Båstad kommer i framtiden att ha en speciell plats i hjärtat för två spelare när de spatserar utmed Stilla Havets stränder. Japanskan Misaki Doi och chilenaren Nicholas Jarry fick lyfta bucklorna i dam- respektive herrtävlingen på det röda gruset i Båstad. Tennisveckorna 2019 kommer inte att gå till historien som något spektakulärt, utan mer stabilt, invant och familjärt.

Damtennisturneringen i Båstad blev i år en så kallad WTA 125 K, motsvarande en Challenger på herrtouren. I och med det så uppgraderades fjolårets lilla ITF-upplaga, men dock är tävlingen status alltjämt lägre än den WTA-turnering som senast spelades i Båstad 2017. Under snart ett decennium har de svenska tennisdamerna varit många klasser bättre än sina svenska herrtennismotsvarigheter. Tyvärr avspeglar det inte sig i det svenska utbudet av tennisturneringar i toppklass. Årets båstadsturnering är det ”finaste” Sverige kan erbjuda sina damer i tävlingsväg. Samtidigt har herrarna två fullvärdiga ATP 250-tävlingar på svensk mark. Båstad och Stockholm. Marknaden styr och än tycks den inte värdera svenska damtennisframgångar särskilt högt. Sveriges bästa tennisspelare, Rebecca Petersson, annonserade tidigt att Båstads lilla turnering, fullt förståeligt, inte ingick i hennes planer. Svenska tennisfans får kolla Petersson på tv och läsa om henne på nätet och i tidningen. Sorgligt!

Av de som äntrade gruset i Båstad var det den 117-rankade japanskan Misaki Doi som lyckades allra bäst. Doi besegrade montenegrinskan Danka Kovinic i två raka set i singelfinalen och sprang sen av bara farten även hem damdubbelfinalen i par med Natalia Vikhlyantseva, Ryssland. Arrangörer och sponsorer ska nu utvärdera årets damturnering, låt oss hålla alla tummar för en fortsättning.

Herrtennisen i Båstad fortsätter att ”puttra” på. Veckan efter Wimbledon är det tufft för arrangörerna att locka några av ATP-tourens tyngre namn till grusbanorna vid hotell Skansen. Toppnamnet inför årets upplaga, italienaren Matteo Berrettini, meddelade strax före turneringen att han ställde in sin närvaro i Båstad. Likafullt bjöds det självfallet på massor av sevärd tennis i världsklass. Fredagens kvartsfinaldrabbning mellan argentinske finalisten Juan Ignacio Londero och fjolårsfinalisten från Frankrike, Richard Gasquet, var fysisk och mental kamp kring en filtad boll i dess absoluta prydnad. Efter nästan tre timmar kunde Londero krångla sig vidare i turneringen.

Årets titelvinnare, chilenaren Nicholas Jarry, hade en rakare väg mot finalen. När han steg in på centercourten i söndagens final mot Londero hade Jarry inte tappat ett enda set under veckan i Båstad. Det hade han inte knappa två timmar senare heller. Två raka set var det som krävdes för att 23-åringen från Santiago, synnerligen välförtjänt, skulle ta karriärens första ATP-titel. Efter champagnesprut och pliktskyldiga lovord till såväl arrangörer, sponsorer som publik belönades Jarry med drygt 90 000 euro och ett rejält skutt uppåt på ATPs världsranking till 38e plats.

Nästa år blir det ännu tuffare för turneringsarrangörerna i Båstad att snickra ihop ett lockande startfält. Swedish Open spelas då samtidigt som den betydligt mer penningstinna 500-turneringen i Hamburg, och veckan efter startar OS i Tokyo, på underlaget hard court. Att locka någon namnkunnig tennisstjärna till en grusbana strax söder om polcirkeln ter sig som en rejäl utmaning inför 2020 års upplaga av Swedish Open.

TEXT: ROGER BENGTSSON
FOTO: SWEDISH OPEN – Linda Carlsson & Johan Lilja