Satir med Helbl och Feldt är en teatergrupp från Östra Karup som ägnar sig åt att tjuvlyssna på samhällsutvecklingen och häckla den utbredda dumheten med satiren som redskap.

De satiriska hörspelen utspelar sig i en fiktiv, icke namngiven, liten kommun. Lyssnaren får möjlighet att tjuvlyssna på vad som kan tänkas sägas när ”ledningsgruppen”, alltså en grupp verksamhetschefer sammanträder, helt utanför offentlighetens ljus. De har tunga uppdrag från sina politiker att komma med förslag till lösningar på uppkomna problem. De fyra verksamhetscheferna har olika karaktärer och varsitt motto som utmärker dem: ”Hur svårt kan det vara?”, ”Sätta kommunen på kartan!”, ”Ordning och reda!”, och ”Det måste löna sig!”. Alla fyra är resultatinriktade och har en släng av empatilöshet och storhetsvansinne. De saknar också en hel del av den kompetens de tror att de har.
– Som namnet antyder är det satir vi sysslar med. Vi är nämligen övertygade om att humor alltid behövs. Att få skratta är nödvändigt, i synnerhet när man ska ta sig igenom tider av kris, berättar gruppen.

Ledningsgruppen i podden har i de två första episoderna tagit sig an tiggeriproblemet och elbristen. Snart kommer den tredje episoden ut.
– Den handlar om hur det skulle kunna gå till när en fiktiv ledningsgrupp, i en fiktiv liten kommun, måste ta fram en krisplan. SNABBT!

Hörspelen är skrivna och regisserade av Gunnel Helbl och Christel Feldt, producerade och inspelade av QuickReleaseRecords. De finns att lyssna på i podden: ”Satir med Helbl och Feldt” på acast.com.

TEXT: PETER JAKOBSSON