi är nöjda med vår säsongsinledning. Den ligger i linje med det resultatmål som vi har om att bli bättre än i fjol, säger lagets tränare Marco Pettersson.

Västra Karups damer har fått en bra start
Västra Karups tränare Marco Pettersson tror att Västra Karup snarare ska kunna snegla upppåt i tabellen än neråt. Foto: Annika Lindström

Efter den skruttiga starten 2023 reste sig Västra Karup och slutade till slut på en sjätte plats. Pettersson berättar att han så klart är betydligt mer tillfreds med årets start.

– Med tanke på att vi blev sexa förra året med den starten känns det rimligt att kunna toppa det. Samtidigt är det svårt då det är en hel del nya lag jämfört med då, säger Marco.

Serien tycks vara något jämnare i år. Det finns inget Helsingborgs IF som var överlägset 2023. Serien leds av Vellinge IF på 19 poäng före Varbergs BoIS på 16 pinnar.

– Vellinge är stabila men HIF var numret större på allting. Vi höll Vellinge stången i 75 minuter innan de fick hål på oss. De hade olika verktyg och var klart bättre i den matchen, säger Marco.

– Serien känns inte vassare än den gjorde i fjol. Den upplagan var nog riktigt bra. Det är säkert fullt möjligt för oss att ha lite häng uppåt istället för att behöva vakta ryggen hela tiden.

Utöver förlusten mot Vellinge (3-0 till slut) har Västra Karup bara förlorat mot tabelltvåan Varberg. Hade en taskig start undvikits kunde Västra Karup mycket väl tagit poäng i den matchen.

Det har annars blivit segrar mot övriga lag topp-sex och senast ett lite nesligt kryss mot bottenlaget Askim där Västra Karup inte fick spelet att stämma sista tredjedelen.

– Det var en missräkning men samtidigt låg vi under med 1-0 och 2-1. Matcherna vi vunnit tycker jag att vi vunnit välförtjänt, även om vi gjort det på lite olika sätt.

Har ni utvecklat ert spel sedan i fjol?

– Jag tycker att vi har lite fler verktyg i lådan nu. Vi är så trygga i vårt försvarsspel och i våra roller att vi kan ändra om och inte måste spela på ett visst sätt. Men passningsspelet kan utvecklas.

Västra Karups IF:s damer är fyra i division 2 efter sju omgångar. I fjol hade man noll poäng efter sex matcher. Foto: Annika Lindström

Erica Johansson har gjort sju mål på sju matcher, är tvåa i skytteligan och lagets bästa målskytt. Marie Schön, som gjorde flest i fjol, har gjort två men brukar komma igång.

– Vi har tre vassa forwards i Erica, Mia och 15-åriga Siri Aronsson. Jag skulle inte vilja byta ut någon av dem mot någon forward i de andra lagen. Vi hoppas att bollarna fortsätter att trilla in.

Malin Forsell har varit utlånad till seriekollegan Lunds SK men är sedan två matcher tillbaka i Västra Karup. En högkalibrig division 2-spelare som är en välkommen förstärkning.

Kommer ni revidera målsättningen om ni ligger bra till efter vårsäsongen?

– Det kanske vi får ta en funderare på inför sommaruppehållet. Men vi ligger där vi ska nu och det är tätt mellan lagen. Vi tar en match i taget och försöker hela tiden bli bättre.

Västra Karup tappade en hel del rutin inför säsongen i bland annat Julia Bengtsson och Sophia Capaldi. Men Jennifer Mårtensson har kommit tillbaka i backlinjen efter barnafödande.

– Sedan har vi en väldigt duktig årskull med spelare födda 2008. Två, tre av dem har tagit en plats redan nu för att de är tillräckligt bra och det är kanske lite tidigare än vad vi trott, säger Marco.

– Truppen kanske kan ses som lite tunnare men tack vare de yngre tjejerna så är den ändå inte det. Vi har en bra spännvidd i ålder och en bra åldersstruktur i truppen, fortsätter han.

I kommande match möter Västra Karups IF sjuan Lilla Torg FF på bortaplan. De förlorade med 3-1 mot trean Göteborgs FF i sin senaste match.