Efter en natt och morgons skyfall klarnade det upp och solen tittade fram så Davis Cup kunde komma igång endast en timme försenat på fredagen. Svenska tennislandslaget ställes mot Litauen i en drabbning som spelades i bäst av fem matcher.

Fredagens två singelmatcher spelades av syskonen Elias och Mikael Ymer som var tillbaka på gruset i Båstad. Bröderna spelade båda såväl i Swedish Open som i Challengern tidigare i sommar. Ett fåtal åskådare hade tagit sig till Centercourten när Elias vann första matchen mot Julius Tverijonas i tre raka set och lillebror Mikael fick kämpa i fem set mot Laurynas Grigelis innan han vann matchen som svängde rejält fram och tillbaka.

På lördagen fylldes läktarna av betydligt fler besökare när det var dags för en dubbelmatch som kunde bli avgörande för landskampen. Johan Brunström och Markus Eriksson fick kämpa mot Tadas Babelis och Laurynas Grigelis i tre set över drygt två timmar innan Sverige stod klar som vinnare i mötet i Båstad.


Det var bra stämning på läktarna under matcherna

När flåset lagts sig kommenterade spelarna matchen till Svensk Tennis.
– Det var underbart att få spela en sån här dubbel med Johan på hemmaplan, hur kul som helst, berättade Markus Eriksson.
– Det var en riktigt bra stämning och kul att så många kom och tittade och hejade på. Det höjer oss i spelandet, fyllde Johan Brunström i.

Svenska vinsten i Båstad betyder att Sverige spelar i den näst högsta divisionen i Davis Cup nästa år.
– Att vi åkte ner och sen tar oss upp direkt visar att vi hör hemma i den högre divisionen, konstaterar Johan Brunström.

Söndagens två singelmatcher spelades utan att de hade någon betydelse för utgången i landskampen. Där vann både Markus Eriksson och Mikael Ymer sina matcher på två set. Detta gjorde att Sverige vann alla de fem matcherna som spelades under årets Davis Cup i Båstad.

TEXT & FOTO: Peter Jakobsson