Nu är 2018 års skånemästerskap för lag slutspelat. I seriesystemet deltar i stort sett alla Skånes cirka 60 golfklubbar. Sammanlagt deltog i de sju olika åldersklasserna 391 lag. BGKs lag gjorde en otrolig bedrift.

Båstad Golfklubb hade år 2018 tre lag i högsta divisionerna, H70, H75 och H80, och samtliga tre lag utförde den smått otroliga prestationen att vinna sina serier och tog följaktligen hem det skånska mästerskapet.
– Att samma klubb vinner tre klasser är en bedrift jag inte tror hänt tidigare, säger Stig-Bertil Svensson som är styrelseordförande för Båstad Golfklubbs seniorkommitté och även en av deltagarna i H80-laget som vann.

Seriesystemet i golf spelas i olika åldersklasser, med samma system som i fotboll, div. 1, 2, 3 och 4 med uppflyttning och nedflyttning. Vinnare av div. 1 blir skånska mästare i lag. Seriespelet sker i en utmanande form, slagspel utan handicap.
– Det är något visst med seriegolfen. En utmaning med att spela utan handicap men en ära att representera klubben ute på andra banor. Vi har en bra lagkänsla när vi är ute och spelar, säger Stig-Bertil.

H75 hade lite tur. När säsongen summerades vann de med endast två slag före Kristianstads GK.
– Kan du tänka dig att det över sex ronder slagits 1021 slag och de vinner med två slags marginal!

H80 blev skånska mästare även förra året så de försvarade titeln. Att klubben ska lyckas försvara alla tre titlar till nästa år blir en utmaning.
– Det kommer vi nog inte klara men vi får göra vårt bästa, säger Stig-Bertil och skrattar lite.

I lagen har följande spelare, som kan kalla sig skånska mästare, deltagit:

H70
Tomas Tedvik, Anders Grufman, Tommy Ström, Lars Dahlin, Michael Boivie, Anders Berg, Lars Källström och Lennart Heidenberg.

H75
Torbjörn Löhr, Bo Rosendahl, Ulf Bexelius, Torgny Brenton, Kjell Palmqvist, Ulf Cederhage, Gerhard Svensson, Bo Bergström, Hans Olof Harrison och Björn Månsson.

H80
Jan Holmberg, Jimmy Nyström, Stig-Bertil Svensson, Sven Hult, Ulf Andsberg, Ivar Lundkvist, Björn Hörwing och Kjell Åke Westesson.

TEXT: PETER JAKOBSSON