Av Johan W Jönsson
Torsten Hansson, som bor halva året i Båstad, är en synnerligen framgångsrik tennisveteran. Under fjolåret hade han uppehåll från internationellt tävlande. Han klev in i VM på Mallorca som oseedad och kammade hem en silvermedalj.
– Även om det kändes lite snopet att förlora finalen så är jag nöjd med min insats, säger den ödmjuke tennisveteranen.
Hansson är från Osby och tävlar för Osby TK. Han har dock dubbelt boende och spenderar mycket tid i Båstad. Säkert halva året spenderas på västkusten.
– Jag räknar Osby som min hemmavist men jag ser mig även som Båstadbo och stort sett all min träning gör jag i Båstad, berättar Hansson som är född 1948 och tävlar i 75-årsklassen.
Totalt sett är Torsten en av de mest framgångsrika tennisveteranerna genom tiderna. Han var rankad topp-10 mellan 2018 och 2021. Som bäst var han tvåa i världen.
Han började tävla redan som liten och tävlade mycket som junior. När han flyttade till Lund för studier spelade han elitserietennis men sedan lades karriären åt sidan.
– Förutsättningarna för tennis på elitnivå i Osby var mycket begränsade. I Lund växlade jag upp min tennis ganska ordentligt. Men sedan var det uppehåll för att bilda familj och annat.
När Hansson fyllde 65 år drog han igång med sin tennis i full skala igen. Han började tävla internationellt och det gick bättre och bättre för varje år.
– Jag har vunnit SM ganska många gånger och var faktiskt i VM-final även för fem år sedan. Jag har även varit i semi- och kvartsfinal några gånger, berättar Torsten som vann SM även i år.
Under pandemin blev det ett naturligt uppehåll och han har spelat ganska sparsmakat sedan dess. Under fjolåret tävlade han inte alls och tappade då mycket i ranking.
På VM i Mallorca klev han därför in som oseedad 138:a på rankingen. Det gjorde att vägen framåt blev något snårigare än vad den blivit som seedad. Hanssons form var dock god.
Han tog säkra segrar mot Miguel Latorre, Chile, fjärdeseedade Brent Abel från USA, 16:e seedade Antonio Claudi från Italien och niondeseedade kanadensaren Chris Burr i kvartsfinalen.
– Jag har tränat hela tiden och har många fina träningspartners i Båstad, vilket gjort att jag kunnat hålla uppe standarden. Vill man vinna måste man oavsett kunna slå alla.
– Det var lite blandat i de fem matcher som ledde fram till finalen. Det var rätt bra motstånd i alla matcher. Jag hade tur att vinna stort i vissa matcher men det var svårt ändå.
I semifinalen mötte Torsten den före detta mångårige världsettan från Spanien Jorge Camina Borda, som på sin väg slagit ut nuvarande ettan, och vann efter storspel med 6-2, 6-2 i set.
Finalen, mot världstrean Jairo Velasco Ramirez, Spanien, blev en mycket jämn historia. Torsten föll med 2-1 i set efter setsiffrorna 3-6, 6-4, 5-7.
– Det kunde slutat precis hur som helst. Jag hade till och med en liten ledning med 5-3 i det avgörande setet men kunde inte hålla den, berättar Torsten.
Det är de spanska spelarna som har dominerat världstennisen i Torstens ålderskategori under alla år. Camina, som han besegrade i semin, har han tidigare förlorat flera gånger mot.
– Det kändes lite snopet att förlora finalen i och med att jag var så nära att vinna då jag hade en liten ledning. Men hela matchen var så jämn att det inte går att säga något om det.
I klassen för 75 år eller äldre deltog 75 spelare från 30 olika länder. Att sluta tvåa i klassen är alltså en stark bedrift med tanke på hur många som deltog och konkurrensen.
– I vinter ligger jag lågt och försöker underhålla konditionen och slagen lite med spel på Drivan. Jag har barnbarn här i Båstad och tränar nog lite med dem.
I maj ska Torsten försöka växla upp träningsmängden för att se om det går att komma upp i samma standard igen. Hur det blir med tävlingsspel nästa år återstår att se.
– Jag har inte tagit någon ställning till det ännu. Det är inte riktigt samma satsning som det varit tidigare. Vi tar det lite som det kommer, avslutar Torsten Hansson.
Torsten Hansson vann SM-guld på Drivan i Båstad i somras. Foto: privat