Den sjuttionde upplagan av Swedish Open går av stapeln i sommar och som värdar står trion Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg. Tillsammans med dessa och ATP har organisationen av turneringen bjudit in legendarer från såväl Sverige som resten av tennisvärlden.

Genom åren har Swedish Open och Tennisveckan kommit att bli en institution i den svenska sommaren och under Lagardères paraply har den blommat ut ytterligare. Det är inte för inte som den blivit framröstad till den populäraste tävlingen i världen av spelarna i konkurrens med 63 tävlingar i 30 länder. Men som sagt, i år är det en lite speciell turnering och Bjäre NU har träffat Sara Bergh, operation manager för turneringen, för att få veta lite mer.
– Vi är fortfarande mitt i planeringen men det som är spikat är att Björn Borg, Mats Wilander och Stefan Edberg är värdar för vårt jubileum och de kommer även att finnas på plats här i alla fall under de första dagarna i turneringen. Tillsammans har vi bjudit in legendarer från tennisvärlden som kommer att vara våra hedersgäster måndag till onsdag.

I skrivande stund kan Sara inte avslöja vilka som tackat ja och vilka som fortfarande funderar men helt klart är att det blir en mycket unik hedersläktare under årets turnering. Det faktum att Wimbledon avslutas dagen innan ger goda förutsättningar att de som har längre att resa passar på att ta en tur till Båstad också.
– På söndagen är det traditionsenlig invigning och nyheten i år blir en kortege i samarbete med Mercedes genom byn innan invigningen med artistuppträdande och uppvisningsmatcher tar vid, berättar Sara. Söndagen är en dag för hela familjen och det är fri entré.

På måndagen inleds sedan firandet med de prominenta gästerna efter att dagens matcher avslutats. Det blir en ceremoni nere på centercourten där hedersgästerna presenteras samtidigt som turneringens historia berättas. Efter detta följer en legends double mellan ett svenskt och ett franskt lag där Mats Wilander är klar som en av svenskarna, kapten för laget är Björn Borg. Dagen efter är det dags för en ny match mot Tyskland med samma upplägg, en kortare match över ett set.
– Vårt jubileum genomsyrar hela veckan egentligen, säger Sara. Bland annat kommer Gant att ta fram en jubileumskollektion och sedan blir det en skidtävling ner för Hamngatan också.

Skidtävlingen arrangeras av Skistar på onsdagen när en backe med snö anläggs från Agardhsgatan ner till Sands uteservering. Det blir en skidtävling där legender inom tennis och alpint tävlar i par där det handlar om att köra på så lika tid som möjligt. Totalt tävlar fyra par och som avslutning är det After Ski på Sand.
– På natten produceras snön som sedan läggs ut tidigt på morgonen. Samtidigt byggs riktiga startfållor och ett komplett målområde så det kommer att bli en upplevelse som man inte får missa.

Skidtävlingen innebär att matcherna inne på arenan börjar först senare vilket innebär att det pågår en bra bit in på kvällen, sunset tennis i strålkastarsken med andra ord.

Swedish Open är den fjärde äldsta GP-turneringen i världen och 2008 blev tävlingen utsedd till Europas bästa ATP-tävling i konkurrens med London, Paris och Rom. Startfältet i år är ännu inte klart men det märks på Sara att det pågår väldigt spännande förhandlingar. Det som är spikat är dock att bröderna Elias och Mikael Ymer kommer till årets turnering.

Om du i mitten av juli springer på Fred Stolle, Ken Rosewall, Janne Lundqvist eller Uffe Schmidt i byn ska du med andra ord inte bli förvånad. Legendarer från 60-, 70-, 80- , 90- och 2000-talet är inbjudna och nu väntar Sara och hennes kollegor bara på att de ska OSA.
– Det kommer att bli en härlig vecka med en unik hedersläktare och garanterat riktigt bra tennis, avslutar Sara. Detta är just den perioden där vi förhandlar med spelarna men det jag kan säga är att det ser riktigt bra ut i år.

SWEDISH OPEN

  • Skistar Swedish Open 16-23 juli
  • Ericsson Open 23-30 juli
  • Tennisvärldens toppspelare träffas i Båstad för att göra upp i vad som är den fjärde äldsta Grand Prix-turneringen i världen.
  • Herrveckan firar 70-års jubileum 2017.
  • Senaste svensk som vann Swedish Open var Johanna Larsson 2015.

TEXT: Joakim Ormsmarck
FOTO: Swedish Open