Klik venligst
BJÄRE 2017-11-04 KL. 15:07

Stora satsningar på Båstads Sportcenter

Stora satsningar på Båstads Sportcenter

I folkmun säger folk fortfarande Drivan om anläggningen som för åtta år sedan bytte namn till Båstads Sportcenter. Fokus är tennisen och med målsättningen att bli en av Sveriges bästa tennisklubb har de satt ribban högt.

Turneringarna avlöste varandra under hela sommaren på Drivan. Flera tusen startade i Corem Open, Next Generation (fd Kalla Anka Cup), Veteran SM och Junior SM. Även i höst är det full av aktivitet då den vanliga tennisträningen med ungdomar och vuxna dragit igång och på helgerna är det ofta läger.
– Det var extremt många på alla tävlingar som vi arrangerade i somras. Sommartid har vi större kapacitet än någon annan klubb i Sverige. Tillsammans med alla de andra tennisanläggningarna som finns runt om i Båstad med omnejd har vi tillgång till över 30 banor vilket är fantastiskt. Och det är fortfarande full aktivitet, jag tror det bara är tre helger under hela hösten då det inte är något läger eller tävlingar här, Inleder Henrik Holm som är VD och sportchef för Båstad Tennissällskap som driver anläggningen.

Båstad Sportcenter har med åren vuxit och breddat sitt utbud. Förutom 6 tennisbanor inne och 14 grusplaner ute finns det padelbana, minitennis, gympasal, gym, restaurang, shop, kontorslokaler, vandrarhem och konferensrum.
– Men vi är trots allt en tennisklubb och det är tennisen som är det viktigaste. Allt det andra har vi för att kunna få klubben att gå runt och därmed kunna erbjuda massor av tennis, berättar Hans Wallgren, styrelseordförande i Båstad Tennissällskap.




Båstad Tennissällskap, som har runt 500 medlemmar, är huvudägare i Båstad Sportcenter AB som äger fastigheterna. Marken arrenderas från Båstads kommun.
– Vi vill vara en mer levande idrottsanläggning och det tror vi att vi kan bli. Nu när Båstad Gif gör storsatsningar med konstgräsplanen och den nya friidrottsanläggningen så kommer vi gynna varandra med att kunna erbjuda ett mer komplett område för många typer av idrott, säger Henrik.

Kommunens vision och beräkningar visar att det ska bli en stor ökning av invånare framöver vilket Henrik och Hans vill vara beredda inför.
– Flyttar det in 1000 personer till i kommunen inom några år så kommer säkerligen en hel del av dessa att vilja utnyttja sportcentret och idrottsanläggningarna. Vi vill kunna erbjuda detta och tittar på hur vi kan utveckla vår anläggning. Vi har bara stängt två dagar per år och det är julafton och nyårsafton. Det är ganska bra service för den lilla orten, berättar Henrik.

En utmaning för Sportcentret och även Giffen är parkeringsmöjligheter när turneringar och matcher hålls.
– Parkeringen på sommaren i Båstad är ett stort problem när många kommer under en kort tid till vissa anläggningar, säger Hans Wallgren.
– Det är både i Sportcentrets, Giffens och kommunens intresse att kunna erbjuda bra parkeringsplatser till alla besökare, förklarar Henrik.

Ett stort miljöfokus finns med när stora investeringar gjorts på Båstads Sportcenter under de senaste åren.
– Vi har investerat miljonbelopp i miljösatsningar och bland annat installerat LED-belysningar i hallarna vilket vi på sikt även kommer spara pengar på då elförbrukningen sänks. Vi har redan sänkt förbrukningen med 100 000 kWh per år. Detta samtidigt som vi ökat ljusstyrkan på belysningen i hallarna från runt 300 lux till över 600. Nu har vi godkänd belysning för att hålla internationella tävlingar på en nivå vi kunnat förr, berättar Hans Wallgren stolt.
– Komforten i hallarna har även blivit mycket bättre nu, fyller Henrik i.




Som ett led i miljösatsningarna har de även satt in värmepumpar i hallarna och kanaliserar den varma luften på ett smart sätt. Luften används tre gånger, först i hallarna, sen i omklädningsrummen där varma kroppar värmer ytterligare och sen används den för att värma vattnet. Sen har det gjort sitt och släpps ut.
– Detta fungerar väldigt bra och nu tittar vi mot solen och taken. Vi har väldigt stora tak på anläggningen och skulle gärna vilja utnyttja dem för solceller i framtiden, berättar Hans.

De senaste sju åtta åren har 13 miljoner investerats på att förbättra anläggningen. Även om Intäkterna varierar under året så är snittet på en bra nivå, finanserna ser bra ut och många fler visioner finns.
– Det finns ett sex meters mellanrum mellan de två hallarna som ligger parallellt med varandra. Vi har en vision om att kunna bygga hop hallarna så det blir en läktare mellan dem från vilken man skulle kunna se alla sex banorna på närmare håll. Under läktaren kunde vi få in nya omklädningsrum eller annat. Vi har ritningar på detta men det är en dyr utbyggnad. Det är en vision för att få en ännu mer komplett tennisanläggning, avslutar Hans Wallgren.

Från nejlikeodling till tenniscenter


År 1919 startades AB Hallandsåsens driverier på Malen, vid foten av åsen och intill järnvägen. Där odlades främst nejlikor men även syrén, krysantemum, forsythia, orkidéer och sparris. Driverierna utvecklades snart till en mönsteranläggning med ett trettiotal anställda och växterna levererades till hela Sverige. Familjens bostad Hakonhus byggdes intill och trädgården anlades som en engelsk park. Den blev en del av Båstads sevärdheter och var ibland öppen för allmänheten. Efter andra världskriget minskade lönsamheten och verksamheten upphörde helt på 1970-talet. Det enda av den omfattande drivhusverksamheten som återstår idag är bara ett närmast kvadratiskt område med forsythia söder om Lupinvägen i grönområdet mellan villorna.

Tidigt anlades en privat tennisbana på området. Den blev början på den tennisverksamhet som nu dominerar gamla drivhusområdet. Under 70-talet utvecklades tennisverksamheten och genom åren har fler och fler tennisbanor anlagts på anläggningen som idag siktar på att bli en av Sveriges bästa tennisklubbar.

TEXT: Peter Jakobsson