SPORT 2022-11-27 KL. 08:00

Veteranerna om Rögles bekymmer

Av Roger Bengtsson

Det fortsätter att gå trögt i SHL för Rögle BK. SM-finalisten från 2021 och CHL-mästarna från ivåras är så här långt in på säsongen allt annat än en vinstmaskin. Rögle har gjort sin poängmässigt sämsta säsongsstart på fem år, och många undrar när det vänder. Kommer det att vända? Vad behövs för att för att Rögle ska hitta rätt? Är det dags för omfattande förändringar?
Tre Rögleveteraner med sammanlagt 547 matcher för klubben ger här sin syn på Rögles säsong och vad som behövs för att klättra i tabellen.

Veteranerna om Rögles bekymmer
Torgny Löwgren, Andrée Brendheden och Stefan "Femman" Nilsson. Foto: Bildbyrån

Andreè Brendheden


211 matcher i Rögle BK
Lagkapten 2010-11

Dina tankar om säsongsstarten?
– Som resultaten visar så har det inte varit tillräckligt bra, det är bara att konstatera. Det känns som om man för första gången på ett antal år inte riktigt lyckats pricka rätt med lagbygget. Många presterar inte på den nivå som man kan förvänta och de spelare som man värvat in har inte heller lyckats fullt ut. Och det har man väl så smått också börjat erkänna från klubbledningen. Tomrummet som Mattias Sjögren och Leon Bristedt lämnade efter sig har man inte lyckats fylla.

Såg du detta framför dig inför säsongen?
– Nej! Det ska jag erkänna att det gjorde jag väl inte. Med dom senaste säsongerna bakom sig och med större delen av den trupp som är kvar i Rögle så tänkte man ju att klubben har ett lag för den övre halvan av SHL. Intrycket av vissa matchförluster är att laget tappat ganska mycket i slagstyrka och kapacitet vilket är en överraskning för mig. Vissa av dom yngre spelarna som klubben har på längre kontrakt hade man nog förväntat sig mer av. Att dom skulle ta större kliv. Så har det inte riktigt blivit.

Vad tycker du saknas i denna upplaga av Rögle?
– En fanbärare, en centertank som tar ett stort defensivt ansvar, en tydlig och erfaren röst i omklädningsrummet som har klubbmärket tatuerat på bröstet. En Mattias Sjögren, för att tala klarspråk. Man saknar också en viss typ av backar. En powerplay-back som står stabilt på blå, styr och ställer och bara bombar på mål. Mest oroande är att vissa på backsidan började ganska okej, men som gått ner sig rejält på sistone.

Vad behöver göras?
– Först och främst tycker jag att lagledningen ska satsa på en tydlig förstamålvakt. Det känns som att varken Rifalk eller Clang riktigt pekats ut som etta på målvaktssidan.
Sen måste man spela med dom spelare som är bäst, oavsett vad det står på tröjan. Unge Adam Engström som kom från Djurgården har varit ett stort utropstecken, likafullt får han gå långt ner i backhierarkin. Konstigt.
Vad gäller nya spelare så är det en sjukt tunn spelarmarknad. Det är inte lätt att hitta spelare som på allvar kan gå in och göra den skillnad som behövs. Historiskt har ju inte klubbens värvningar under brinnande säsong varit några större succéer så där tycker jag man ska ta det lugnt. Jobba med det man har, skruva på målsättningen för att inte stressa upp sig.

Hur slutar säsongen för Rögle?
– Det kommer inte bli en topp sex-placering i år. Jag tycker man ska sikta in sig på en ”play in-plats” och därifrån sikta vidare mot en kvartsfinal. Man får nog försöka dra ner på den här diskussionen om att bli topp tre eller topp sex. Jag tror på man landar på en plats mellan sju och tio. Malmö och Oskarshamn ska Rögle kunna ha bakom sig. HV71 är bra på pappret, men bara där. Sen kommer något lag till att tappa farten under säsongens gång. Det här laget ska inte behöva kvala, det tror jag inte.

Torgny Löwgren

?216 matcher i Rögle BK?Assisterande lagkapten 2001-03

Dina tankar om säsongsstarten?
– Den har verkligen inte varit så bra som jag trodde. Även om man tappat ett antal spelare så trodde jag att Rögle skulle kunna slåss på den övre halvan i alla fall. Positivt har varit kedjan med Ludvig Larsson, Marco Kasper och Oskar Ståhl Lyrenäs som levererat på en stabil och hög nivå, dom har tagit tydliga steg framåt sen förra året.

Såg du detta framför dig inför säsongen?
– Man var tydligt alldeles för tunna på backsidan inför starten. Man tackade också nej till några spelare som åtminstone jag tror hade gått rakt in i toppen i Rögles backuppsättning. Konstiga beslut, tycker jag, men jag har inte hela bilden, det vill jag vara tydlig med.
Trots det har såklart Rögle underpresterat utifrån det lag man förfogar över. Klart sämre än vad som var rimligt att tro inför säsongsstarten.

Vad tycker du saknas i denna upplaga av Rögle?
– Det saknas energi i hela laget och det har man ju levt högt på under tidigare säsonger. I år saknas glöden och utifrån sett verkar det inte som om spelarna har roligt. Man uppträder ängsligt, energilöst och utan fart. Där är en jättestor skillnad mot i fjol. Tittar man på dom spelare som är kvar sedan förra säsongen så är det väldigt få av dom som presterat lika bra eller bättre denna säsong. Det är en hel del av dom rutinerade spelarna som underpresterat.
Sen saknar laget en spelande back. Den enda man egentligen har är William Wallinder och han är lite för ung ännu för att axla ett så stort ansvar. Adam Engström har varit väldigt bra, vågat bryta mönster, stuckit ut positivt. Men han får alldeles för lite speltid sett till vad han presterar tycker jag. Centersidan i Rögle är ju alla överens om att den är för tunn. När laget sen släpper till så mycket målchanser som man gjort blir det också svårt att bygga en målakt som kan göra skillnad i avgörande lägen. Allt hänger ihop.

Vad behöver göras?
– Att jaga nyförvärv just nu är vanskligt. Alla hugger på det fåtal spelare som kommer ut på marknaden. Men en back och en center behövs ju.
Sen måste man få in glädjen i laget. Det är mycket möjligt att man behöver en ny röst i båset och då menar jag inte att man ska sparka Cam Abbott, utan en röst till, som tillför något man inte har.

Hur slutar säsongen?
– Rögle kommer att få ordning på vissa bitar och klättra upp någonstans mitt i tabellen. Play in, blir väl bra? Den sits som laget har hamnat i vänder man inte bara över en natt. Det är en jämnare serie än någonsin och ska du hamna i topp måste du plocka mycket poäng och då ska Rögle få ordning på precis alla bitar som inte funkat så här långt. Det tror jag inte man löser.


Stefan ”Femman” Nilsson


120 matcher i Rögle BK
Lagkapten 1989-1991

Dina tankar om säsongsstarten?
– Det såg riktigt bra ut de två första matcherna med seger över Brynäs och Luleå. De två första perioderna mot Luleå var fantastiskt bra. Matcherna som kom efter det har enbart haft några få ljusglimtar. Det har inte blivit 3 poäng två matcher i rad. Så här långt är det helt klart en stor missräkning att laget tillhör bottenskiktet i tabellen. Vissa matcher upplever jag att motståndarna har lärt sig att hantera det spel som Rögle vill spela. Det tillsammans med svaga insatser i det defensiva jobbet har inneburit att poängskörden är långt ifrån det förväntade. Enbart 4 segar under ordinarie tid på 17 matcher är för svagt. 

I mörkret är det trots allt riktigt kul att se hur Ludvig Larsson, Oskar Stål-Lyrenäs, Marco Kasper och William Wallinders tar för sig under matcherna. 

Adam Tambellini har stått för 13 poäng på 16 matcher vilket också måste vara godkänt.

Mattias Sjögren, Leon Bristedt och Ted Brithén har lämnat luckor som ännu inte riktigt fyllts upp.

Vi har även haft ledande spelare skadade i perioden som kan ha påverkat prestationen och resultaten så här långt.

Såg du detta framför dig inför säsongen?
– Nej, det kunde jag inte förutse med tanke på hur laget utvecklats under bröderna Abbotts ledning.

Vad tycker du saknas i denna upplaga av Rögle?
– Det är svårt att säga vad som saknas men helt klart behöver många spelare lyfta sig ett antal snäpp för att det ska vända. Jag tycker att det defensiva spelet behöver förstärkas. Vi har spelare idag som kan göra det betydligt bättre än de gjort hittills. Skicklighet och kunskap finns men det gäller att göra det varje byte.

Vad behöver göras?
– Det gäller att fortsätta jobba med gruppen och se till att samtliga spelare blir mer noga och tydliga i sina agerande på banan.
Laget behöver vinna 3-4 matcher i rad under ordinarie tid för att få tillbaka självförtroende och känslan att vinna matcher.
Jag har svårt att se att lagets kapacitet speglar placeringen just nu, det finns mycket mer att få ut av gruppen.

Hur slutar säsongen?
– Jag tror att laget reser sig och att det blir en topp 6 placering men att det kan bli tufft att nå en ny final i år.


Rögles kommande vecka


Tisdag 29 november kl. 19:00 Malmö IF - Rögle BK
Torsdag 1 december kl. 19:00 Rögle BK - Färjestad
Lördag 3 december kl. 15:15 HV 71 - Rögle BK